Beneficiile postului: cum poate ajuta în leziunile cauzate de proteina spike, în combaterea bolii Alzheimer și a cancerului – studii

Numeroși medici care tratează covidul prelungit și leziunile cauzate de vaccinul anti-covid-19 recomandă postul ca o potențială terapie pentru ameliorarea generală a simptomelor. Însă de această abordare terapeutică pot beneficia și persoanele fără aceste afecțiuni specifice, scrie Epoch Times, care prezintă mai multe studii.

Înainte de pandemia de covid-19, postul era folosit în primul rând pentru tratarea bolilor metabolice, mai mulți medici recomandându-l pentru pierderea în greutate și gestionarea diabetului.

Dar studii recente au arătat că postul oferă mai multe avantaje, în afara pierderii în greutate, inclusiv reducerea inflamației și îmbunătățirea imunității, a funcției cognitive și un risc potențial mai scăzut de cancer.

Înțelepciunea străveche legată de post

De-a lungul istoriei, postul a fost practicat pe scară largă în diferite religii și culturi. Descoperirea beneficiilor medicale ale postului datează cel puțin din secolul al V-lea î.Hr. Hipocrate, o figură venerată în medicină, a recomandat abținerea de la mâncare pentru cei bolnavi, afirmând că „a mânca atunci când ești bolnav înseamnă a-ți hrăni boala”.

Dr. Jason Fung, nefrolog și expert în post, sugerează că postul poate accesa înțelepciunea înnăscută a organismului, privând virușii și bacteriile de nutrienți, ceea ce ajută în combaterea răcelii.

Deși eficacitatea postului în tratarea răcelii rămâne nedovedită, acesta oferă numeroase beneficii legate de imunitate, dincolo de impactul său potențial în recuperare.

Postul poate reseta sistemul imunitar?

Există două forme principale de post: postul prelungit, care durează cel puțin 36 de ore, și postul intermitent, o intervenție în stilul de viață care implică perioade mai scurte de post de 12 până la 24 de ore. Postul prelungit este mai eficient decât postul intermitent în ceea ce privește resetarea și reînnoirea celulelor și a țesuturilor.

Consumul de alimente declanșează în general inflamația, în timp ce postul promovează un răspuns antiinflamator. Oamenii nu sunt entități izolate, ci interacționează cu diferiți agenți patogeni, bacterii și ciuperci din mediul lor. Mâncatul introduce atât nutrienți, cât și agenți patogeni în organism, activând sistemul imunitar.

Studiile au arătat că după fiecare masă, există o perioadă temporară de inflamație, deoarece sistemul imunitar elimină agenții patogeni. Această inflamație este benefică, deoarece ajută la prevenirea infecțiilor și susține mecanismele de apărare ale organismului.

Cu toate acestea, gustările frecvente și starea constantă de hrănire pot duce la inflamație cronică. Inflamația cronică are efecte nefaste asupra sănătății, inclusiv creșterea stresului asupra organismului, creșterea tensiunii arteriale, sensibilitatea redusă la insulină, deteriorarea celulelor și a țesuturilor și îngreunarea vindecării. De aceea, inflamația cronică este adesea asociată cu afecțiuni precum diabetul de tip 2, boala Alzheimer, cancerul și multe altele.

În schimb, atât postul intermitent, cât și postul prelungit activează genele care suprimă inflamația, reduc celulele imunitare inflamatorii și favorizează semne de atenuare a autoimunității. În special, un studiu publicat în Cell Stem Cell a constatat că o perioadă de post de trei zile poate reseta sistemul imunitar prin degradarea celulelor imune vechi și regenerarea altora noi.

Cum poate ajuta postul persoanele cu covid lung și cu leziuni cauzate de vaccinul anti-covid?

Postul este recomandat ca un potențial tratament de primă linie pentru simptomele de covid lung și post-vaccin, conform Front Line Covid-19 Critical Care (FLCCC), un grup medical proeminent, axat pe aceste afecțiuni.

Scopul postului în aceste cazuri este de a stimula autofagia, un proces care descompune și reciclează componentele celulare și proteinele, inclusiv proteinele Spike ale covid-19.

Medicii FLCCC cred că proteinele Spike, fie din infecție, fie din vaccin, au un rol semnificativ în simptomele pacienților. Aceste proteine pot duce la inflamație, microcoagulare, disfuncție mitocondrială, autoimunitate, probleme neurologice și alte complicații.

O formă selectivă de autofagie, cunoscută sub numele de autofagie mediată de însoțitori, este specializată în degradarea proteinelor și se activează de obicei după 24 de ore de post. Prin urmare, FLCCC recomandă postul prelungit de 72 de ore sau mai mult, dacă este tolerat.

Scott Marsland, asistent medical care tratează covidul prelungit și leziunile cauzate de vaccin, a spus că pacienții prezintă adesea o îmbunătățire în ceea ce privește simptomul „ceață pe creier” în ultimele ore ale postului lor de 72 de ore, adăugând că postul a ajutat probabil la reducerea tuturor simptomelor cunoscute de covid prelungit și vătămări în urma vaccinului.

Pe de altă parte, medicul internist dr. Syed Haider a spus că a avut pacienți care au experimentat o inversare completă a simptomelor în timpul posturilor prelungite.

Deși nu există rezultate definitive în acest test privind reducerea proteinei Spike, respectarea strictă a unui program de post, în special în cazul postului prelungit, a arătat o scădere a nivelului de proteine Spike, potrivit observațiilor lui Marsland.

Anticorpii anti-Spike, care sunt proteine imunitare ce vizează și combat invadatorii străini, cum ar fi proteinele Spike, pot oferi informații despre ameliorarea simptomelor.

Dr. Jordan Vaughn, un medic internist certificat, care a analizat date de la peste 800 de pacienți, a remarcat că, pe măsură ce simptomele pacienților se îmbunătățesc, nivelurile de anticorpi anti-Spike scad.

Totuși, testul de anticorpi nu este sigur, conform lui Marsland. Unii pacienți ar putea să nu prezinte rezultate pozitive la anticorpi, în ciuda prezenței resturilor de proteină Spike în trupul lor. Factori precum dereglarea imunității, imunosupresia sau deficiențele imune pot limita producția de anticorpi. În plus, rezultatele negative inițiale ale testului de anticorpi anti-Spike pot apărea la persoanele obeze și supraponderale, a adăugat Marsland. Proteinele Spike tind să se izoleze în grăsime, evitând detectarea imediată.

Postul ajută în pierderea în greutate?

Postul este cunoscut pentru potențialul său în ameliorarea simptomelor diabetului și în pierderea în greutate. În timpul postului, nivelul de insulină scade, permițând organismului să folosească grăsimea stocată pentru energie.

Postul este adesea comparat cu dieta ketogenă, care este bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați. Această abordare alimentară menține un nivel scăzut de insulină și promovează descompunerea grăsimilor, inclusiv a grăsimilor viscerale potențial dăunătoare asociate cu inflamația.

Nivelurile scăzute de insulină facilitează descompunerea grăsimilor și pierderea în greutate. Când insulina este ridicată, stocarea energiei este prioritară față de descompunerea grăsimilor, ceea ce duce la o utilizare limitată a grăsimilor.

Pentru a menține pierderea în greutate, Fung a spus că este important să nu mâncați în exces atunci când întrerupeți postul. Consumul de calorii în exces poate duce la creșterea în greutate, deoarece organismul stochează surplusul sub formă de grăsime.

Postul ajută în diabet?

Postul a dovedit rezultate promițătoare în obținerea remisiunii diabetului de tip 2 timp de cel puțin un an. Atât postul intermitent, cât și cel prelungit reduc frecvența meselor, ceea ce duce la scăderea eliberării de insulină și la o gestionare îmbunătățită a nivelului de zahăr din sânge. Postul favorizează, de asemenea, descompunerea grăsimii viscerale, asociată cu inflamația și rezistența la insulină.

Deși postul a fost implementat în protocoalele de tratament al diabetului zaharat, este important ca pacienții să se consulte cu medicii lor înainte de a începe un regim de post. În plus, copiii, femeile însărcinate și mamele care alăptează sunt sfătuiți să evite postul.

Postul și tratamentul bolii Alzheimer

Postul intermitent are potențiale beneficii asupra funcției cognitive și a memoriei, unii oameni raportând o claritate a conștiinței și memorie îmbunătățite în urma postului intermitent sau în timpul postului pentru perioade prelungite. Studiile arată că postul crește factorul neurotrofic derivat din creier. Aceasta este o proteină care susține supraviețuirea vechilor neuroni și încurajează formarea de noi neuroni și conexiuni. Autofagia în timpul postului poate regenera neuronii și curăța resturile de proteine.

Deși există dovezi umane limitate, mai multe studii au sugerat că dietele ketogenice – care, similare cu postul, forțează organismul să folosească grăsimile și cetonele ca sursă de energie primară, mai degrabă decât glucoza – îmbunătățesc cogniția. Boala Alzheimer are nevoie de zeci de ani pentru a se dezvolta, astfel că este dificil de demonstrat că intervențiile pe termen scurt, cum este postul, ajută, a spus Fung.

Fung a făcut trimitere către dr. Dale Bredesen, autorul cărții Sfârșitul bolii Alzheimer și directorul științific al Apollo Health.

Potrivit lui Bredesen, în cazul unora dintre pacienții săi, simptomele au fost inversate după ce au urmat protocolul său, care includea postul. Pacienții au urmat un post zilnic de 12 până la 14 ore, împreună cu alte intervenții precum exercițiile fizice, somn suficient și o dietă bogată în alimente integrale cu glicemie scăzută și carne din animale crescute la pășune, cu puține cereale. Nu este clar dacă îmbunătățirea stării pacienților a rezultat din post sau alte intervenții. Dar, din moment ce diabetul și rezistența la insulină expun oamenii la riscul dezvoltării bolii Alzheimer, ameliorarea diabetului prin post poate ajuta la prevenirea unor astfel de boli, a spus Fung.

Postul și tratamentul cancerului

Deoarece diabetul crește riscul de Alzheimer, îmbunătățirea sau combaterea acestuia ar putea crește șansele de supraviețuire a pacienților. Același concept se aplică în cazul cancerelor asociate obezității, deoarece postul poate ajuta la reducerea apariției acestora. „Există o mulțime de tipuri de cancer asociate obezității”, a spus Fung. „Există aproximativ 13 tipuri de cancer asociate cu obezitatea; postul ar putea ajuta la reducerea acestora.”

Postul poate înfometa celulele canceroase. În post, organismul folosește grăsimi și produce cetone pentru energie. Celulele canceroase se bazează în mare măsură pe glucoză, ceea ce le face mai puțin eficiente în utilizarea cetonelor.

În plus, postul reduce nivelul de insulină. Nivelurile crescute de insulină sunt legate de un risc crescut de cancer de sân, prostată și colorectal.

Citiți și:
Postul alimentar de mai multe zile dobândeşte popularitate fiind considerat o puternică metodă de reprogramare biologică benefică… (I)
Postul, dar şi programarea mesei într-un interval de 18 ore sau «postul intermitent», prelungesc viaţa

 

yogaesoteric
3 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More