Apare un pericol de contagiune în restul Uniunii Europene?


Referendumul din Marea Britanie va fi oare molipsitor?


În timp ce liderii europeni se întâlnesc să dezbată noi puteri pentru Uniunea Europeană în combaterea migraţiei în masă, au apărut temeri că organizarea de către Regatul Unit a unui referendum de rămânere sau ieşire din UE ar putea tenta şi alte state să organizeze un plebiscit similar, scrie cotidianul londonez Daily Telegraph.

În Marea Britanie referendumul privind apartenenţa la UE va fi organizat până la sfârşitul lui 2017. Daily Telegraph pomeneşte termenul de „contagiuneˮ în articol, cotidianul citând un ministru britanic vorbind sub acoperirea anonimatului care spune: „Prietenii noştri europeni ne cred nebuni. Ei urăsc ideea unui referendum şi sunt iritaţi că am insistat asupra acestei ideiˮ. Printre diplomaţii din ţările membre au apărut temeri că, dacă tratatele UE sunt modificate pentru a răspunde cererilor britanice, atunci vor apărea cereri similare şi în alte state.

În Danemarca a avut loc în decembrie 2015, un referendum privind exceptarea ţării de la obligativitatea includerii în justiţia europeană şi, cum la putere este acum o coaliţie de dreapta care şi-a exprimat sprijinul pentru poziţia britanică, există riscul ca euroscepticismul să ajungă dominant în această ţară scandinavă.

În Olanda mai mulţi bloggeri au reuşit să adune cele 300 000 de semnături necesare convocării unui referendum privind asocierea dintre UE şi Ucraina, care dă speranţe euroscepticilor în perspectiva unor voturi cu caracter mai larg.

Între timp, Partidul Libertăţii, condus de Geen Wilders, liderul anti-UE şi anti-Islam conduce în intenţiile de vot din sondaje. În Polonia, principalul partid de opoziţie, aliat al Partidului Conservator condus de premierul David Cameron în Parlamentul European, a promis în campania electorală un referendum privind aderarea la euro, moneda europeană unică la care ţara s-a obligat să se alăture odată cu aderarea la UE.

În Finlanda, eurodeputatul veteran Paavo Vӓyrynen a cerut convocarea unui referendum privind rămânerea ţării în Uniunea Monetară, iar, în Austria, Partidul Libertăţii, al treilea ca mărime în Parlament şi din ce în ce mai popular în sondajele de opinie, susţine acum organizarea unui referendum similar celui din Marea Britanie.

În Franţa, Frontul Naţional (FN) condus de Marine Le Pen conduce în sondajele de opinie privind alegerile regionale de anul viitor, iar lidera FN a lăudat referendumul britanic ca un mod de a pune presiune, pentru a obţine concesii şi a promis un referendum similar, în caz că va ajunge la putere, dacă Franţa nu iese din euro şi nu recapătă controlul politicii de imigraţie.

„Azi se vorbeşte de Grexit, mâine de Brexit şi poimâine de Frexitˮ, a spus cu câtva timp în urmă lidera FN. Premierul britanic doreşte o renegociere a statutului Marii Britanii în Uniunea Europeană, solicitând repatrierea mai multor prerogative de la Bruxelles, după care va fi organizat un referendum până la sfârşitul lui 2017 în care electoratul va trebui să aleagă între rămânerea sau ieşirea din UE.


Citiţi şi:

Destrămarea Uniunii Europene

Vremuri potrivnice pentru Uniunea Europeană

 

yogaesoteric
12 ianuarie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More