Declarații grave ale Cardinalului Jean-Claude Hollerich despre homosexualitate: „Există homosexuali printre preoții mei”

Cardinalul Jean-Claude Hollerich, S.J. (n. 9 august 1958) este un prelat luxemburghez al Bisericii Catolice, care ocupă funcția de arhiepiscop de Luxemburg din 2011. Din martie 2018 este președintele Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE).

Papa Francisc l-a ridicat la rangul de cardinal la 5 octombrie 2019.

Hollerich a făcut unele comentarii într-un lung interviu acordat cotidianului L’Osservatore Romano, cotidianul Vaticanului.

Hollerich l-a lăudat mai întâi pe Papa Francisc pentru că nu este „un liberal”, ci mai degrabă „un radical”.

Radicalitatea lui Francisc este „mila” sa, a afirmat Hollerich, adăugând că „este necesar să ne întrebăm cu toții ce înseamnă să fim creștini astăzi.

Această întrebare este, de asemenea, cheia acestui pontificat: să acceptăm inadecvarea unei pastorații care este fiica unor epoci trecute și să regândim misiunea”, a spus Hollerich. „O alegere care are implicații teologice grele și curajoase.

Unul dintre modurile în care noua tendință se va evidenția este „echilibrul dintre laici și cler”, care „va fi foarte diferit în viitor față de cel actual”, a spus Hollerich, precizând că aceasta se va petrece „atât datorită rezultatului acestui Sinod, cât și datorită reducerii vocațiilor”.

Hollerich a abordat, de asemenea, subiectul „discriminării” persoanelor de același sex, spunând că Biserica este necesar să „schimbe” cultura din jurul abordării sale față de homosexuali pentru a fi una mai favorabilă.

Când a fost întrebat despre exemplul bisericilor protestante – care, în ciuda promovării binecuvântărilor pentru persoanele de același sex, nu au găsit un nou sprijin în rândul tinerilor – Hollerich a răspuns „bineînțeles că nu. Pentru că asta nu este suficient”.

În schimb, el a spus că, pentru Biserica Catolică, „este nevoie de o schimbare mai profundă a paradigmei culturale și de o convertire a spiritului.

A face Biserica mai deschisă față de homosexuali, a spus Hollerich, „nu este o problemă de drept canonic, norme sau structuri. Este ceea ce Papa a spus Bisericii germane.

A anunța Evanghelia astăzi înseamnă a anunța bucuria vieții în Dumnezeu, găsirea sensului vieții în Isus Hristos”, a spus Hollerich, argumentând că „a trăi pe urmele lui Hristos înseamnă a trăi bine, înseamnă a te bucura de viață. Suntem chemați să anunțăm o veste bună, nu un set de reguli sau interdicții”, a mai spus cardinalul.

Dezvoltând tema unei Biserici „incluzive”, promovată adesea de Papa Francisc, Hollerich a afirmat că „toată lumea este chemată”.

Nimeni nu este exclus: chiar și divorțații recăsătoriți, chiar și homosexualii, toată lumea. Împărăția lui Dumnezeu nu este un club exclusivist. Uneori există discuții în Biserică despre accesibilitatea acestor grupuri la Împărăția lui Dumnezeu, iar acest fapt creează o percepție de excludere într-o parte a poporului lui Dumnezeu. Ei se simt excluși, iar aceasta nu este corect! Nu este vorba despre subtilități teologice sau disertații etice: este vorba pur și simplu de a afirma că mesajul lui Hristos este pentru toată lumea!

Cardinalul-cheie al Sinodului a adăugat, de asemenea, că susține argumentul că homosexualitatea este un „fruct al creației”, adăugând că „la fiecare pas al creației, Dumnezeu este mulțumit de lucrarea Sa”.

Cardinalul a oferit un oarecare sprijin „căsătoriei” între persoane de același sex, spunând că, deși nu există „niciun scop procreativ care să o caracterizeze”, „acest aspect nu înseamnă că relația lor emoțională nu are nicio valoare.

Credeți că Dumnezeu ar putea vreodată să blesteme doi oameni care se iubesc?”, a întrebat el, părând să sugereze că homosexualii ar putea exprima o „iubire” reală.

Hollerich însuși este cunoscut pentru susținerea publică a mișcării homosexuale. La începutul acestui an, el a calificat drept „falsă” denunțarea de către Biserică a actelor homosexuale ca fiind păcătoase. El a adăugat că există „homosexuali printre preoții mei” în Arhiepiscopia sa din Luxemburg. „Am femei și bărbați homosexuali printre laici”, a adăugat el, „și ei știu că au o casă în Biserică.

Hollerich a făcut apel la o „schimbare” a învățăturii Bisericii cu privire la homosexualitate, care vine în completarea deschiderii sale față de hirotonirea femeilor în preoția sacră și deschiderea Ordinelor Sfinte pentru bărbații căsătoriți.

În august, Hollerich a afirmat atunci că gândurile sale despre homosexualitate erau „în deplin acord cu Papa Francisc”.

Citiţi şi:
Diavolul de la Vatican, Francisc, a recomandat părinţilor să-şi sprijine copiii homosexuali
Toleranță ipocrită în schimbul tiraniei. Poliția Gândirii și homosexualitatea

 

yogaesoteric
7 februarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More