Aproape totul despre vişine

de Crenguţa Roşu

Chiar dacă succed în apariţia lor, pe suratele cireşe, vişinele nu sunt mai puţin preţioase decât ele. Specialiştii nutriţionişti ne sfătuiesc să ne bucurăm din plin de beneficiile vişinelor, consumându-le în stare proaspătă, ca atare, sau sub formă de suc.

Mai mult ca sigur vișinele reprezintă o sursă incontestabilă de substanțe nutritive, aşa cum atestă multiple cercetări. Au în compoziția lor apă (88,6 %), zaharuri, acizi, pectine, proteine, flavonoizi, antocianine, taninuri, precum şi un conţinut important de săruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc) şi vitamine (A, B1, B2, B9, C, E, PP etc.).  Puterea energetică este de 50 calorii/100 g. De aceea pot fi consumate cu încredere în cazul anemiilor, pentru revitalizarea şi tonifierea organismului.

Vişinele sunt o sursă importantă pentru 17 compuşi din clasa antioxidanţilor. Aceştia sunt extrem de utili în prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare. De asemenea ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Doi dintre aceşti antioxidanţi care există în vişine sunt kaempferolul şi quercetina, substanţe care sunt utilizate în suplimentele alimentare care îmbunătăţesc memoria, concentrarea şi vederea.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Michigan, Arizona şi de la laboratoarele Brunswick au efectuat un studiu pe persoane sănătoase în vârstă de 18-25 ani care au consumat vişine o anumită perioadă de timp. Testele au arătat creşteri semnificative la nivelul antioxidanţilor, în special al antocianinelor, substanţele ce asigură culoarea roşu închis a vişinelor. Ei au ajuns la concluzia că prezenţa acestor compuşi reduce inflamaţiile, influenţează favorabil tensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă, contribuind şi la scăderea nivelului de colesterol. Ei încadrează vişinele în categoria „superfructelor”, deoarece ele pot reduce riscul de diabet de tip 2. Consumul a 300 g de vişine în fiecare zi poate reduce masa de grăsime de la nivelul abdomenului, adesea asociată afecţiunilor cardio-vasculare. Prin conţinutul lor, aceste fructe au un efect înviorător asupra digestiei şi, în plus, în caz de nevoie, pot servi ca purgativ pentru tratarea constipaţiei uşoare.

Proprietăţile antiinflamatorii, cele de prevenire a bolilor degenerative, cardiovasculare şi a cancerului, ale acestor fructe sunt datorate în mare parte antocianinelor. Acestea sunt de asemenea inhibitori ai durerii, acţionând similar medicamentelor nesteroidiene cum ar fi aspirina şi ibuprofenul. 20 de vişine conţin aproximativ 25 de miligrame de antocianine. Această cantitate este suficientă pentru a începărta o durere care este eliminată de 200 mg  de ibuprofen (un comprimat de Advil).

Cura de vişine le este de ajutor şi diabeticilor datorită vitaminei E şi fructozei. Consumul acestor fructe nu este însă recomandat  persoanelor cu aciditate gastrică mare. De asemenea, persoanele pletorice şi cele care suferă de obezitate pot consuma cu încredere aceste fructe pentru ajutorul oferit prin curăţirea organismului de toxine şi grăsimi, precum şi pentru starea de prospeţime şi vigoare care este oferită de ele.

Datorită efectelor antiinflamatorii pe care vişinele le au, ele ajută, alături de alte remedii, la vindecarea artritelor, bronşitelor şi chiar a astmului bronşic. Gustul dulce-acrişor şi bogăţia de vitamine şi minerale a acestor fructe le face deosebit de utile în eliminarea indispoziţiilor psihice, a depresiilor şi uneori chiar a insomniei.

Vișinele întăresc sistemul imunitar, astfel încât cu ajutorul lor poate fi vindecat cu succes orice guturai. De asemenea, conţinutul de quercetină a vişinelor face ca consumul acestor fructe să crească rezistenţa organismului la infecţii virale.

Datorită efectului purificator pe care îl exercită asupra organismului, vişinile ajută la înlăturarea toxinelor din organism. De asemenea ele susţin şi eliminarea acidului uric din sânge, proprietate care, alături de capacitatea antiinflamatorie şi antioxidantă a acestor fructe, ajută la  prevenirea şi vindecarea gutei, aspect cunoscut de mult (ce-i drept direct din practică) de indienii cherokee. Aceştia utilizau vişinele la vindecarea artritei şi gutei.

Codiţele de vişine au aceleași proprietăţi terapeutice ca şi cele de cireşe, fiind diuretice şi astringente, uşor antiinflamatoare. Maceratul din codiţe se foloseşte în boli de rinichi (litiaze, pielite, cistite, pielonefrite) şi în caz de diaree.

Vișinele ajută şi la stabilizarea fluctuațiilor hormonale şi a efectelor negative ale acestora ce apar odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, vindecă afecțiunile de la nivelul cavităţii bucale și întăresc dantura slăbită.

Vişinile pot să ne ajute în păstrarea unei stări optime a pielii, atât prin consumul fructelor cât şi prin aplicarea exterioară de creme şi măşti cu conţinut de vişine, deoarece datorită componentelor antioxidante se obţine un rezultat de împrospătare, revitalizare și întinerire a ţesutului cutanat.

În medicina populară, vişinele sunt folosite în tratarea micilor pete faciale lăsate de cuperoză şi pentru înlăturarea pistruilor vizibili. Vişinele au un efect emolient, fiind recomandate şi în tratamentul crăpăturilor pielii.

Aşadar consumul acestor fructe dulci-acrişoare, prin aportul de antioxidanţi, flavonoizi şi diferite vitamine şi zaharuri, este foarte util pentru revigorarea şi reîntinerirea organismului şi pentru dobândirea unei stări tonice de bună dispoziţie şi entuziasm.

Citiţi şi:

Alimente miracol 
Mango – Fructul fericirii


yogaesoteric
22 iulie 2011

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More