Banca Mondială a suspendat toate împrumuturile noi către Uganda din cauza legii anti-homosexualitate
Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a acuzat Banca Mondială (BM) că face presiuni asupra ţării sale pentru a încerca să o determine să renunţe la legea sa anti-homosexualitate, informează AFP.
Ugandezii „se vor dezvolta cu sau fără împrumuturi”, a scris Museveni pe Twitter, redenumit X, după ce Banca Mondială a suspendat toate împrumuturile noi către Kampala din cauza unei legi anti-homosexualitate promulgată pe 29 mai de către preşedinte. „De aceea este regretabil că Banca Mondială şi alţii încearcă să facă presiuni pentru ca să ne abandonăm credinţa, cultura, principiile şi suveranitatea folosind banii”. „Nu avem nevoie de presiuni din partea nimănui pentru a şti cum să rezolvăm problemele societăţii noastre”, a spus Museveni.
Şeful statului a adăugat totuşi că Uganda va continua să discute cu Banca Mondială astfel încât „să putem evita să ne îndepărtăm, dacă este posibil”.
Guvernul ugandez a afirmat, de asemenea, în cursul aceleaşi zile, că va continua consultările cu instituţia financiară care a anunţat că „nicio finanţare publică nouă pentru Uganda” nu va fi înaintată consiliului său de administraţie, legea anti-homosexualitate care a intrat în vigoare în această ţară în 2023 fiind împotriva valorilor sale.
„Consultările sunt încă în desfăşurare între guvernul ugandez şi Banca Mondială cu privire la chestiunile legate de legea anti-homosexualitate”, a declarat, pentru AFP, ministrul ugandez al Informaţiilor, Chris Baryomunsi. „Cu toate acestea, Băncii Mondiale şi altora ar fi cazul să li se reamintească faptul că Uganda este o ţară suverană, care ia decizii în interesul poporului său, iar acesta este spiritul legii anti-homosexualitate”, a adăugat el.
Această lege, considerată una dintre cele mai represive din lume, a şocat grupurile pentru respectarea drepturilor omului şi multe ţări occidentale, a stârnit, de asemenea, îngrijorarea secretarului general al ONU şi a fost descrisă drept o încălcare gravă a drepturilor omului de către preşedintele american Joe Biden.
Legea prevede pedepse grele pentru persoanele care au relaţii homosexuale şi care promovează homosexualitatea. Infracţiunea denumită „homosexualitate agravată” se pedepseşte cu moartea, pedeapsă care însă nu mai este aplicată de ani de zile în Uganda.
Activiştii pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea şi cu privire la influenţa noii legi asupra accesului la îngrijire pentru persoanele din comunitatea LGBT+, care s-ar putea teme să fie stigmatizate sau chiar denunţate de personalul medical.
După anunţul Băncii Mondiale, Ministerul Sănătăţii din Uganda, care primeşte finanţare din partea BM, a emis o circulară prin care spune că nimeni nu este cazul să fie „discriminat sau stigmatizat” pe motive de „sex, religie, etnie, statut social sau economic sau chiar orientare sexuală”.
Citiți și:
Toleranță ipocrită în schimbul tiraniei. Poliția Gândirii și homosexualitatea
Declarații grave ale Cardinalului Jean-Claude Hollerich despre homosexualitate: „Există homosexuali printre preoții mei”
yogaesoteric
16 septembrie 2023