„Ascultarea este o mișcare a dragostei”

Citim și auzim adesea vorbindu-se despre har și, cu siguranță, ne dorim cu toții să dobândim și să înmulțim harul. Părintele Arhimandrit Andrei Coroian ne vorbește în cele ce urmează despre o cale sigură de a dobândi harul: ascultarea. Și pentru că numai prin ascultarea de Cel ce ne-a dat viață avem Viață, Părintele ne îndeamnă să ne raportăm în permanență la poruncile Sale.” (Raluca Mihaela Tănăseanu)

Reporter: Sfântul Porfirie spune: „Ascultarea este taina vieții duhovnicești”. Cum tâlcuiți acest cuvânt?

Arhimandrit Andrei Coroian: Am fost în urmă cu foarte mulți ani la Părintele Rafail Noica și, venind vorba despre ascultare, i-am zis: „Ascultarea este o mișcare a dragostei”. Iar Părintele Rafail ne-a zis: „Ooo! Așa zicea și Părintele Sofronie!”. Sfinții Părinți numesc ascultarea viață, neascultarea moarte. Ascultarea este viață, pentru că noi nu suntem propriii noștri creatori. Dumnezeu este Creatorul nostru. Ieșind din ascultarea de Dumnezeu, ieșim din firesc, din normalitate. Există mai multe feluri de ascultare: ascultare de Dumnezeu, de poruncile lui Dumnezeu. Apoi este ascultarea duhovnicească, adică asculți de Părintele duhovnic. Apoi este ascultarea în familie, adică copiii să asculte de părinți, soții să asculte unul de altul, ca să lucreze harul lui Dumnezeu prin ei. În mănăstire este ascultarea mănăstirească, adică tot ce faci în mănăstire să faci cu ascultare.

Este o legătură desăvârșită între smerenie și ascultare. Din ascultare se naște smerenia. Din smerenie se naște discernământul, că, dacă ești ascultător, tu nu mai ai părerile tale, nu mai ai mândrie, nu mai ai orgoliu și poate lucra Dumnezeu prin tine. Dacă faci ascultare total lepădat de sine, imediat primești harul, simți iubirea lui Dumnezeu și ți se dă harul de a înțelege, de a pricepe, capeți discernământul, chiar vederea cu duhul. Ți se dau toate astea pentru că ele se dau prin ascultare, căci: „Ascultarea este taina vieții duhovnicești”, așa cum bine spunea Părintele Porfirie.

Dacă tu faci ascultare, atunci nu acționezi din orgoliul tău, nu contează părerile tale, căci asta este lumea modernă, așa-zisă modernă. Satana ne-a împărțit, câte capete, atâtea idei. Dacă nu faci ascultare, te-ai rupt din harul lui Dumnezeu. Că, vedeți, unde duce neascultarea asta care este și în societate: dezbină totul și strică totul. Și Fiul ascultă de Tatăl, căci zice Domnul: „Cel ce M-a trimis este cu Mine; nu M-a lăsat singur, fiindcă Eu fac pururea cele plăcute Lui” (Ioan 8:29).

„Dacă ai har, îi poți iubi pe vrăjmași”

Rep.: Una dintre poruncile dumnezeiești este să ne iubim vrăjmașii. Pare din ce în ce mai greu de împlinit astăzi.

Arh.A.C.: Sfântul Părinte Arsenie Boca zice: „Dumnezeu, prin porunca iubirii vrăjmașului, nu vrea să te umilească, ci vrea să te elibereze. Pentru că, în primul rând, iubind, tu ești liber. Dar iubirea ta, revărsându-se asupra lui, îl eliberează și pe el. Și atunci, te eliberezi și tu de rău, se eliberează și el, adică acesta-i sensul iubirii”.

Este o povestire în Pateric: un Bătrân avea o chilie în care nu stătea nimeni și a primit un alt Bătrân și i-a dat chilia aceasta pe care n-o folosea. Și după o vreme, a început să vină multă lume să-l cerceteze pe acest Părinte care era în gazdă. Atunci s-a trezit invidia în cel care îi oferise chilia și i-a zis ucenicului său:

Uite, îl ținem de doi ani degeaba. Să mergi și să-i spui să plece!” Ucenicul și-a dat seama că Părintele său este în ispită și s-a dus la celălalt bătrân și l-a întrebat:

Cum te simți? Ești bine? Ai tot ce ai nevoie? Părintele meu te iubește foarte mult și m-a trimis să văd cum te simți, dacă ai nevoie de ceva și să-ți transmit dragostea lui”. Și i-a răspuns:

Mulțumesc, n-am nevoie de nimic, sunt recunoscător pentru tot ce-a făcut și face pentru mine”. S-a întors ucenicul la Bătrânul său și i-a spus:

Mi-a zis că până sâmbătă pleacă”. Dar când a văzut Bătrânul că nu a plecat, iar și-a trimis ucenicul:

Uite, e marți și n-a plecat! Ia du-te și spune-i că, dacă nu pleacă până sâmbătă, duminică mă duc și-l scot eu, cu toiagul!” Și fratele se duce și-i spune:

A spus Părintele meu că te iubește foarte mult. Ți-a trimis aici niște alimente și niște medicamente și a zis că duminică o să vină el să te cerceteze, căci foarte mult te iubește”.

Și sâmbătă, fratele a cumpărat pește, i-a dus Bătrânului lui și i-a zis: „O să vină Părintele și o să faceți un ospăț împreună, că foarte multă dragoste are față de sfinția-ta”.

Ei, acest Bătrân când a auzit aceste cuvinte i-a crescut și mai mult dragostea față de Bătrânul care îl găzduia. Duminica, după Sfânta Liturghie, Bătrânul care era proprietar a zis: „Acum mă duc și-l alung! A stat doi ani degeaba!” Ucenicul s-a dus înainte și i-a spus:

Părintele este pe drum, vine să te mângâie”. Și celălalt îi iese în întâmpinare cu atâta dragoste încât, când îl vede se aruncă în genunchi, sărută pământul și pornește în genunchi spre el. Și când ajunge, îi îmbrățișează picioarele și varsă lacrimi de iubire. Atunci duhul cel rău care era în Părintele a plecat din el. S-a trezit că nu mai are nicio ură, nu mai știa de ce venise. L-a ridicat pe Bătrân, s-au îmbrățișat, s-au sărutat și după aceea au rămas în iubire toată viața. Vedeți? Iubirea adevărată alungă ura din celălalt.

Noi să fim ca Părintele care primise chilia. Când vine unul cu ură, tu te duci cu iubire, ca să ți se facă prieten. Este o vorbă la unii Părinți: „Eu n-am dușmani, pentru că toți dușmanii mi s-au făcut prieteni”.

Rep.: La nivelul teoretic este foarte ușor de zis. Dar când este vorba să împlinim concret porunca dragostei devine foarte, foarte greu.

Arh.A.C.: Da, numai cu harul lui Dumnezeu reușești. Pe măsură ce te rogi, te predai rugăciunii. Din moment ce tu nu poți, cu firea ta, să-ți iubești vrăjmașii, te predai rugăciunii și atunci harul lucrează. Aici se vede de fapt cât ai dobândit har, pentru că țelul vieții duhovnicești este dobândirea harului Duhului Sfânt. Dacă ai har, îi poți iubi pe vrăjmași.

Rep.: Părinte, o altă poruncă este: „Ascultați de mai-marii voștri!” (Evrei 13:17). Acum mai-marii noștri impun fărădelegi, nu legi. Dau legi împotriva lui Dumnezeu. Cum să facem ascultare de ei?

Arh.A.C.: Dacă tu ești creștin adevărat, tu Îl iubești pe Dumnezeu și asculți de Dumnezeu, după cum zice Părintele Cleopa. „Tu să ai tot timpul către Dumnezeu inimă de fiu!”, dacă tu ești fiul lui Dumnezeu……. Păi, eu, dacă-s fiul lui Dumnezeu, eu iubesc cum iubește Dumnezeu. Pe aproapele tău, oricine ar fi el, să-l iubești ca și cum i-ai fi mamă. Către aproapele să ai inimă de mamă. Toți îs copiii mei. Toți: politicienii, militarii, toți îs copiii mei, eu îi iubesc ca pe copiii mei. Dacă-i iubesc ca pe copiii mei și eu mă îndulcesc de dragostea lui Dumnezeu, mă rog pentru ei. Și atunci înțeleg și binele și răul pe care-l fac, nu rațional, ci ca o mamă.

„Dragostea îndreaptă oamenii”

Rep.: Părinte, cu siguranță ați cunoscut oameni simpli, cu viață sfântă, care au fost capabili să-și iubească vrăjmașii.

Arh.A.C.: Da, am cunoscut și oameni simpli și oameni mari care și-au iubit vrăjmașii. Am cunoscut un episcop și am asistat la un moment în care cineva l-a hulit și l-a înjurat de neimaginat. Dar episcopul a rămas liniștit, cu zâmbetul pe buze, și i-a răspuns cu bunătate.

Am citit viața Sfântului Siluan, care avea sub supraveghere un atelier de muncitori. Și toți muncitorii care erau în grija sa munceau cu drag, cu onestitate, fără să se sustragă de la muncă, căci Sfântul Siluan avea dragoste părintească și se ruga pentru ei: „Doamne, pomenește-i pe Nichita, pe Mihai sau pe toți ceilalți, pomenește familia aceluia, a lăsat în urmă o nevastă, un copil nou-născut. Cât de tristă e inima lui!”. Sfântul spunea că, dacă se roagă pentru ei, atunci nu mai era necesar să stea între ei și să-i urmărească. Nu este altă soluție de a îndrepta omenii decât dragostea.

Rep.: În legătura fiu duhovnicesc – Părinte duhovnicesc, există creștini care vor să facă ascultare până în cele mai mici amănunte, întrebând aspecte neesențiale. Folosește o astfel de ascultare și până unde merge ascultarea?

Arh.A.C.: În mănăstire se face aceasta. Și dacă bei apă, ceri binecuvântare: „Blagosloviți, Părinte, să beau apă!”. Este necesar să faci ascultare în cele mai mici amănunte, căci aceasta te duce la desăvârșire, la lepădare de sine. Dar în lume nu poți face aceasta. Nu poți să-l suni pe duhovnic: „Blagosloviți, Părinte, să beau apă!”, „Blagosloviți, Părinte, să fac cutare!”. Și atunci e necesar să ai și tu o libertate și să ceri binecuvântarea în probleme esențiale. Dacă îi ceri duhovnicului blagoslovenie pentru aspecte mărunte și nu-i ceri pentru cele esențiale, atunci tu singur te păgubești cumva.

Totul este să simți harul lui Dumnezeu. Adică eu, prin ce fac, am harul lui Dumnezeu? Că dacă nu ascult într-un aspect esențial, o să pierd harul lui Dumnezeu, că se umflă mândria mea, părerea mea și atunci o să mă simt gol. Acționez rațional, dar nu mai simt harul lui Dumnezeu, nu mai simt pacea și bucuria aceea care izvorăște din smerenia adâncă, din iubire și ascultare. Dar dacă fac ascultare în aspecte mărunte și nu fac în cele importante, pot să pierd esențialul.

Rep.: Ați spus de câteva ori în dialogul nostru: „Să simt harul lui Dumnezeu”. Ce este această simțire a harului lui Dumnezeu?

Arh.A.C.: N-ai putea trăi fără har. Adică, în viața duhovnicească, nu poți trăi fără harul lui Dumnezeu. Dacă nu-l simți……. este ca și cum n-ai simți că trăiești. Este o căldură, o stare de iubire, o pace, o liniște – fără har n-ai putea trăi. Sfântul Siluan vorbește despre sălbăticirea sufletului, care se manifestă când omul pierde harul dumnezeiesc: „Dar când am pierdut harul lui Dumnezeu (în anii tinereții), sufletul mi s-a sălbăticit și s-a robit de păcate, și doar arareori își aducea aminte de înălțarea Domnului”. Fără har te simți ca un animal, nu mai simți bucuria vieții adevărate. Doamne, ferește!

Citiți și:
Ascultarea de Dumnezeu
Părintele Jozef van den Berg: „Dumnezeu este autorul adevăratei mele piese” (I)

 

yogaesoteric
14 ianuarie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More