Atacurile antisemite se intensifica pe mai multe continente

 

Șef rabinul Argentinei, Gabriel Davidovich, se află în spital cu răni grave în urma unui atac comis de agresori necunoscuți în propria sa casă. Este cel mai recent caz dintr-o serie de incidente antisemite petrecute pe mai multe continente.

Atacul împotriva rabinului Davidovich a avut loc, potrivit presei argentiniene, în casa acestuia din Buenos Aires la ora 2, în dimineața de luni 25 februarie a.c.
Soția sa a fost martor la acest atac violent și, potrivit presei, agresorii, în număr de șapte, ar fi strigat „Știm că ești rabinul Amiaˮ, după care au furat bani și obiecte din casă și au fugit.

Amia este comunitatea evreilor din Argentina, care numără circa 180.000 de persoane, cea mai mare comunitate iudaică din America Latină. Atacuri antisemite au mai avut loc în Argentina și anul trecut un tribunal federal a decis că moartea procurorului Alberto Nisman, în 2015, a fost rezultatul unui asasinat. Nisman, care era evreu, investiga rolul fostei președinte Cristina Fernandes de Kirchner în mușamalizarea complicității statului argentinian cu Iranul, acuzat de organizarea și executarea celui mai mare atentat terorist din istoria Argentinei împotriva centrului comunitar Amia de la Buenos Aires din 18 iulie 1994, soldat cu moartea a 85 de persoane și rănirea altor peste 300. Fostul partid de guvernământ, Justițialist, a avut relații privilegiate cu statele musulmane, iar fondatorul partidului, Juan Peron, a acordat refugiu multor naziști fugiți din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Atacuri antisemite au fost semnalate și în Statele Unite, unde trăiește cea mai numeroasă comunitate evreiască din diaspora. La New York poliția investighează apariția unor svastici în cartierul Brighton Beach, din sectorul Brooklyn, în timp ce cotidianul New York Times cita surse ale poliției care afirmau că până la 17 februarie a.c. au fost semnalate 36 de acte antisemite de la începutul anului în cel mai populat oraș american, față de 21 în perioada corespunzătoare din 2018. Anul trecut, pe 27 octombrie, a avut loc cel mai sângeros atac antisemit din istoria Statelor Unite, când un bărbat înarmat a ucis 11 evrei și a rănit alți șapte care asistau la un serviciu religios în sinagoga din Pittsburgh.

Europa – întețirea antisemitismului

În Europa atacurile antisemite sunt din ce în ce mai numeroase, de pildă în Franța, unde trăiește cea mai mare comunitate evreiască de pe bătrânul continent. Președintele Emmanuel Macron a anunțat la începutul lunii februarie măsuri de înăsprire a legislației de pedepsire a actelor antisemite, după profanarea a mai multor zeci de morminte într-un cimitir evreiesc din Alsacia.

 

Mișcarea de protest a „vestelor galbeneˮ a fost acuzată de antisemitism, mai ales după insultarea pe stradă de către unii membri ai acesteia a filosofului Alain Finkielkraut, iar statisticile arată o sporire cu 74% în 2018 a incidentelor antisemite înregistrate în Franța în raport cu 2017.

Cotidianul israelian Ynet semnala și recrudescența unor acte antisemite, precum grafiti, în țări ca Spania și Grecia, unde comunitățile evreiești nu sunt numeroase, ca și în Polonia, țară unde s-a produs o reacție vehementă la afirmațiile unor demnitari israelieni care au spus că unii polonezi au cooperat cu naziștii împotriva evreilor în timpul Holocaustului.

În Germania a fost semnalată o creștere cu 10% în 2018 a atacurilor antisemite față de 2017, dar când e vorba de atacuri violente, aici creșterea a fost de 60%, potrivit unor date prezentate de guvern la o interpelare a unei deputate din opoziție.

În sfârșit, deși nu e singura supusă persecuției religioase, mica comunitate evreiască din Kaifeng care numără mai puțin de 1000 de membri, a simțit din plin brațul de fier al autorităților comuniste chineze. Comunitatea, veche de mai multe sute de ani, a fost vandalizată, potrivit cotidianului Jerusalem Post, de agenți guvernamentali care au înlăturat steaua lui David de pe centrul comunitar, au rupt citate biblice în ebraică afișate pe pereți și au umplut baia rituală cu pământ și pietre. Numărul estimat al evreilor din China este de circa 2500, la o populație totală de 1,5 miliarde de locuitori.

Citiţi şi:

Climatul actual se înrăutățește pentru evreii europeni

Holocaustul evreilor din Ungaria: Vina este a Germaniei, Ungaria a colaborat numai?

 
 

yogaesoteric
21 aprilie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More