Arme controversate folosite de armata Majestății Sale. Dronele britanice au aruncat bombe termobarice peste Siria
Ministerul britanic al Apărării a dezvăluit pentru prima dată că dronele sale aruncă bombe interzise în Siria. Totul a început cu o scrisoare privind solicitarea unor informații, trimisă de cei de la site-ul specializat Drone Wars către ministerul britanic al Apărării, informează site-ul italian occhidellagerra.it.
În acest e-mail, site-ul a cerut Apărării britanice să clarifice numărul total de misiuni aeriene în Siria și Irak, tipul de arme folosite, pentru a împărți schematic tipul de arme pe baza vectorilor folosiți. Inclusiv cel al dronelor.
Conform principiului libertății de informare, ministerul Majestății Sale a răspuns în detaliu cerințelor site-ului, precizând, de asemenea, când și cum au fost folosite dronele Reaper în lunile precedente. Cererea a vizat, de fapt, informații din primul trimestru din 2018, din ianuarie până în martie.
Ca răspuns, oficialii au oferit o detaliere a tipului de rachete Hellfire lansate, precizând că au fost lansate 19 rachete AGM-114N4 și 44 AGM-114R2. Primele 19 rachete, cele ale versiunii „N”, sunt extrem de relevante.
După cum explică Drone Wars, Varianta N „folosește Metal Augmented Charge (Mac). Când capul cilindrului explodează, amestecul de aluminiu este dispersat și arde rapid. Explozia susținută de presiunea ridicată este extrem de dăunătoare, creând o undă de șoc puternică și un «vid». Orice persoană aflată în apropiere poate muri din cauza deteriorării organelor interne”.
Pe scurt, cele 19 rachete lansate de forțele britanice din Siria erau arme termobarice.
Justin Bronk, cercetător la Royal United Services Institute din Orientul Mijlociu, susține că „ceea ce distinge o armă termobarică de un exploziv convențional este că, în timp ce un exploziv convențional are între 30% și 40% exploziv, armele termobarice utilizează aproape sută la sută de exploziv”. Acest tip de armă, continuă expertul, „este foarte eficient împotriva unor buncăre sau împotriva persoanelor aflate în spații închise”.
Polemicile privind armele termobarice au fost mereu aprinse, în special în Regatul Unit. Parlamentarii britanici au vrut să se spună clar dacă aceste arme sunt folosite, conștienți de faptul că puterea lor letală face ca limita dintre utilizarea lor legitimă și interdicțiile impuse de dreptul internațional să fie extrem de fragilă.
Armata regală britanică a folosit arme termobarice și în Afganistan, împotriva talibanilor, provocând moartea în chinuri a teroriștilor. Ministrul apărării de la Londra recunoștea în 2008 că forțele armate britanice din Afganistan folosesc împotriva talibanilor una dintre cele mai mortale și controversate arme, denumită „termobarică”.
Armele termobarice au fost folosite pentru prima dată, tot în Afganistan, în anii ʼ80, de către armata rusă. Moscova a mai utilizat apoi acest tip de arme și în Cecenia, în anii ʼ90. Aceste acțiuni au fost criticate în întreaga lume.
Citiți și:
SUA dezvoltă deja rachete interzise. Acuză însă Rusia că a făcut acest lucru
Big Brother acționează din cer: Flote de drone vor zbura din 2019 deasupra orașelor britanice
yogaesoteric
23 octombrie 2018
Also available in: Français