Arsenalul luptătorului electronic

 

În perioada pandemiei, controlul pe care autorităţile au dorit să-l impună a atins cote de neimaginat. Internetul nu avea cum să scape din ecuaţie, astfel că sub pretextul de a împiedica difuzarea de ştiri false s-a pornit o vânătoare de vrăjitoare… virtuale. Există însă unele modalităţi prin care putem evita cenzura.

Iată câteva idei pentru cei care vor să-și păstreze independența în aceste vremuri în care este la modă închiderea brutală a site-urilor care nu cântă imnul sistemului, mai ales că există perspective îngrijorătoare că această stare de fapt se va extinde o perioadă mult mai mare.

A. Sfaturi pentru utilizatorul obișnuit

Cu toate că n-o declară nimeni explicit, tu ești principala victimă a cenzurii. În aceste zile statul are pretenția că este deținătorul unic al adevărului, iar tu nu ești decât o oaie irațională care e nevoie să fie mânată pe „calea cea bună”. Cu fiecare închidere de site-uri, orizontul ți se îngustează, fiind nevoit să consumi doar „știrile oficiale”. Iar asta, în mod evident, nu este în regulă. De aceea este necesar să ieși din cutia informațională în care te afli în prezent utilizând tehnicile de mai jos.

Strategia este una cât se poate de simplă: autoritatea ANCOM se oprește la granițele țării, cu alte cuvinte, de blocat poate bloca doar în interiorul țării. Dacă un site cenzurat de autoritățile locale nu are găzduire în România, el este în continuare funcțional pentru cei din afara țării. Vestea bună este că poți ocoli limitarea prin utilizarea unor instrumente simple. Ca principiu, mai toate folosesc proxy-ul, adică în loc să încerce să se conecteze direct la un site, îl accesează prin intermediul unui nod extern. Astfel, cenzura ANCOM va fi ocolită.

Și mai este un amănunt care nu-i de neglijat. Securiștii și-au asigurat prin legislație acces la datele voastre de navigare la nivelul providerului de internet. Astfel, dacă sunteți urmăriți – și n-avem motive să nu bănuim că-n perioada aceasta se desfășoară o urmărire în masă a consumatorilor de internet – „băieții veseli” știu tot ce faceți. Utilizând instrumentele recomandate îi fentaţi întrucât, în marea majoritate a cazurilor, comunicația între voi și punctul de ieșire (situat în afara țării) este criptată. Nu vă faceți iluzii, dacă chiar vor să vă monitorizeze, vor putea să o facă, dar le va fi cu mult mai greu! Să vedem acum care-s opțiunile.

1. Browserul Opera (www.opera.com) – este un browser modern, rapid și simplu de utilizat. Îți oferă posibilitatea blocării publicității precum și a cookie-urilor invazive. Pentru evitarea cenzurii ANCOM puteți activa serviciul gratuit VPN (vedeți opțiunea în setări avansate).

2. Browserul TOR (www.torproject.org) – este un browser Firefox, modificat pentru proiectul TOR. Din punct de vedere teoretic, browserul TOR vă oferă anonimitate deplină pe internet. Există însă necunoscute legate de acest proiect, dar pentru ceea ce ne interesează e mai mult decât în regulă.

3. FreeBrowser (www.freebrowser.org) – este un browser pentru Android care reușește foarte bine să evite cenzura.

4. Lantern (lantern.io) – e un serviciu interesant care permite un balans între navigarea privată și cea clasică, oferind suport atât pentru desktop cât și pentru dispozitivele mobile. Citiți instrucțiunile pe site-ul lor.

Problema serviciilor prezentate este viteza de acces. Uneori internetul direcționat prin canalele ocolitoare s-ar putea să vă meargă mai greu. Sunt din ce în ce mai mulți oameni care caută anonimitatea, iar aceasta aglomerează teribil accesul prin respectivele puncte. De aceea, puteți lua în considerare achiziția unui serviciu VPN comercial. Vă va funcționa totul mult mai rapid. Dintre alternativele prezentate, Lantern are și o variantă PRO care vă va crește simțitor viteza.

B. Sfaturi pentru producătorii de conținut

1. Renunțați la domeniile ro. Sunt controlate de autorități și, chiar dacă acum blocarea se face la nivel de hosting, nu-i exclus ca în perioada următoare să facă blocarea la nivel de domeniu, prin manipularea DNS-ului. Dacă aveți un domeniu ro, achiziționați-vă și un domeniu internațional și anunțați-vă din timp cititorii!

2. Renunțați la hostingul în România. ANCOM le cere celor care vă oferă serviciul de hosting să vă blocheze contul. Astfel, în afara cititorilor, ați putea fi afectați și voi din cauza imposibilității de accesare a datelor istorice pe care le aveți stocate pe serverele providerului. Mult mai inteligent e să apelați la hostingul extern. Chiar dacă vă vor bloca, site-ul vă va funcționa în continuare, iar cei care dispun de instrumentele enumerate la punctul A. vor putea să vă viziteze.

3. Renunțați la softurile greoaie de publishing în favoarea celor moderne. În locul wordpress folosiți generatoare de site-uri statice. Veți putea astfel să vă schimbați rapid providerul sau să creați mirror-uri neblocate încă.

4. Fixați-vă din timp oglinzi externe și obișnuiți-vă vizitatorii să apeleze la acestea. Atunci când vă vor bloca site-ul principal, cel secundar îi poate lua locul.

5. Căutați să vă îndreptați audiența către canale imposibil de cenzurat și mult mai puțin cunoscute de către autorități: grupuri whatsapp, telegram, signal s.a.m.d.

Oricum, ceea ce este necesar să conștientizați în această poveste este că întreaga tiranie pornită împotriva noastră are cel puțin meritul de a ne face conștienți de cât de radicală poate deveni cenzura.

Citiţi şi:

Sfaturi unice de la Edward Snowden despre cum să fiți în siguranță pe internet

Când marile companii și guvernele lucrează împreună, ele sunt mâna stângă și mâna dreaptă a aceluiași trup și asistăm la concentrarea puterii

Google monitorizează ilegal oamenii, din cauza COVID-19


 

yogaesoteric
23 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More