Armătura SA Cluj, unul dintre cei mai vechi producători industriali din țară, cu o istorie care începe în 1884, pune lacătul definitiv

Armătura SA Cluj, unul dintre cei mai vechi producători industriali din țară, cu o istorie care începe în 1884, pune lacătul definitiv. Acționarii Armătura Cluj vor decide închiderea şi lichidarea companiei cu o istorie de 141 de ani, una dintre bijuteriile economiei românești timp de peste un secol. Decizia oficială va fi dată la 24 iunie 2025.

Armătura Cluj, care a fost cândva pionier al robinetelor în România, își închide porțile. Auditorul extern a propus dizolvarea voluntară a societății, constatând pierderi financiare majore. Pe ordinea de zi a ședinței se află aprobarea încetării activității de producție și inițierea procedurii de lichidare. Lichidatorul propus: Belciu Insolvency SRL.

Fabrica de robinete a României a fost premiată pentru o invenție mondială

Conform legii, societatea este obligată să ia această decizie după ce activul net a scăzut sub jumătate din capitalul social, indiciu că firma nu-și mai poate susține nici măcar costurile de funcționare.

O lungă perioadă, Armătura SA Cluj a fost fabrica de robinete a României, producând echipamente pentru gaz, apă și abur. În perioada comunistă, era chiar singurul producător de armături sanitare din țară. A fost premiată pentru o inovație mondială – robinetul cu închidere prin bilă, lansat în anul 1934.

Însă, perioada de glorie industrială a început să se clatine odată cu tranziția. În ultimii ani, compania nu prea mai producea. Începând cu 2021, obiectul său principal de activitate a fost închirierea spațiilor industriale. După ce și-a vândut clădirile, a rămas fără obiect de activitate.

Cu timpul a acumulat datorii uriașe, doar în primul semestru al anului 2024, pasivul depășind suma de 38 de milioane de lei, iar activele nu mai valorau nici 30 de milioane de lei, scrie presa locală. Mai mult, compania este implicată într-un litigiu internațional, după ce nu a returnat un împrumut de 5 milioane de euro acordat de compania care o controlează în prezent – Herz Armaturen Austria. Conducerea companiei nu a oferit explicații sau documente care să arate un plan clar de redresare.

Platforma industrială din municipiul Cluj-Napoca va deveni un ansamblu mixt cu blocuri de 15 și 10 etaje, spații comerciale, zone verzi și dotări publice. Proiectul de reconversie urbană a fost prezentat recent în cadrul unei ședințe a Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. Proiectanții sunt cei de la Transform, scrie ziuadecluj.

Soluția de restructurare propusă este un ansamblu mixt în care funcțiunea dominantă să fie locuirea colectivă. În plus, mai există comerț, servicii, turism și învățământ pentru a echilibra structura funcțională. Suprafața totală este de 40.977 mp. Conform documentației, clădirile propuse vor avea înălțimi variabile: P+15 (parter plus 15 etaje) la frontul cu strada Gării, iar în interiorul ansamblului se propun clădiri între P+3 și P+10.

Citiți și:
Până în 1989, industria României NU era un „morman de fiare vechi”
O Românie care nu mai pare a fi românească

 

yogaesoteric
30 mai 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More