Bătaia de joc a guvernanților români și uluitoarea poveste a celei mai mari facturi din istorie

În urmă cu un deceniu, o franțuzoaică a primit pentru telefonul mobil cea mai mare factură emisă vreodată pe planeta Pământ, dintr-o greșeală a companiei. Care companie a avut, însă, pretenția să fie achitată și a fost nevoie de un mega-scandal mediatic internațional pentru a bate în retragere. Măcar era o companie privată. În România, guvernul ne-a anunțat, senin, că privații ne-au greșit sute de mii de facturi, apoi a trecut la aplicarea propriilor erori, pe care, ne informează, doar instanța le poate repara.

În 2012, o femeie din sud-vestul Franței a primit o factură de telefon de aproape 12 cvadrilioane de euro.

Solenne San Jose, din Pessac, lângă Bordeaux, a avut un șoc imens când a deschis nota de 11.721.000.000.000.000 de euro, adică PIB-ul Franței pe șase milenii.

Erau atât de multe zerouri încât nici nu puteam să-mi dau seama cât de mult însemnau”, relata ea.

A făcut sesizare către compania de telefonie, gigantul francez Bouygues Telecom, și a picat bomba atomică: i s-a răspuns că nu se poate face nimic, factura va trebui plătită, dar i s-a oferit „șansa” de a plăti în rate. (!!!)

Scandalul a izbucnit în presa internațională, astfel că, în cele din urmă, compania a recunoscut că factura ar fi fost normal să fie de doar 117,21 euro și a renunțat la pretenția inițială, prezentând și scuze publice.

În Franța s-a reparat situația.

Nu la fel se petrece în România.

Recent, reprezentanţii Ministerului Energiei au anunţat că peste 500.000 de facturi au fost întocmite greşit și va fi nevoie să fie recalculate.

Nu o factură, ci peste jumătate de milion, afectând câteva milioane de cetățeni și o droaie de firme și instituții.

Nu s-a suflat vreo vorbă de vreo sancțiune pentru cei vinovați, necum de scuze publice din partea cuiva.

În paralel, a venit alta: mii de români s-au trezit amendați cu câte 2-3.000 lei pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF), introdus prin prevederi legale haotice și confuzatoare ale unei OUG. Formular pe care mulți nici nu avea sens să-l completeze. În plus, au fost amendați și oameni care au completat, de fapt, PLF, dar s-au produs erori la softurile de verificare.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a ieșit și a recunoscut că s-a procedat greșit, a anunțat modificări ale legislației dar, ce să vezi, nu se poate face nimic cu amenzile date nemeritat.

Și trimite românii la instanțe, unde dă asigurări că vor câștiga foarte ușor. Și mai dă asigurări că guvernanții au învățat din greșeli la noua formă a OUG: „Lecțiile învățate au fost utilizate în această ordonanță”.

În Franța, zicem că o mare companie privată a vrut să țepuiască o femeie. Și a ieșit mare scandal mondial.

În România e mult mai bine: companiile private ne țepuiesc de mânuță cu guvernul. Și abia de iese scandal pe plan local.

Citiți și:
Răzvan Dumitrescu rupe tăcerea: În 24 de ani de televiziune nu am încasat atâtea amenzi câte am încasat în 2 luni pentru că am dezbătut subiecte din pandemie
Prostia, golănia și obediența, bolile cronice ale administrației române

 

yogaesoteric
8 aprilie 2022

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More