Răzvan Dumitrescu rupe tăcerea: În 24 de ani de televiziune nu am încasat atâtea amenzi câte am încasat în 2 luni pentru că am dezbătut subiecte din pandemie

Trăim vremuri complicate

Moderatorul emisiunii Subiectiv, de pe Antena 3, Răzvan Dumitrescu, dezvăluie sistemul de cenzură impus de autoritățile din România. Jurnalistul susține ca a fost etichetat antivaccinist și acuzat că dezinformează prin informații „false”, totul pentru faptul că a dezbătut subiecte din pandemie, precum certificatul verde sau vaccinul, potrivit Știripesurse.

Iată ce a declarat Răzvan Dumitrescu despre cenzura din România:

„Trăim vremuri complicate. Dacă într-o emisiune TV difuzezi materiale, pasaje, secvenţe, dezbateri din Congresul SUA, posturi TV mainstream din Vest, CNBC, CNN, FOX, Canal 12 din Israel ‒ ca să dau doar câteva exemple ‒ în care se vorbeşte tranşant despre subiectele zilei, pandemie, certificat verde, vaccin, în care se dezbat studii apărute, în termenii şi în felul în care nu se petrece în România, rişti să fii amendat şi chiar eşti amendat!

În numele echilibrului

Aceasta este interpretarea. Nu doar atât. Eşti etichetat antivaccinist. Descurajezi prin informaţii «false» vaccinarea ‒ aşa suna un argument!

Adică, difuzând aspecte ce se discută tranşant, public în acele ţări care au şi un grad mare de vaccinare, descurajezi vaccinarea în România, vaccinare care nu a fost descurajată fix în ţările în care se discută tranşant despre asta şi din care provin materialele difuzate, dovada gradul foarte ridicat de vaccinare din acele ţări!!! Acolo, în acele ţări, indiferent de decizia autorităţilor, se vorbeşte în prime time despre subiecte pe marginea cărora în România se tace asurzitor!

Câţi dintre dumneavoastră aţi urmărit felul în care decurg nişte audieri în Congresul SUA de pildă? Vedeţi aşa ceva în Parlamentul nostru? Cum arată dezvăluirile de la Canal 12 din Israel şi ce se petrece la noi? Credeţi că acel post TV a fost amendat pentru secvenţele difuzate cu vicepreşedintele Pfizer, Dormitzer, care vorbea despre Israel în termeni de laborator, fapt ce i-a consternat pe jurnaliştii care urmăreau înregistrarea? Nu!”, a scris Răzvan Dumitrescu într-o postare pe facebook.

„A fost amendată emisiunea Subiectiv care printre altele a difuzat şi secvența aceea de la postul TV din Israel. Am 30 de ani de presă dintre care vreo 24 de ani de televiziune puşi cap la cap. Nu am încasat în aceşti ani câte amenzi am încasat în 2 luni, ca număr şi cuantum! În numele echilibrului… De ce ceea ce se petrece la ei, se discută la ei, nu e permis să fie văzut în România? Nu ştiu să răspund acum la această întrebare! Aflu mai nou, dintr-un interviu acordat de un distins membru al unei instituţii publice că «nu poţi să dezbaţi ce scrie în prospectul vaccinului la televiziune». Nu am făcut asta, probabil că se referea la altă emisiune, dar mă întreb dacă ce scrie în prospect nu e o informaţie de interes public, totuşi?

Ce scrie pe site-ul Agenţiei Europene de Medicamente despre vaccinuri, nu e tot informaţie publică?

Nu voi mai risca să aflu ce se petrece dacă prezinţi astfel de informaţii publice pentru că risc în felul ăsta salariile colegilor şi situaţia financiară a postului.

Repet, în 24 de ani de televiziune nu am încasat atâtea amenzi în număr şi cuantum, câte am încasat în 2 luni! Colegii mei sunt minunaţi, noi toţi am făcut şi facem tot posibilul să fim normali într-o lume ce pare din ce în ce mai puţin normală.

Mă uitam chiar înainte de a aşterne aici aceste rânduri la Constituţia României, articolul 30: «(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.» Aşa… şi?

Pe 20 octombrie vă semnalam aici pe Facebook faptul că CCR a constatat că Hotărârea Parlementului de încuviinţare a primei stări de alertă a fost neconstituţională! Adăugaţi la asta şi multele hotărâri de instanţă care au constatat inexistența juridică a unor HG-uri din simplul fapt că nu fuseseră publicate în Monitorul Oficial!

Nu poţi decât să constaţi că România a fost condusă în această perioadă prin decizii neconstituţionale sau nelegale despre care aflăm post factum, care şi-au produs efectul deşi aceleaşi măsuri puteau fi adoptate fix în aceeaşi formă constituţional şi legal! Ce ar mai fi de spus în această situaţie şi cât ar mai putea conta în acest context acel Articol 30 din Constituţie care spune că cenzura de orice fel este interzisă?

Vă mulţumesc mult pentru că mi-aţi fost alături în toţi aceşti ani. […] Nu pot să mă schimb, nu mă pot da după cum bate vântul, deşi mi-ar fi mult mai bine dacă aş putea face asta. Nu pot din respect de sine în primul rând, noţiune adânc sădită în mine de părinţii şi bunicii care m-au educat. Recunosc, sunt într-un moment de răscruce: nu vreau să le fac rău celor din jur şi în acelaşi timp nu pot să nu îmi fac meseria aşa cum ştiu că este bine să fie făcută. Rolul unui jurnalist nu este acela de agenţie de PR. Rolul unui jurnalist este să scotocească şi să prezinte în primul rând acele aspecte neștiute despre care nu se vorbeşte. Asta ni se repeta cu obstinaţie, în fiecare zi în 1999, în SUA, când participam la un program USAID despre rolul jurnalismului de investigaţie! Se mai poate, nu se mai poate, mai e valabil?”, a mai declarat jurnalistul.

Citiți și:
Jurnalistul Tucker Carlson este urmărit de NSA la comanda administraţiei Biden
Interzisă de Facebook, jurnalista Olivia Steer nu se lasă intimidată: „Ne apropiem de victorie. Istoria ne arată că dictatorii cad mereu…”

 

yogaesoteric
17 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More