Asociaţia psihologilor americani, complice la torturile CIA

de George Preda

Prizonierii de război sau cei consideraţi terorişti sunt ţinuţi în închisori ale CIA, de genul celor de la Guantanamo. Acolo sunt supuşi unor tratamente şi interogatorii brutale, în care factorii de manipulare psihologică joacă un rol important: scufundarea în apă rece până aproape de înec, privarea senzorială, plasarea şi menţinerea cu forţa în poziţii inumane, privarea de somn, de hrană, de apă sau interzicerea altor funcţii biologice naturale, umilirile şi abuzurile sexuale, injectarea unor substanţe psihotrope. Acestea sunt tehnici folosite în mod curent pentru a-i influenţa, a-i controla şi a-i dezorienta pe prizonieri, astfel încât aceştia să declare ceea ce vor anchetatorii.   

În mai 2008, Departamentul de Justiţie al SUA a dat publicităţii un raport în care condamnă tehnicile de interogare folosite de CIA şi de Pentagon. Încă din 2005 se vorbea despre implicarea psihologilor în elaborarea şi aplicarea acestor tratamente inumane. Asociaţia Psihologilor Americani (APA) a fost nevoită să deschidă o anchetă. După doar două zile, Consiliul de etică psihologică şi securitate naţională al APA a concluzionat că psihologii în cauză „s-au implicat într-adevăr în acest demers, dar au jucat un rol valoros şi conform cu etica profesională”. Nu s-au oferit alte detalii. De-abia peste un an a ieşit la iveală că şase din cei nouă membri cu drept de vot (suficienţi pentru a asigura majoritatea) proveneau din rândul psihologilor care lucrează în armată şi servicii secrete, având directe legături cu interogatoriile din Guantanamo şi alte lagăre de tortură ale CIA.

Aşa a ieşit la iveală şi faptul că psihologii, nu doar că au participat la procedurile ce au şocat întreaga planetă, ci chiar au avut rolul de a le elabora şi de a-i forma pe anchetatori. Printre aceştia, doi psihologi au jucat un rol important: James Elmer Mitchell şi Bruce Jessen. Ambii au lucrat iniţial în cadrul programului secret Supravieţuire, Evadare, Rezistenţă şi Fugă (Survival, Evasion, Resistance, and Escape SERE), care îi antrenează pe soldaţii americani, pentru a face faţă captivităţii în cazul în care cad în mâinile inamicului.  Mitchell şi Jessen au preluat aceste tehnici şi le-au aplicat de această dată în sens invers, pentru a-i determina pe prizonierii ajunşi în mâinile armatei americane în cadrul „războiului global contra terorii”, să cedeze presiunilor.

APA are aproximativ 150.000 de membrii şi este cea mai mare asociaţie de psihologi din lume. Spre deosebire de Asociaţia medicilor americani şi Asociaţia Psihiatrilor Americani care din 2006 le-au interzis membrilor lor să participe la interogatoriile prizonierilor calificaţi drept terorişti, APA a susţinut că implicarea psihologilor la aceste interogatorii este absolut necesară, pentru că previne abuzurile.

Dr. Jean Maria Arrigo, unul dintre cei trei membrii civili ai Consiliului de etică psihologică şi securitate naţională al APA, care a realizat ancheta, arată însă că prezenţa psihologilor este departe de a asigura echilibrul şi independenţa. Ea arată că preşedintele APA, Gerald Koocher, deţine controlul asupra deciziilor Consiliului de etică şi ştia din start că şase din cei nouă decidenţi fac jocurile CIA. În plus, cadrul legislativ din SUA defineşte tortura în termeni vagi şi nu precizează niciun fel de limite privind implicarea şi participarea psihologilor la aceste interogatorii. Obiectivul declarat al APA este progresul ştiinţei psihologiei pentru a promova sănătatea, educaţia şi starea de bine a omului. Rolul psihologilor în ceea ce priveşte deţinuţii nu ar trebui nicidecum să fie acela de a imagina noi tehnici de tortură.

Consiliul director al asociaţiei a refuzat iniţial cererea de a interzice membrilor APA să participe la interogatoriile abuzive ale deţinuţilor. Mulţi psihologi au protestat faţă de această decizie. Printre aceştia se numără şi dr. Steven Reisner, membru în Coaliţia pentru Etică a APA. Acesta i-a întrebat direct pe membrii Consiliului director de ce refuză să accepte un moratoriu care reprezintă convingerea majorităţii membrilor APA.

În cele din urmă, de-abia în septembrie 2008, în urma numeroaselor presiuni şi proteste ale membrilor, consiliul director al APA a decis să organizeze o adunarea generală, în care aceştia şi-au putut exprima prin vot opinia în ceea ce priveşte implicarea în interogatoriile deţinuţilor din închisorile CIA. Cu o majoritate covârşitoare membrii APA au votat pentru interzicerea participării psihologilor la astfel de acţiuni dezumanizante şi neconforme cu obiectivele şi etica lor profesională.

Citiţi şi:

Dreptul fundamental la libertate individuală este azi de domeniul istoriei

Bush a dat undă verde pentru confiscarea bunurilor celor care protestează împotriva războiului din Irak

yogaesoteric
9 decembrie 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More