Av. Elena Radu: Apel către toți senatorii și deputații și către toate partidele parlamentare: modalitatea deficitară în care se legiferează este necesar să înceteze!
Stopați haosul pe care l-ați creat și pe care îl întrețineți!
De cel puțin 7-8 ani, parlamentarii României au început din ce în ce mai mult să se abată de la rolul pe care îl au, cât și de la exercitarea mandatului cu bună-credință, făcând din jocul politic un circ și îndepărtându-se cu mult de la îndeplinirea obligațiilor ce le revin de a acționa în interesul națiunii și al cetățenilor.
Calitatea legilor pe care le-a adoptat Parlamentul României a devenit din ce în ce mai slabă, tinzând spre dispariție.
Constituția și drepturile cetățenilor sunt ignorate de parlamentari, iar procedura legislativă a devenit o procedură ad-hoc, care se stabilește în funcție de jocul politic din fiecare zi.
Nu vă mai lăudați cu faptele, ci cu interpretări manipulatoare ale proiectelor de lege sau legilor pe care le adoptați, interpretări care nu au nicio legătură cu conținutul legilor, bazându-vă toată „reputația” pe minciună.
Cu mulți ani în urmă, dacă erai parlamentar, beneficiai de un anumit respect din partea cetățenilor, erai „cineva”. Respectul era aferent comportamentului parlamentarului care, măcar aparent, îl trata pe cetățean cu respect, iar în exercitarea mandatului, chiar dacă nu erau perfecți parlamentarii, aveau totuși limite.
Mulți ani interesul politic (care va exista mereu și va fi mereu pe primul plan) a avut niște limite peste care nu se trecea, parlamentarii neuitând totuși că sunt reprezentanți ai poporului și mai țineau cont și de interesul național și al cetățeanului, chiar dacă de la an la an a început să i se aloce acestuia un procent din ce în ce mai mic.
S-a ajuns ca, în prezent, interesul politic să fie singurul interes, iar parlamentarii să uite cu totul și de interesul național, și de cetățenii care i-au mandatat să îi reprezinte.
Parlamentarul de azi este perceput de către cetățeni ca un penal, hoț, un corupt, un borfaș etc., iar asta din cauza comportamentului dumneavoastră în exercitarea mandatului.
S-a ajuns ca în Parlamentul României comportamentul parlamentarului să fie de mahala, iar acesta să nu îi mai ofere niciun respect cetățeanului care l-a ales.
A dispărut orice urmă de încredere a cetățenilor în buna-credință a parlamentarilor ca urmare a comportamentului și modalității în care legiferați. De la zi la zi am văzut că puțin vă pasă de ceea ce scrie într-un proiect de lege, de tehnica legislativă, de cât de „corect” este textul normei din punct de vedere al preciziei, clarității, previzibilității, precum și de impactul pe care îl va avea asupra cetățenilor atunci când va fi pus în aplicare.
Toți inițiatorii de proiecte legislative (fie ei parlamentari sau miniștri din cadrul Guvernului) propun legi. Multe dintre aceste proiecte de lege sunt propuse numai pentru „a da bine la caseta parlamentarului”. Vă lăudați cu ele când le propuneți, indiferent de ceea ce scrie în ele și indiferent de calitatea și impactul lor, nu le mai urmăriți ulterior în procedura de legiferare, puțin vă pasă dacă se adoptă sau nu. Dacă se resping, și mai bine, puteți să vă victimizați pentru a da vina pe cei care dețin majoritatea la momentul respectiv.
Dacă faceți parte din majoritatea parlamentară, aprobați orice, indiferent cât de slabă este calitatea textului, câte norme neconstituționale conține și indiferent dacă primiți observații în acest sens.
Ignorați, în general, orice observație cu privire la proiectele de lege, inclusiv criticile de neconstituționalitate, în condițiile în care dvs. sunteți obligați să legiferați cu respectarea Constituției României, a legilor României și a Regulamentelor Camerelor. Această obligație o regăsiți atât la art. 11 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul senatorilor și deputaților, cât și în numeroase decizii ale Curții Constituționale care a statuat că nu este absolută competența exclusivă de legiferare a Parlamentului, ea „fiind limitată de principiile, valorile și exigențele constituționale” (decizia CCR nr. 405/2016, parag. 66), de respectarea principiului legalității prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituție (Decizia CCR nr. 55/2022, parag. 148, 205) etc.
Cu toate acestea, în exercitarea mandatului de parlamentar, ignorați principiile, valorile și exigențele constituționale, iar dacă vi se transmit observații în acest sens, răspundeți că nu vă interesează, că puteți să faceți ce doriți ca parlamentar, necunoscându-vă sau ignorând propriile obligații.
Unii dintre dvs. răspundeți că nu avem decât să atacăm legea la CCR, în condițiile în care cunoașteți că nu avem calitate să atacăm legea la CCR înainte de promulgare, dvs. acceptând astfel, cu știință, să intre în vigoare o lege care conține vicii de neconstituționalitate și ani de zile, până când ajunge o excepție de neconstituționalitate să fie analizată de CCR și să fie admisă, acea lege neconstituțională să fie aplicabilă cetățenilor.
Dacă analizăm în detaliu legile adoptate în ultimii ani, mare parte din acestea sunt lovite de vicii de neconstituționalitate și sunt în vigoare, ceea ce creează insecuritate socială și juridică.
S-a ajuns în acest punct deoarece, așa cum vă spuneam anterior, ați uitat de rolul pe care îl aveți, de motivul pentru care dețineți funcția, de propriile drepturi și obligații și sunteți interesați numai de interesul politic.
Este totuși timpul să vă readuceți aminte de toate cele pe care le-ați uitat. De modul în care vă exercitați mandatul de parlamentar depinde viața oamenilor, pentru că tot ceea ce legiferați dvs. afectează cetățenii în cel mai mic detaliu al vieții lor de zi cu zi, deoarece toate aceste legi nu ar fi cazul să facă altceva decât să detalieze garantarea drepturilor și libertăților, precum și a obligațiilor pe care le au cetățenii, iar toate acestea însumate înseamnă viața fiecărui om, în ansamblul său.
Domnilor parlamentari, atât dvs. cât și partidele politice din care faceți parte este necesar să stopați acest haos pe care l-ați creat și pe care îl întrețineți!
Respectați-vă obligațiile ce vă revin în calitate de parlamentari!
Respectați Constituția, respectați drepturile și libertățile fundamentale!
Respectați Legea privind tehnica legislativă și celelalte legi aplicabile în procedura de legiferare!
Respectați cetățenii care v-au mandatat să exercitați suveranitatea națională în numele lor!
Stopați haosul din procedura de legiferare pentru că acesta a început să se extindă din ce în ce mai mult și în rândul societății!
Dacă nu vă revizuiți comportamentul, ne puneți pe toți în pericol pentru că haosul din Parlament pe care l-ați generat și pe care îl mențineți se extinde în rândul societății!
Avocat Elena Radu
Citiți și:
Col. Florin Șinca: Mafia vinde samavolnic ultima palmă de pământ românesc. Pentru asta s-au unit 66 parlamentari ai PNL-USR-PLUS-UDMR
Subminarea legii a devenit o problemă
yogaesoteric
25 mai 2023