Arta de a visa conştient

Controlul viselor în şase trepte (partea I)

Fiecare om de pe Pământ visează în fiecare noapte, de aceea este logic să ne gândim că trebuie să se petreacă ceva destul de important  în timpul acestei treimi din viaţa noastră în care dormim şi, adeseori, visăm. Dar cultura industrializată de astăzi pare destul de departe de acest fenomen. Deşi există tehnici de interpretare şi de inducere a viselor, acestea nu sunt predate în şcoli şi sunt rareori luate în serios, cu toate că, de exemplu, indienii din America au dezvoltat o adevărată artă a visului conştient. Visul reprezintă o legătură cu anumite nivele mai subtile ale fiinţei noastre şi de aceea cultivarea conştienţei în stare de vis ne poate ajuta să ne cunoaştem mai bine.

Există mai multe tehnici şi metode de inducere a viselor lucide, dar toate au la bază acelaşi proces, care poate fi împărţit în şase etape. Odată asimilate şi aplicate, aceste etape ne vor conduce cu siguranţă, mai devreme sau mai târziu, la a visa conştient.

Dacă vă întrebaţi cât va dura până atunci, urmaţi paşii şi aveţi încredere că aceasta se va produce la un moment dat, când veţi fi suficient de pregătiţi. Statistic vorbind, timpul  necesar ca cineva să aibă primul vis lucid variază, în medie, între trei săptămâni şi două luni, dar nu e exclus să visăm conştient încă de la începutul antrenamentului; dacă însă nu se produce aşa repede, nu trebuie să fii renunţăm, dezamăgiţi. Societatea modernă este obsedată de rezultate imediate. Dacă ai şi tu această obsesie, gândeşte-te că este unul din primele obstacole pe care trebuie să le depăşeşti. Unul lucru este însă sigur: dacă nu încetezi să urmăreşti acest scop, succesul îţi este garantat. Sau, cum spunea exploratorul Nansen: “Ai reuşit, continuă! N-ai reuşit, continuă!”

Pentru a ajunge să visăm lucid este necesar să cunoaştem şi să parcurgem cu consecvenţă următoarele şase etape de bază:
1) Pregătirea mentală
2) Reamintirea viselor
3) Jurnalul viselor
4) Familiarizarea cu propriile vise
5) Extinderea conştienţei în toate stările şi testele de “realitate”
6) Corelarea conştienţei cu visele

Pasul 1: Pregătirea mentală

Acest pas constă în construirea unui cadru mental care va facilita atingerea succesului. Pentru aceasta, trebuie să ne analizăm sistemul de credinţe, care are un rol crucial în determinarea experienţei noastre. Pe măsură ce ne vom dezvolta capacitatea de a visa lucid, vom interacţiona direct cu gândurile şi cu credinţele noastre, şi vom înţelege ce important este să ne controlăm gândurile.

Există patru întrebări la care trebuie să răspundem înainte de orice alt demers. Pot oare eu face aceasta? Sunt convins că visele mele sunt importante? Îmi doresc cu adevărat să am vise lucide? Ce voi face când voi deveni lucid în vis? Să analizăm fiecare întrebare în parte, pentru a vedea ce gen de pregătire mentală va fi necesară pentru a răspunde pozitiv la fiecar din ele.

„Pot oare eu face aceasta?” Întotdeauna trebuie să avem o atitudine pozitivă. Dacă ne confruntăm cu unele îndoieli, atunci prima noastră sarcină va fi să înlocuim fiecare îndoială cu o credinţă dătătoare de încredere în sine. Spre exemplu: Dacă credem că visarea lucidă este un fenomen rar întâlnit, va fi necesar să realizăm că este de fapt o capacitate naturală a fiecăruia dintre noi. Dacă credem că ne va fi dificil, să ne asigurăm, că aceasta se va petrece în mod firesc. Să ne amintim că, în copilărie, legarea şireturilor ni se părea dificilă, dar cu timpul a devenit o obişnuinţă; la fel va fi şi cu visul lucid. După ce vom avea primul vis lucid, va fi mai uşor să-l visăm pe al doilea, al treilea şi în scurt timp aceasta va deveni o constantă a vieţii noastre onirice.

„Sunt convins că visele mele sunt importante?” Odată dobândită atitudinea încrezătoare, pozitivă faţă de acest fenomen, pasul următor va fi să privim activitatea de a visa ca pe o prioritate a vieţii noastre. Simplul fapt de a crede că visele noastre sunt importante va accelera foarte mult procesul. Mulţi oameni nu acordă importanţă viselor lor, de aceea nu şi le amintesc şi, deloc surprinzător, aceştia nu sunt conştienţi de faptul că este posibil să aibă vise lucide.

„Îmi doresc cu adevărat să am vise lucide?” La această întrebare trebuie să răspundem cu dorinţă şi entuziasm. Cu cât vom amplifica dorinţa de a avea vise lucide, cu atât mai încărcată emoţional va fi intenţia noaastră şi vor vreşte şansele ca ea să se realizeze. Cu cât vom fi mai entuziast în a învăţa visarea lucidă, cu atât mai repede vom atrage această realizare către noi. Un alt factor accelerator este utilizarea sugestiilor pozitive care afirmă importanţa viselor şi entuziasmul în această direcţie.

„Ce voi face când mă voi “trezi”  în vis?” Dacă avem un plan bine stabilit, şansele de a deveni lucid în vis cresc simţitor. Planul trebuie să fie bine gândit şi asimilat de mintea subconştientă. De-a lungul zilei şi înainte de culcare este bine să ne amintim de scopul nostru şi să ne amplificăm dorinţa de a-l atinge. La început poate fi un plan simplu, ca de exemplu să ne privim mâinile, să observăm peisajul în care ne aflăm sau să zburăm. Pe măsură ce ne vom deprinde să visăm conştient, vom putea să îndeplinim misiuni mai complicate.

Această pregătire ne va fi de folos nu numai în accelerarea procesului de visare lucidă, ci în orice alt domeniu al vieţii în care urmărim să ne transformăm.

Pasul 2: Reamintirea viselor

Dacă facem parte din acele persoane care nu-şi amintesc ce au visat, ne va fi mai greu să pătrundem lucid în starea de somn. De aceea pasul următor vizează reamintirea viselor.

Una din cauzele blocării subconştiente a acestui proces este frica de ceea ce am putea vedea. Pentru a învinge toate barierele ce ne împiedică să ne amintim visele la trezire, trebuie să facem din aceasta o prioritate conştientă. Iată o listă de metode care ne pot ajuta în acest sens:

1. Trezeşte-te fără a te mişca. La trezire nu deschide ochii. Nu te mişca. Rămâi complet liniştit.

2. Trezeşte-te încet. Acordă-ţi timp pentru a-ţi reaminti visele. Nu începe să te gândeşti imediat la ceea ce ai de făcut în ziua respectivă. Nu permite minţii să fie sufocată de gânduri încă de la trezire, căci visele se vor atenua sau chiar vor dispărea, precum baloanele de săpun. Focalizează-ţi mintea asupra ceea ce ai visat.

3. Lasă-ţi mintea să se mişte. Lasă-ţi gândurile să hoinărească printre imaginile mentale din vis. Îţi vei aminti mai întâi o parte din vis. Relaxează-te şi permite şi celorlalte părţi să revină la suprafaţa minţii.

4. Urmează firul gândurilor înapoi. Încearcă să-ţi stimulezi memoria pornind de la ceea ce îţi aminteşti. Este posibil să-ţi aminteşti doar ultimul vis dinainte de trezire. Poţi să te întrebi cum ai ajuns acolo? Sau de unde a venit un anume obiect din vis? Tu l-ai găsit? Cine ţi l-a dat? Un fragment de vis va conduce de obicei la altul până când întregul vis se va contura.

5. Încearcă diferite poziţii pentru dormit. Atunci când urmăreşti să-ţi aminteşti visele, încearcă toate poziţiile în care dormi de obicei. Cea mai bună reamintire apare când ne aflăm în poziţia în care am avut acel vis. Dacă te trezeşti pe partea draptă, nu te mişca până nu îţi aminteşti tot ceea ce se poate, şi poţi repeta aceasta şi pe partea stângă, pe faţă sau pe spate.

6. Nu abandona. Uneori este posibil să nu ne amintim nimic dimineaţa, dar să avem flash-uri cu amintiri din vise în timpul zilei. Să fim atenţi la ele, căci pot debloca accesul la alte amintiri din vis.


Dacă, după toate acestea, încă nu ne putem reaminti visele, aceasta este o metodă infailibilă. Se ştie că cele mai multe vise apar în ultimele ore de somn, aşa că putem să ne concentăm asupra acestei perioade. De asemenea, avem mai multe şanse să ne amintim un vis dacă ne trezim direct din el. Pentru aceasta vom folosi Metoda Ceasului Deşteptător.

Metoda Ceasului Deşteptător: Ideea este să fixăm alarma la o oră la care este cel mai probabil că visăm şi să ne trezim cu amintirea proaspătă a visului. Orele de dimineaţă (4-6) sunt cele mai bune, căci atunci avem cea mai intensă activitate onirică. Fixează alarma ceasului cu două ore înainte de ora obişnuită de trezire. Când sună, fixează-l din nou peste jumătate de oră. Aceasta este una din cele mai eficiente tehnici, pentu că ţine cont de ciclul natural al viselor şi totodată delimitează un timp al zilei în care exersăm aptitudinea de a visa lucid.

Pasul 3: Jurnalul viselor

Un element important în sprijinul acţiunii de amintire a viselor este jurnalul în care să ne notăm visele. Acesta ne ajută la a conştientiza şi a fixa în memorie toate imaginile ce se perindă în subconştientul nostru în timp ce visăm şi este ca o poartă ce ne deschide calea către visele lucide.

De aceea este foarte important să ne notăm toate visele cu maximum de detalii. Chiar dacă ceva pare banal, e bine să scriem şi acest amănunt, căci din perspectiva timpului se va putea dovedi semnificativ. Este recomandat să se noteze nu numai faptele, ci şi sentimentele, stările, gândurile din timpul visului. Aceste repere mentale şi emoţionale ne vor ajuta mai târziu când vom deveni familiari cu visele voastre. De asemenea ne va ajuta să conştientizăm în ce măsură viaţa cotidiană ne influenţează visele. De exemplu, este posibil să observăm că în perioadele de stres avem vise mai agitate, chiar stresante. Putem visa că am întârziat la examen sau că am ratat un termen pentru un proiect important. Ideea e că visele ne trimit mesaje. Ele reflectă exact ceea ce simţim şi gândim la nivel subconştient. Analizând temele viselor care se repetă cel mai frecvent vom afla o mulţime de lucruri despre noi. Acesta este un alt motiv pentru care jurnalul de vise este atât de important: ne permite să avem o vedere de ansamblu asupra tipurilor de vise, care sunt reflexii ale unei personalităţi mereu în schimbare.

Este mai bine să folosim timpul prezent în loc de trecut atunci când scriem în jurnal. De exemplu, vom scrie, „Mă plimb pe stradă şi văd un om” în loc de „Mă plimbam pe stradă şi am văzut un om”. Scriind la timpul prezent vom fi capabili să ne amintim mai multe vise chiar în timp ce le notăm.

Mulţi recomandă folosirea unui reportofon pentru înregistrarea viselor. La trezire va fi mai uşor să povestim visele şi să le notăm mai târziu în jurnal. Sau, dacă dispunem de programul necesar de translaţie a sunetelor în cuvinte scrise prin intermediul calculatorului, cu atât mai bine!

Citiţi continuarea acestui articol:
Arta de a visa conştient (partea a doua)

yogaesoteric
articol preluat din Revista Misterelor

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More