Angajaţii din serviciile secrete sunt de şase ori mai mulţi ca pe timpul Securității lui Ceaușescu!

Guvernul României a scăpat o informație bombă în proiectul de ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice anunțat în seara zilei de 17 mai. Conform acestui document, în urma analizei Flux24, serviciile secrete române de astăzi sunt de cel puțin şase ori mai numeroase în comparație cu Securitatea lui Nicolae Ceaușescu.

Potrivit documentului oficial, un număr de 1.219.335 de persoane sunt plătite din fonduri publice, din care 24% în Educație (290.369), 21% în Apărare și Ordine publică, respectiv 260.000 de persoane, Administrația publică locală – 203.919 persoane (17%), Sănătate – 162.071 persoane (13%), Asistență socială – 110.459 persoane (9%), altele – 30.444 persoane (3%), Cultură – 29.372 (2%), Cercetare – 2.469 de persoane (0,2%).

O întrebare cheie este și ce reprezintă o altă categorie de angajați la stat: capitolul Altele din documentul guvernului – 30.444 persoane.

Domeniul Apărare și Ordine publică se află pe locul doi cu 260.000 de persoane angajate. Și aici este „bomba”, scăpată probabil involuntar. Acest domeniu indică numărul angajaţilor din instituțiile de forță: ministerele de interne și apărare plus serviciile secrete. Conform informațiilor publice, Ministerul de Interne are 130.000 de angajați, iar Ministerul Apărării 75.000, adică 205.000 în total. La Ministerul de Interne intră în datele publice menționate și angajații serviciilor secrete, în special celebra unitate Doi și un Sfert. La fel și în cazul angajaţilor serviciilor secrete de la Ministerul Apărării. Făcând un calcul simplu reiese că celelalte servicii de informații au un total de 55.000 de angajați la SRI, SIE, STS și SPP.

În decembrie 1989, toate direcțiile Securității Statului, inclusiv cele de la Interne și Armată organizate în cele şase direcții ale Securității, aveau un total de 14.500 de angajați.

Serviciile de Informații, conform informaţilor date publicității în seara de 17 mai de Guvern, au astăzi la prima vedere de peste patru ori numărul angajaților Securității din 1989. Cu specificarea că numărul angajaților serviciilor de informații de la Interne și Apărare nu sunt publice, dar potrivit unor surse numărul acestora se apropie de 30.000 de persoane și fac parte din cei 205.000 de angajați ai celor două ministere. Recalculând: reies 85.000 de angajați ai serviciilor secrete fără cele 30.444 persoane care nu știm în ce domeniu lucrează.

La un total de peste 85.000 de persoane angajate în serviciile secrete, astăzi avem o Securitate de peste şase ori mai numeroasă decât cea din 1989.
În această cifră nu intră informatorii, colaboratorii și ofițerii acoperiți.

Prăpădiţi-vă de râs!

Iată cum încearcă să ne convingă preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, că Serviciul nu este supradimensionat:
„În structura altor servicii secrete din UE nu există poştă militară. La noi face parte din SRI. Foarte mulţi oameni care trebuie să acopere teritoriul ţării, care nu sunt agenţi care culeg informaţii sau fac operaţiuni, nu sunt James Bond.”

În realitate, România ocupă locul II în clasamentul ţărilor NATO privind numărul de agenţi.

Este în plină desfăşurare campania de albire a Serviciului Român de Informaţii, implicat în tot mai multe scandaluri şi cu o imagine tot mai proastă. Un Serviciu scăpat total de sub controlul civil, de sub controlul Parlamentului, un serviciu care în ultimii ani s-a comportat ca o veritabilă „poliţie politică”, prin care au fost eliminaţi adversarii ostili regimului, care s-a ocupat cu dosare politice şi fel de fel de găinării, dar care nu a fost interesat de adevăratele probleme, aşa cum este cazul Hexi Pharma, un atentat la sănătatea românilor, care însă nu a fost considerat de SRI ca fiind unul de siguranţă naţională.

Astfel, în plin scandal Hexi Pharma, deputatul PSD Georgian Pop (foto), preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI – o comisie despre care se spune că de fapt nu ea controlează SRI, ci invers – a oferit un interviu site-ului ziare.com, în care a explicat că „SRI funcţionează foarte corect” şi că „nu există posibilitatea tehnică de interceptare ilegală a unui telefon”.

În cadrul acestui interviu, Georgian Pop a mai dat şi răspunsul care ne-a atras atenţia. Şi anume cel prin care a încercat să ne convingă de faptul că SRI-ul condus de Eduard Hellvig şi generalul Florian Coldea nu este unul supradimensionat în comparaţie cu serviciile secrete din alte ţări. Iar în susţinerea afirmaţiilor sale, Georgian Pop a oferit câteva argumente care nu pot să facă altceva decât să stârnească râsul, explicând că, spre deosebire de alte servicii din UE, SRI are poşta militară, deci angajaţi care duc corespondenţa în ţară, dar care nu culeg informaţii şi „nu sunt James Bond”.

Acelaşi Georgian Pop ne-a explicat că în multe ţări structurile de luptă antitero sunt separate de serviciu, iar la noi brigada antitero face parte din SRI. Nu în ultimul rând, deputatul a invocat şi faptul că SRI are structuri medicale proprii, dar că personalul nu are nimic de-a face cu activitatea de informaţii.

Concluzia lui Georgian Pop? SRI nu este supradimensionat. Misiune îndeplinită!

Reporter: Şi serviciul secret are altă dimensiune în Belgia. SRI este unul dintre cele mai mari din Europa. Că are prea mulţi angajaţi este, de altfel, un reproş şi o suspiciune la adresa SRI.

Georgian Pop: Cine spune că sunt prea mulţi sau prea puţini trebuie să se raporteze la chestiuni clare. Nu putem compara merele cu perele. Să vă dau câteva exemple.
În structura altor servicii secrete din UE nu există poşta militară. La noi face parte din SRI. Asta înseamnă că foarte mulţi oameni care trebuie să acopere tot teritoriul ţării, care nu sunt agenţi care culeg informaţii sau fac operaţiuni, nu sunt James Bond, pur şi simplu păzesc corespondenţa, duc în siguranţă nişte plicuri din punctul A în punctul B şi răspunsul înapoi.

Al doilea exemplu, în multe ţări structurile şi brigăzile de luptă antitero sunt separate de serviciu. La noi sunt în interiorul SRI şi brigada antitero este una dintre cele mai mari unităţi militare din ţară. Inclusiv paza aeroporturilor se face de către ei. Dar nici ei nu sunt ofiţeri de informaţii.

Al treilea exemplu sunt structurile proprii medicale, cu personal medical care nu are nimic de a face cu activitatea de informaţii. Dacă dăm la o parte toate aceste structuri suntem în media UE şi în media NATO. Nu e nicio exagerare, nicio supraponderare.”

Haideţi să vedem acum o altă realitate, total diferită de cea pe care încearcă să o acrediteze Georgian Pop. Serviciul Român de Informaţii deţine un buget colosal şi un număr de agenţi mai mare decât state membre NATO precum Germania, Franţa, Italia sau Polonia. Potrivit unei analize realizate în 2014 de site-ul riscograma.ro, într-un clasament al primelor cele mai mari zece ţări membre NATO, România ocupă locul II în ce priveşte numărul de agenţi, fiind depăşită doar de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din Statele Unite ale Americii.
Pentru cei 20 milioane locuitori pe care România îi are, SRI are prevăzut în schema personalului un număr de 12.000 agenţi. În comparaţie, FBI are 35.344 agenţi la un număr de 314 milioane locuitori. Dintr-un top 10 al ţărilor membre NATO, din care fac parte SUA, Germania, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Canada şi România, ţara noastră deşi are numărul cel mai mic de locuitori din statele mai sus amintite, însumează un număr total de agenţi aproape egal cu cel din Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania, care au circa 13.000 agenţi la un loc.

Practic, în România, la suta de mii de locuitori sunt 60 de agenţi ai SRI, în timp ce FBI are doar 11,3 agenţi raportat la aceeaşi populaţie.
 
Pe locul doi ca număr de agenţi/100.000 locuitori se află Polonia, care are 13 ofiţeri/100.000 locuitori, iar ultima clasată este Italia cu 2,7 agenţi/100.000 persoane.


Citiţi şi:

Noul consens politic: SRI şi Cyberint pentru controlul total al internetului

Bizarele coincidenţe în înfiinţarea FSB şi SRI

Despre securiștii de ieri și de azi (I)

 

yogaesoteric
29 iunie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More