Beneficiile ceaiului alb sub formă de pulbere sau macerat la rece
Ceaiul alb este obținut din planta Camellia sinensis, precum ceaiul verde şi ceaiul negru, diferențele dintre aceste tipuri de ceai fiind date de tehnicile de obținere şi preparare. Pentru a obține ceaiul alb, frunzele tinere ale plantei și mugurii proaspeți sunt lăsați să se usuce la lumina naturală a soarelui înainte de a fi minim procesați pentru a se preveni oxidarea lor ulterioară. Astfel se mențin nutrienții din plantă ce au unele efecte benefice asupra sănătăţii și se obține savoarea delicată a acestui tip de ceai.
În prezent, ceaiul alb se cultivă în China, în principal în munții din provincia Fujian și este considerat ca fiind unul dintre cei mai eficienți antioxidanți. Deși ceaiul alb a fost cultivat şi folosit de către chinezi de cel puţin o mie de ani, acesta a devenit cunoscut în Occident relativ recent.
Modul de administrare cel mai eficient
O precizare necesară este legată de forma de administrare a acestei plante, pentru a beneficia la maxim de beneficiile sale extraordinare asupra sănătății. Prin infuzie (obținută din plantă prin opărirea ei cu apă clocotită) sau decoct (obținut prin fierberea anumitor plante) se pierde o foarte mare parte a principiilor active ce se află în plantă. De aceea cel mai indicat este ca ceaiul alb să fie consumat sub formă de macerat la rece (peste plantă se adaugă apă la temperatura camerei și se lasă între 6-8 ore, după care se poate bea), sau sub formă de pulbere fină, care se administrează sublingual, unde se ține timp de 15 minute, de 3-4 ori pe zi. Nu se depășește doza de 2-3 g de plantă/zi.
Despre compușii benefici ai ceaiului alb
Structura chimică a plantei Camellia sinensis este compusă în principal din compuși polifenolici (precum catechine şi flavonoide), alcaloizi, teofilină, cafeină, uleiuri volatile, polizaharide, aminoacizi cum ar fi L-teanina, lipide, vitamine și minerale. Compoziția chimică depinde de mai mulţi factori legaţi de vârsta frunzei, climă, condiții de cultivare, precum şi sezonul de recoltare.
Ceaiul alb este făcut din frunzele de ceai foarte tinere și din muguri, care sunt culeși cu puţin timp înainte să se deschidă complet. Astfel, ceaiul ia numele de la puful argintiu care acoperă încă mugurii şi care devine alb atunci când ceaiul este uscat. Imediat după recoltare, frunzele sunt uscate natural și supuse la aburi, ceea ce împiedică oxidarea şi le păstrează conținutul ridicat în antioxidanți. Rezultatul este un ceai cu aromă delicată, lipsit de gustul ierbos asociat ceaiului verde şi fără o concentrație atât de mare de taninuri (compuși vegetali ce conferă ceaiului gustul astringent) detectate în ceaiul negru. Deoarece frunza de ceai rămâne atât de aproape de starea sa naturală, beneficiile ceaiului alb derivă din faptul că este mai bogat în polifenoli, care au putere mare antioxidantă. A fost dovedită o activitate antimicrobiană a ceaiului alb, atribuită concentraţiei crescute de polifenoli (între 45-90%). Există numeroase studii cu privire la aceşti derivați polifenolici cărora le-a fost atribuită o gamă largă de activităţi biologice. Polifenolii din ceaiul alb sunt folosiţi ca antioxidanţi naturali împotriva radicalilor liberi, având şi capacitatea de a chelata ionii metalici, precum şi ca agenţi antivirali și antibacterieni. Adaosul de extract de ceai alb în pastele de dinţi a mărit efectul antimicrobian al acestor produse de igienă orală. Studiile au indicat, de asemenea, că ceaiul alb are efect antifungic.
Are acțiune antioxidantă
Ceaiul alb depășește celelalte tipuri de ceai datorită cantității mult mai mari de antioxidanți pe care îi conține. Antioxidanții din ceaiul alb sunt foarte importanți pentru sănătate, protejând organismul de radicalii liberi, de inflamații, ei îmbunătățesc funcțiile cardiovasculare, reduc riscul afecțiunilor cronice, întăresc sistemul imunitar și previn îmbătrânirea prematură a celulelor. Ceaiul alb conține o mare cantitate de L-teanină, un aminoacid cu puternice proprietăți antioxidante.
Îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular
Catechinele prezente în ceaiul alb au proprietatea de a regla nivelul colesterolului, de a menține tensiunea arterială normală și de a îmbunătății funcția vaselor de sânge, conform unui studiu publicat de revista PharmaTutor. Studiile arată că ceaiul alb poate reduce presiunea sangvină și reduce riscul producerii de accidente vasculare cerebrale, datorită acțiunii catechinelor.
Are efect anticancerigen
Un studiu publicat în revista Food Chemistry a arătat că ceaiul alb are proprietăți antioxidante și antiproliferative a celulelor canceroase, protejând totodată celulele sănătoase.
Îmbunătățește sănătatea dentară
Ceaiul alb este bogat în flavonoide, ce susțin sănătatea cavității bucale. Inhibă dezvoltarea streptococilor, un factor major implicat în depunerea plăcii bacteriene. Flavonoidele și polifenolii au efect de inhibare a plăcii bacteriene. Taninurile conținute (într-o mai mică măsură decât ceaiul verde sau ceaiul negru) inhibă amilaza salivară (o enzimă din salivă), reducând astfel potențialul cariogen al alimentelor.
Ceaiul alb și scăderea în greutate
Ceaiul alb conține o cantitate mare de antioxidanți ce accelerează metabolismul și reduc apetitul. Un studiu publicat în anul 2009 în revista Nutrition and Metabolism a arătat că ceaiul alb poate opri dezvoltarea celulelor adipoase și poate favoriza dispariția celulelor de grăsime deja existente. Ceaiul alb este bogat în polifenoli și metilxantine (substanțe ce stimulează sistemul nervos central) ce modifică ciclul de viață al adipocitelor (a celulelor adipoase), putând reduce treptat obezitatea, în asociere cu un stil de viață activ și o dietă corespunzătoare.
Îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv
Cea mai mare cantitate de catechine întâlnite în ceaiul alb nu se absorb, ci se acumulează la nivelul lumenului intestinal unde au capacitatea de a inhiba absorbția colesterolului și a glucozei. Ceaiul alb are un rol benefic în reglarea glucozei din plasmă și a nivelului de colesterol.
Previne îmbătrânirea prematură a pielii
Antioxidanții prezenți în ceaiul alb reduc radicalii liberi, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii. Elastina menține elasticitatea naturală a pielii și a organelor și favorizează regenerarea tisulară. Colagenul este o proteină de la nivelul țesutului conjunctiv cu rol important pentru piele, oferindu-i fermitatea caracteristică și elasticitate. Conform cercetărilor efectuate în cadrul Universității Kingston din Londra, ceaiul alb reduce activitatea enzimelor ce distrug elastina și colagenul, prevenind astfel apariția ridurilor cauzate de vârstă.
Îmbunătățește memoria și puterea de concentrare
Conținutul de L-teanină din ceaiul alb îmbunătățește funcțiile cognitive și capacitatea de concentrare. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat în revista Nutritional Neuroscience. Rezultate asemănătoare au fost obținute și în urma unei analize publicate în anul 2008 de revista Nutrition reviews, axată pe studierea efectelor neurochimice produse de L-teanină asupra creierului: L-teanina din ceaiul alb reduce stresul, îmbunătățește capacitatea de concentrare și de atenție, precum și memoria și anumite abilități cognitive și psihologice.
Efecte adverse ale consumului de ceai alb
Consumul de ceai alb este considerat sigur, chiar și în cantități mari. Problemele cauzate de consumul ridicat sunt asociate conținutului de cofeină. Cu toate că această substanță – cofeina – poate cauza dependență, putând produce unele efecte adverse, acestea sunt totuși în cazul ceaiului alb mult diminuate datorită celorlalți compuși, cum ar fi antioxidanții și aminoacidul L-teanină.
Flavonoidele din ceaiul alb pot reduce absorbția fierului cu până la 70%. În consecință, ceaiul alb nu trebuie administrat concomitent cu unele alimente sau plante medicinale bogate în fier.
Citiți și:
Ceaiul – adevărată sursă de sănătate şi relaxare
Antioxidanţii care îţi prelungesc viaţa (I)
yogaesoteric
14 iunie 2016