Apel pentru reinvestigarea cazurilor JFK, RFK, Martin Luther King
Un grup de 60 de istorici americani, jurnaliști de investigație, experți în drept, martori și membri ai familiilor lui John F. Kennedy, Robert F. Kennedy, Martin Luther King și Malcolm X solicită Congresului să inițieze reinvestigarea celor patru asasinate care au zguduit America în anii 1960.
Declarația comună, publicată pe 19 ianuarie 2019, solicită Congresului să „supravegheze strict publicarea tuturor documentelor guvernamentale legate de președinția Kennedy și asasinarea lui JFK”, solicită „să adune mărturii de la martorii în viață, experți în drept, jurnaliști de investigație, istorici și membri ai familiilor victimelor, pe modelul audierilor organizate de Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Africa de Sud, după căderea apartheidului”.
Cele patru asasinate sunt considerate „acte de violență politică cu un impact dezastruos asupra istoriei Americii”. „John F. Kennedy, Robert F. Kennedy, Martin Luther King Jr. și Malcolm X au încercat fiecare să scoată SUA de pe calea războiului și să le ducă pe calea păcii și dezarmării, să scoată SUA de pe calea violențelor interne și diviziunilor si să le ducă spre justiție și apropiere civică”, se arată în declarația redactată, printre alții de Adam Walinsky, unul dintre consilierii senatorului Robert F. Kennedy. „Uciderea lor a fost un atac sălbatic și concertat împotriva democrației americane, iar consecințele tragice ale acestor asasinate încă mai bântuie națiunea.”
Grupul celor 60 de petiționari susține că asasinarea președintelui Kennedy „a fost organizată la cele mai înalte niveluri ale structurii de putere din SUA și a fost executată de elemente de la vârful aparatului de securitate, folosind, printre altele, personaje din lumea interlopă pentru a ajuta la acoperirea crimei”. La aceeași concluzie a ajuns și fratele președintelui, Robert F. Kennedy, care a intenționat să redeschidă investigația, în cazul în care ar fi câștigat alegerile prezidențiale, cu puțin înainte de a fi el însuși asasinat, în campanie electorală, în 1968. Grupul celor 60 arată în declarația amintită că procesul presupusului asasin al lui RFK, Sirhan Sirhan, a fost „o farsă”, că nu el a tras glonțul fatal, așa cum a constatat și medicul legist care a examinat cadavrul senatorului Keneddy.
Grupul celor 60, organizat într-o Comisie pentru Adevăr și Reconciliere, arată că CIA și alte agenții federale au ocolit deseori legea transparenței în aceste cazuri. „Administrația Trump a permis CIA să continue să sfideze legea care cerea publicarea în 2017 a documentelor relevante în cazul JFK”.
„Administrația președintelui Kennedy era profund divizată în privința acțiunilor pentru încheierea Războiului Rece, inclusiv în ce privește discuțiile secrete cu URSS și Cuba și planul de retragere a trupelor din Vietnam, dacă JFK ar fi câștigat alegerile prezidențiale din 1964”, se arată în declarație.
„Președintele Kennedy a fost prezentat deseori ca un «uliu» al Războiului Rece, dar această eroare grosolană a fost demontată de istoricii revizioniști și de cercetători, care au demonstrat că Kennedy era deseori pe poziții opuse față de cele ale generalilor și spionajului. Acum, această abordare revizionistă este îmbrățișată de biografii lui Kennedy.
Investigația oficială în cazul asasinării lui JFK a intrat imediat sub controlul agențiilor de securitate ale SUA, care au asigurat acoperirea. Comisia Warren era dominată de fostul șef CIA, Allen Dulles, și alți oficiali cu legături în CIA și FBI.
Trusturile de presă, cu a lor multitudine de conexiuni în mediul de securitate, a ajutat la acoperire, fiind imediat de acord cu Raportul Warren și decredibilizându-i pe jurnaliștii și cercetătorii care puneau sub semnul întrebării versiunea oficială.
În ciuda mușamalizării ample a asasinatului, sondajele au arătat că majoritatea americanilor cred că Kennedy a fost victima unei conspirații, ceea ce a dus la scăderea încrederii în guvernul SUA și în presă.
CIA continuă să obstrucționeze accesul la probele în cazul asasinatului, blocând solicitările în baza accesului la informații și sfidând legea din 1992 care permite publicarea a mii de documente guvernamentale”, se mai arată în declarație.
Citiţi şi:
În sfârşit, CIA recunoaşte că a muşamalizat asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy
J.F.K. jr. a spus lumii cine l-a omorât pe tatăl său, dar nimeni nu i-a dat atenţie (I)
yogaesoteric
31 martie 2019
Also available in: Français