Aproape toţi îl mănâncă des – alimentul care îți distruge ficatul mai tare decât alcoolul
Cu toții știm că alcoolul consumat în exces poate provoca boli grave de ficat, însă el nu este singurul factor nociv pentru sănătatea acestui organ. Recent, o nouă boală a ajuns în topul afecțiunilor care duc la cedarea ficatului. Boala ficatului gras non-alcoolic poate duce la ciroză și la diabet de tip 2.
Una dintre principalele cauze ale apariției acestei boli este consumul de zahăr, conform healtyfood.com. În urma unui studiu recent s-a descoperit că, deși participanții care au mâncat mult zahăr zilnic nu s-au îngrășat decât cu 2%, ficatul lor a acumulat cu 27% mai multă grăsime. Medicii recomandă să reducem cantitatea de zahăr consumată zilnic și să adoptăm un regim alimentar sănătos, bazat pe fructe și legume.
Ştiaţi că?
Ficatul cântăreşte 1.500-2.000 de grame, este situat în partea dreaptă a abdomenului, lângă stomac, şi este la fel de important pentru organism că inima şi plămânii?
Acesta este un adevărat „laborator chimic” şi „centru de dezintoxicare”, care prelucrează otrăvuri precum alcoolul sau grăsimile din organism? În plus, generează proteine, enzime şi vitamine fără de care omul nu ar putea trăi.
Colecistul depozitează între mese acizii care face posibilă prelucrarea grăsimilor? Acizii biliari sunt trimişi mai departe către intestinul subţire (duoden).
Rolul principal al ficatului este reprezentat de filtrarea sângelui ce vine din tractul digestiv, înainte de a trece în restul trupului. De asemenea, ficatul detoxifică substanţele chimice şi metabolizează medicamentele.
În plus, ficatul produce importante proteine pentru coagularea sângelui şi pentru alte funcţii.
8 factori care duc la distrugerea ficatul
Zahărul
Zahărul nu este bun pentru organism, în general, începând cu dantura şi terminând cu ficatul. Acesta din urmă utilizează un tip de zahăr, denumit fructoză, pentru a crea grăsime. O cantitate prea mare de zahăr rafinat duce la acumularea de grăsime la nivelul ficatului, ce duce apoi la apariţia bolilor hepatice.
Monoglutamatul de sodiu
Este utilizat pentru a potența gustul majorităţii produselor în industria alimentară, de la chipsuri la băuturi şi mezeluri. Unele studii arată că această substanţă chimică favorizează acumularea de grăsime şi inflamaţia ficatului, ce duce la boala hepatică non-alcoolică şi la cancer de ficat.
Anumite suplimente alimentare
Doar pentru faptul că pe etichetă scrie „natural” nu înseamnă că este şi sigur. Un pericol real este reprezentat de kava kava, o plantă ce poate ameliora simptomele menopauzei şi ajută la relaxare. Studiile au arătat că aceasta poate încetini funcţiile ficatului, ducând la hepatită şi insuficienţă hepatică.
Unele ţări au interzis această plantă, însă este recomandat să discutaţi cu medicul înainte de a lua orice tip de supliment alimentar pe bază de plante.
Vitamina A în exces
Vitamina A se întâlneşte în ouă, lapte, fructe şi legume, în special în cele de culoare roşie, portocalie şi galbenă.
Putem întâlni vitamina A şi în multe suplimente, mai ales pentru faptul că aceasta îmbunătăţeşte vederea, întăreşte oasele şi sistemul imunitar, însă în doze mari, vitamina A este toxică pentru ficat. Nu este recomandat să luaţi mai mult de 10.000 UI (unităţi internaţionale) de vitamina A pe zi.
Obezitatea
Kilogramele în plus pot duce la acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice, fapt ce favorizează apariţia bolii hepatice non-alcoolice. În timp, ţesutul cicatriceal îl poate înlocui pe cel sănătos (afecţiune denumită ciroză). Persoanele supraponderale sau obeze, cele aflate la vârsta a doua sau care au diabet, prezintă un risc mare de dezvoltare a acestei boli. Un stil de viaţă sănătos, bazat pe o dietă echilibrată şi exerciţii fizice, poate ameliora această afecţiune.
Băuturile carbogazoase
Un studiu efectuat pe un grup de persoane cu boala hepatică non-alcoolică, incluzând greutatea, cantitatea de grăsime din sânge, prezența diabetului, a arătat că 80% dintre acestea consumă două sau mai multe băuturi carbogazoase pe zi. În această categorie intră şi băuturile light, deoarece îndulcitorii artificiali pot fi la fel de dăunători.
Antidepresivele
În cazuri rare, antidepresivele pot afecta ficatul, chiar dacă sunt luate pentru o scurtă perioadă de timp. Persoanele vârstnice sau cele care iau deja multe medicamente au un risc mai mare, deoarece există şanse ca ficatul lor să fie deja afectat. Dacă luaţi antidepresive, discutaţi cu medicul în legătură cu doza recomandată, precum şi în legătură cu principalele simptome de boală de ficat pe care este necesar să le observaţi.
Grăsimile saturate
Se întâlnesc în majoritatea produselor ambalate sau în cele de patiserie. O dietă ce conţine prea multe grăsimi saturate nu numai că duce la obezitate, dar cauzează şi boli hepatice.
Citiți și:
FICATUL – marele gardian şi totodată salvator al sănătăţii noastre
Așa îți cureți și îți regenerezi ficatul în 3 zile fără să iei pastile. Uite cum te poate ajuta o țelină
yogaesoteric
18 iunie 2020