Au fost creați primii roboți vii: cum se reproduc xenoboții
Oamenii de știință au conceput ceea ce ei spun că sunt primii „roboți” vii făcuți vreodată, care se autoreplică, din celule vii.
Aceste creaturi robotice neobișnuite – „xenoboți” – sunt o derivație a ceea ce aceiași cercetători au dezvăluit anul trecut, când au prezentat primii roboți din lume construiți în întregime din celule vii – în acest caz, celule stem prelevate de la broaște embrionare.
„Acestea sunt mașini vii noi”, a explicat la acea vreme informaticianul și robotistul Joshua Bongard de la Universitatea din Vermont. „Nu sunt nici roboți tradiționali, dar nici o specie animală cunoscută. Este o nouă clasă de artefacte: un organism viu, programabil.”
Acum, Bongard și colaboratorii săi au făcut următorul pas, oferind xenoboților capacitatea de a se autoreplica și de a genera noi versiuni ale lor. În acest caz, autoreplicarea nu este realizată prin tipul de tehnici de reproducere pe care le vedem de obicei în formele biologice de viață, conform studiului.
Acești roboți vii se pot reproduce printr-o formă complet nouă.
În schimb, cercetătorii au descoperit că dacă au pus destui xenoboți în apropiere unul de altul într-o placă Petri, mișcarea lor colectivă a început să adune alte celule libere care plutesc alături în soluție.
Odată ce suficiente dintre aceste celule au fost stivuite împreună, grămada agregată de aproximativ 50 de celule a devenit un fel de urmaș pentru organismul xenobot, capabil să înoate de la sine și, astfel, să-și adune propriii descendenți.
Fenomenul, numit autoreplicare cinematică spontană, a mai fost văzut înainte în alte tipuri de mașini și modele moleculare, dar niciodată până acum în sistemele multicelulare vii precum xenoboții.
„Descoperim că ansamblurile multicelulare sintetice se pot replica și cinematic prin mișcarea și comprimarea celulelor disociate din mediul lor în autocopii funcționale”, explică cercetătorii într-o nouă lucrare care descrie organismele reconfigurabile. „Această formă de perpetuare, nevăzută anterior în niciun organism, apare spontan de-a lungul zilelor, mai degrabă decât să evolueze de-a lungul mileniilor.”
Pentru a realiza roboții cu autoreplicare, cercetătorii au extras celule stem pluripotente din piele de embrioni de broaște cu gheare africane (Xenopus laevis) și le-au incubat într-o soluție salină, timp în care un număr de celule ar adera într-un organism sferoidian, pe al cărui strat exterior au crescut cili care îi permit să se miște.
Când o duzină de organisme din prima generație au fost aruncate într-un al doilea vas împreună cu celule stem disociate, mișcarea organismelor a aglomerat celulele stem în grămezi care au format o nouă generație de organisme, care apoi a procedat la repetarea aceluiași comportament de stivuire a celulelor în grămezi.
Citiți și:
Nanoroboții și inteligența artificială vor conferi oamenilor viitorului… puteri supraomenești. Pare tentant, însă riscurile sunt enorme!
Românul care îi pregătește pe americani pentru viitor: „Este foarte posibil ca rasa umană să devină o rasă de sclavi”
Nu a sosit încă vremea roboților-humanoizi și nici a anarhiei
yogaesoteric
10 iulie 2022