Postul, dar şi programarea mesei într-un interval de 18 ore sau «postul intermitent», prelungesc viaţa

 

Un studiu publicat de New England Journal of Medicine sugerează că un repaos alimentar de 18 ore ar reduce tensiunea arterială şi ar ţine sub control problemele de greutate şi poate fi chiar secretul longevităţii.

Studiul citat de CNN este propus medicilor ca un fel de ghid pe baza căruia pot fi prescrise perioade de repaos alimentar în tratamentul obezităţii, cancerului, diabetului şi al afecţiunilor cardiace.

Autorul studiului, Mark Mattson, profesor de neurologie la Johns Hopkins University, propune două tipuri de abordare: mese în timpul zilei (programate într-un interval de 6-8 ore, şi alternate cu perioade de 16-18 ore de restricţie alimentară) şi post intermitent 5:2 (restricţii alimentare pentru două zile din săptămână, zile în care conţinutul caloric al alimentelor consumate nu depăşeşte 500 de calorii).

Studiul porneşte de la obiceiul americanilor de a mânca de trei ori pe zi plus gustări, urmărind să identifice modificările pe care le-ar aduce restricţiile alimentare.

Cum studiul este foarte nou, medicii sunt sfătuiţi să monitorizeze starea pacienţilor în perioadele de post intermitent şi să mărească treptat frecvenţa intervalelor de restricţii.

Postul intermitent a fost studiat pe rozătoare şi adulţi supraponderali urmărind să se identifice moduri de a îmbunătăţi starea de sănătate a celor afectaţi de obezitate.

Alternarea perioadelor de abţinere şi alimentaţie poate îmbunătăţi starea de sănătate a celulelor, a arătat Mattson, care susţine că în felul acesta sunt declanşate modificări ale metabolismului. Aceste modificări determină celulele să folosească rezervele de grăsime transformându-le în energie, trecând de la acumularea de grăsime, la utilizarea de grăsime.

Studiul postului intermitent atât pentru animale cât şi pentru oameni a indicat legături cu practicile tradiţionale orientate spre asigurarea longevităţii, a sănătăţii inimii şi a ameliorării cogniţiei. Articolul se referă la locuitorii din insula Okinawa, cunoscuţi pentru longevitate dar şi pentru alimentaţia cu puţine calorii, dar bogată în nutrienţi. Postul intermitent ar contribui la durata mare a vieţii acestor oameni şi ar păstra sub control problemele legate de obezitate, sugerează autorul studiului.

Postul intermitent ar îmbunătăţi starea celor care prezintă cazuri de rezistenţă la insulină, stabilizând nivelul de zahăr din sânge. Sunt citate trei cazuri de bărbaţi afectaţi de diabet de tip 2 care au reuşit să renunţe la insulină după ce au pierdut în greutate în urma aplicării unui post intermitent. Descoperirea oferă o şansă celor care până acum considerau că diabetul este incurabil.

Adulţi cu vârste înaintate au putut să îşi îmbunătăţească memoria atunci când au urmat un tratament bazat pe post intermitent, arată cercetătorii citând un experiment din 2009.

Încă nu au fost studiate efectele pe termen lung, iar grupurile pentru care au fost obţinute rezultatele au fost compuse din tineri şi persoane de vârsta a doua, astfel că observaţiile nu se pot generaliza, mai spune autorul studiului. În acelaşi timp, cercetătorul a explicat şi că dieta poate să creeze unele probleme persoanelor obişnuite cu trei mese pe zi.

Aproape 40% dintre persoanele care au participat la un studiu asemănător în 2017, au prezentat tendinţa de a mânca nesănătos în momentele dintre perioadele de restricţie alimentară, a notat Frank Hu, preşedintele Departamentului de Nutriţie de la Şcoala de Sănătate Publică T.H. Chan, din cadrul Universităţii Harvard.

Atunci când creierul este înfometat, în hipotalamus (centrul foamei) sunt eliberaţi hormoni ai poftei de mâncare care pot determina supraalimentaţia. Mattson susţine că problema este una de moment: „Pacienţii este necesar să ştie că foamea şi iritabilitatea resimţite iniţial vor trece după două săptămâni sau o lună, pe măsură ce creierul se obişnuieşte cu noul obicei”.

Citiţi şi:

Postul și restricțiile alimentare înțelepte ne prelungesc viața – arată cele mai noi cercetări derulate la Harvard

Postul alimentar de mai multe zile dobândeşte popularitate fiind considerat o puternică metodă de reprogramare biologică benefică… (I)

 

yogaesoteric
18 februarie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More