Anunţ cutremurător în presa franceză! România este de vânzare. În curând acolo nu vor mai fi prea multe lucruri româneşti de vânzare

 

Vizita pe care a întreprins-o în 2013 directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Bucureşti, Christine Lagarde, le-a dat prilejul jurnaliştilor francezi de la Slate.fr să analizeze modul în care instituţia financiară a găsit de cuviinţă să soluţioneze problemele generate de companiile de stat.

Astfel, „ţara este de vânzare”, scriu jurnaliştii francezi care, mai în glumă, mai în serios, adaugă că „în curând nu vor mai exista prea multe lucruri româneşti în România”. Ei arată că vânzarea celor 10 companii de stat cu datorii şi pierderi, cerută de FMI, este ineficientă.

„Poştă, aeronautică, transporturi, energie, sănătate: în toate sectoarele, România a vândut. Vânzările au fost impuse de FMI pentru a reduce costurile din economie”, notează revista Slate, în ediția electronică, conform evz.ro. Totodată, jurnaliştii francezi arată că privatizările au o imagine proastă în România, mai ales că, de pe urma vânzării de către stat a companiilor pe care le avea în proprietate, au profitat o mână de oameni.

Ce mai vinde România?

Compania publică de transport feroviar CFR Marfă a fost cumpărată de Grup Feroviar Român (GFR) pentru 202 milioane de euro. Totuşi, valoarea companiei de stat era estimată la 2 miliarde de euro cu şase ani înainte.

În sectorul transportului aerian, trei companii publice cu datorii sau în declin (IAR Ghimbav, Avioane Craiova şi Romaero Băneasa) figurează de asemenea pe lista tranzacţiilor. Guvernul român va vinde de asemenea un sfert din cota de acţiuni de 95% de la compania naţională Tarom, membră a alianţei SkyTeam.

În domeniul energetic, guvernul a propus pentru listarea la bursă pachete de 10-15% din acţiunile sale la companiile de stat. Aceste privatizări parţiale au vizat Transgaz (transportatoare de gaze), Romgaz (producătoare de gaze) şi Hidroelectrica (producătoare de electricitate).

Guvernul a deschis, de asemenea, 10% din acţiunile de la Nuclearelectrica, compania care administrează singura centrala nucleară a ţării. O companie chineză este interesată.

Deţinută în proporţie de 75% de guvernul român, Poșta nu a găsit până în prezent un cumpărător, deoarece a acumulat pierderi de peste 120 de milioane de euro în ultimii patru ani. Pentru a o face mai atractivă, 3.650 de salariaţi, adică 11% din personal, vor fi disponibilizaţi.

În plus, populația trebuie să suporte consistentele liberalizări ale preţurilor la gaze şi electricitate, pentru a se conforma instituțiilor internaționale.


Citiți și:

România a fost vândută la hectar. Oficial: 40% din terenurile agricole sunt în posesia străinilor

Institutul Național de Statistică face o dezvăluire uimitoare: Nu mai stăpânim nici măcar 10% din România!!!

Multinaţionalele străine scot anual zeci de miliarde de euro din România
 


yogaesoteric
7 septembrie 2016


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More