Ar fi păcat ca acești chinezi să înlocuiască celelalte rase

 

Mai multe jurnale de călătorie conţinând însemnări private ale lui Albert Einstein, publicate recent, dezvăluie că fizicianul teoretician avea concepţii rasiste şi xenofobe, informează BBC. Scrise în perioada octombrie 1922 şi martie 1923, jurnalele documentează experienţele sale în Asia şi Orientul Mijlociu.
Einstein a călătorit din Spania până în Orientul Mijlociu trecând prin Sri Lanka, numită pe atunci Ceylon, și a ajuns până în China și Japonia.
Fizicianul a descris momentul când a acostat în Port Said din Egipt și a întâlnit „levantini de toate nuanțele… de parcă ar fi fost scuipați din iad” care urcau pe nava sa, pentru a-și vinde bunurile. De asemenea, el descrie timpul petrecut în Colombo din Ceylon (Sri Lanka) scriind despre oameni că „trăiesc în pământ într-o mizerie și o duhoare imensă și fac sau au nevoie de puține lucruri”.

Însă cele mai tăioase comentarii ale celebrului fizician se referă la chinezi. Potrivit unui articol publicat de The Guardian despre aceste jurnale, el descrie copiii chinezi ca fiind „lipsiţi de spirit şi obtuzi” şi spune că „ar fi păcat ca aceşti chinezi să înlocuiască celelalte rase”. În alte pagini, Einstein numeşte China „o naţiune stranie, de tip turmă”, cu „oameni mai degrabă roboţi”, apoi susţine că „există o diferenţă foarte mica” între bărbaţii şi femeile din China şi se întreabă în mod ironic de ce bărbaţii sunt „incapabili să se ferească” de atracţia feminină „fatală”.

Ulterior Einstein a militat pentru drepturi civile în Statele Unite catalogând rasismul drept „o boală a oamenilor albi”.


Citiți și:
Când Einstein l-a întâlnit pe Tagore: Conversaţia istorică a celor mai puternice minţi despre religie şi știință
/moved_content.php?lang=RO&item=12364
Opinia lui Einstein despre educație. Iată ce l-a învățat el pe fiul său
/moved_content.php?lang=RO&item=9353
Două dintre cele mai cunoscute opere literare din lume au fost interzise zice-se din cauza limbajului rasist folosit de anumite personaje
/moved_content.php?lang=RO&item=10868

 

yogaesoteric
24 iulie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More