Atentie! BRD a introdus semnătura electronică.

Unul dintre cititorii noştri ne-a trimis pe adresa redacţiei o scrisoare în care ne-a semnalat modalitatea suspectă de semnare a documentelor pe care a abordat-o mai nou BRD-ul. Vă prezentăm mai jos scrisoarea integrală, pentru a avertiza cititorii asupra modului în care pot fi păcăliţi de funcţionarii BRD să-şi dea semnătura electronică.

Un client a fost la BRD pentru a face o donaţie şi după ce a depus banii, pe lângă cartea de identitate şi chitanţa care atesta suma depusă, i s-a cerut să semneze digital pe un dispozitiv electronic amplasat pe ghişeu. A cerut explicaţii funcţionarei. I s-a spus că acea semnatură se cere o singură dată şi va fi ulterior folosită în tranzacţiile efectuate de acelaşi client şi, cel mai grav, CA ÎNLOCUIEŞTE CARTEA DE IDENTITATE şi că astfel, ei (banca) nu vor mai face de fiecare dată o copie xerox a cărţii de identitate a clientului.

Au o practică foarte suspectă – te iau repede prin surprindere, nu ai timp să te gândeşti sau să refuzi tranzacţia pentru că ei deja au început să proceseze datele de pe C.I.
Clientul a semnat electronic şi ulterior a sunat la telverde (relaţii clienţi) pentru a cere informaţii suplimentare. I s-a spus că dacă vroia putea refuza semnarea electronică şi că acea semnatură rămâne stocată în baza lor de date. I s-a spus că dacă vrea poate face o cerere prin care să solicite băncii că nu doreşte ca semnatura clientului să rămână stocată în format electronic în baza lor de date.

S-a dus din nou la bancă pentru a face cererea. I s-a spus că nu se poate, că odată ce a semnat, nu mai poate reveni asupra deciziei sale. Surpriza lor a fost însă că clientul îşi făcuse lecţiile înainte, şi citise legea 677/2001 de protecţie a datelor cu caracter personal, precum şi condiţiile generale de utilizare a serviciilor băncii, invocându-şi drepturile menţionate în condiţiile generale de utilizare, conform cărora individul are dreptul de intervenţie asupra datelor personale – aici fiind incluse colectarea, înregistrarea, stocarea, adaptarea, modificarea, reactualizarea, blocarea, ştergerea, distrugerea.
 
Astfel, dacă clientul nu merge la bancă pregătit, i se spun tot felul de vrute şi nevrute, i se invocă motive nejustificate şi dacă nu se face apel la lege sau la clauzele bancare, conform cărora el are dreptul de interventie asupra datelor, de ştergere, blocare, reactualizare, funcţionarul îi va spune clientului neinformat că odată ce a semnat, acea acţiune e ireversibilă şi clientul nu are cum să intervină.

Este foarte grav ce se întamplă! Lumea semnează în necunoştinţă de cauză şi astfel te poţi trezi că ai un credit făcut pe numele tău, fără ca tu să ştii, sau alte acţiuni prin care libertatea clientului este îngrădită. Cine are acces la semnătura clientului poate efectua în numele acestuia diverse operaţiuni (retragere de numerar, credite etc.), deoarece semnătura electronică înlocuieşte prezenţa buletinului.

Faceţi cunoscută practica de la BRD! Îi rog şi pe alţii care s-au confruntat cu situaţii similare să-şi expună cazul lor.

Celor naivi, care îşi imaginează că aceste lucruri nu au mare importanţă, le recomandăm să citească următoarele articole care îi pun în gardă în ceea ce priveşte aceste practici de stocare a datelor personale.

Citiţi şi:Înspăimântător! MATRIX, sistemul REAL care vă monitorizează viaţa în cele mai mici detalii

Viitorii senzori biometrici scanează vocea, undele cerebrale şi electrocardiograma


yogaesoteric
21 aprilie 2011

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More