Apă – din fântână, electricitate – din panouri solare: un profesor din Krasnoiarsk vrea să-i mute pe toți în case independente de reţea

 

Un profesor de matematică din Krasnoiarsk a inventat o casă independentă de serviciile comunale și de stat: încălzirea și electricitatea vin de la panourile solare, iar apa curată vine din fântână. O astfel de casă nu dăunează mediului, spre deosebire de cele încălzite cu cărbune, și nu necesită plată pentru resursele naturale.

„Apă – din fântână, electricitate – din panouri solare. Cum să obţii din surse proprii energie electrică și apă este ceva ce a fost demult dezvoltat și este ușor de realizat, iar invenția mea personală este un sistem de încălzire solară, de aceea mă concentrez anume pe el. În rest, casa este complet autonomă și din punct de vedere al apei, și al electricității, și al canalizării”, a declarat Gherman Beleakov pentru corespondentul Siberia. MBHmedia.

„– Întrucât este vorba de o casă atât de înalt-ecologică, ce propuneți să faceți cu gunoiul?
– În mod obişnuit, cele mai multe deșeuri provin de la ambalajele produselor cumpărate. Însă casa mea presupune și cultivarea propriilor produse alimentare. Iar deșeurile organice merg perfect în compost, participând la producția de humus pentru culturile noi. Cu alte cuvinte, conceptul meu presupune o lipsă aproape completă de gunoi ca atare.”

În proiectul casei, profesorul a introdus o seră încălzită și în timpul iernii, care asigură legume, verdeţuri și fructe pe tot parcursul anului. Includerea serelor în conceptul casei poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții, în plus, aceasta constituie o economie suplimentară pentru bugetului familiei.

Herman Beleakov şi-a înscris proiectul pe platforma de finanțare online planeta.ru pentru a aduna banii necesari pentru echipamente, toate calculele fiind vizibile în rețea. Conceptul este potrivit atât pentru clădirile cu apartamente, cât și pentru parcurile urbane – dacă testele vor demonstra performanța proiectului, siberienii vor putea fi complet independenți de serviciile comunale.


Citiţi şi:

Nature House, casă-seră în Arctica: învinge frigul şi respectă natura

Un cuplu a construit o altfel de «casă verde». Se încălzesc iarna şi au legume pe tot parcursul anului


yogaesoteric
20 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More