Atenție la masca de protecție! Românii ajung la medicul dermatolog și alergolog cu dermatită alergică de contact

Iată recomandările specialiștilor

Masca de protecție poate produce dermatita alergică de contact. Medicii alergologi și dermatologi ieșeni trag un semnal de alarmă în rândul populației. Tratamentul preventiv va reduce efectele grave asupra tenului cauzate de purtarea îndelungată a măștii faciale.

Persoanele cu un ten sensibil, care au un trecut alergic și cu boli cronice preexistente, este necesar să fie atente la leziunile care apar pe față în urma folosirii măștii de așa-zisă protecție. Medicii dermatologi și alergologi se confruntă cu cazuri, unele simple sau mai grave, de dermatite alergice de contact. Această afecțiune poate fi vindecată, dar și prevenită dacă se urmează tratamentul și indicațiile medicului curant.

Dermatita de contact, reacție alergică la purtarea măștii de protecție

Dermatita alergică de contact poate fi cauzată de o reacție alergică sau de o simplă iritație provocată de anumite substanțe dăunătoare. Masca de protecție, spun medicii alergologi, are o structură fibroasă și patru substanțe menite să protejeze, dar aceste substanțe, în contact cu pielea, pot produce și reacții alergice. Astfel, prin sensibilizare alergică, se produc leziuni la nivelul feței, numite dermatite de contact.

Masca de protecție poate cauza dermatite alergice de contact la nivelul feței, care pot fi o iritație din cauza șnurului din jurul urechii sau a acelui fir metalic de la nivelul nasului. Tinerii adolescenți cu acnee pot avea probleme, afecțiunea fiind accentuată de purtarea măștii. Dermatitele alergice de contact arată ca o eczemă la nivelul feței, mai simplă sau mai gravă”, declară Georgeta Sinițchi, medic primar alergologie-imunologie din Iași.

Produsele cosmetice aplicate pe față înainte de a purta masca de protecție pot produce eczeme

Produsele cosmetice, alături de purtarea măștii de protecție, pot înrăutăți leziunile de la nivelul feței. Medicii dermatologi recomandă pacienților utilizarea unor creme după ce sunt consultați, iar medicii alergologi oferă tratament preventiv, astfel încât aceste leziuni să nu apară.

Persoane cu un trecut personal sau ereditar alergic este necesar să meargă la un alergolog pentru tratament. De asemenea, pentru ca substanțele din mască să nu sensibilizeze tenul, să nu fie folosite cosmeticele, cremele, pudrele, creioanele dermatologice atunci când știm că purtăm mască. Este foarte important să ne protejăm și să prevenim. Este important să purtăm mască în această perioadă de pandemie, iar un tratament antialergic, cu probiotice și multe altele, poate preveni și trata astfel de afecțiuni de la nivelul feței”, adaugă prof. dr. Georgeta Sinițchi, medic primar alergolog.

Prof. dr. Laura Solovăstru: „Purtarea măștii timp îndelungat fie determină, fie agravează leziunile existente la nivelul feței”.

Medicii dermatologi din numeroase spitale întâlnesc în ultimele luni tot mai multe cazuri de leziuni la nivelul feței. Persoanele care au un ten sensibil, sunt alergice și au anumite boli cronice cum ar fi acneea, dermatita și multe altele, sunt mult mai afectate de perioada îndelungată în care au purtat masca de protecție.

Am întâlnit multe cazuri de acest gen mai ales în ultima perioadă, când pacienții pot veni mai ușor la consultații. Cauzate mai ales la pacienții cu boli cronice, cu status alergic sau sensibil, purtarea măștii timp îndelungat fie determină, fie agravează leziunile existente la nivelul feței. În funcție de tipul de leziune pe care îl dezvoltă, medicul dermatolog va recomanda tratamentul, materialul din care să fie masca de protecție pe care o poartă și alte detalii. Machiajul, fondul de ten folosite pe ten și purtarea măștii pot de asemenea să exacerbeze leziunile. Cu recomandarea dermatologului se pot folosi creme pentru față care să nu afecteze”, spune prof. dr. Laura Solovăstru, medic primar dermatolog.

Citiți și:
Răzvan Constantinescu: Sunt medic. Nu port mască în afara activității profesionale și NU MĂ VACCINEZ!
Și dacă măștile nu doar că nu ajută, dar chiar dăunează? Ce spun unele studii și unii medici despre purtarea măștilor pentru combaterea epidemiei

yogaesoteric
20 iunie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More