Big Brother face echipă cu restaurantele de tip fast food pentru a inculca oamenilor așa-zisa normalitate a stării de a fi mereu supravegheați
Big Brother este cu ochii pe tine și vrea să crezi că, dacă nu ai nimic de ascuns, atunci nu ai de ce să se te temi să fii supravegheat.
Aceasta este o minciună, desigur. Pe măsură ce înaintăm mai adânc în epoca monitorizării sponsorizate de stat și realizate de corporațiile din industria tehnologiei, vedem consecințele care apar: dispariția vieții private a indivizilor și transformarea societății într-una conformistă și care își impune autocontrolul.
Recentele eforturi ale companiei australiene Domino’s Pizza Enterprises de a începe monitorizarea clienților săi prin satelit exemplifică perfect cât sunt de nerăbdătoare corporațiile să participe la acțiunile de supraveghere. Aceste eforturi sunt întotdeauna justificate prin afirmații de genul „îmbunătățirea serviciilor pentru clienți” sau „capacitatea de a livra un produs de calitate superioară”. Dar de fapt realitatea este că de acum Domino’s va începe să monitorizeze fiecare mișcare a clienților săi din momentul în care aceștia plasează comanda și până în clipa în care o ridică – prin urmare, va colecta date cu privire la obiceiurile pe care le au în viața lor personală.
Bloomberg informează:
„Pe data de 11 iulie 2016, Domino’s Pizza Enterprises Ltd., cea mai mare companie de pizza din Australia, va începe să utilizeze sateliți pentru a-și monitoriza clienții, pe măsură ce aceștia se apropie de restaurante pentru a-și prelua comenzile. Reprezentanții companiei au declarat că monitorizându-i pe iubitorii de pizza în timp ce aceștia merg pe stradă, angajații Domino’s pot aștepta până în ultimul moment și să înceapă să gătească abia atunci, asigurându-se că produsele comandate de clienți rămân proaspete.
Începând de la data menționată, clienții din Australia care folosesc smartphone-uri pentru a comanda pizza pe care vor merge apoi să o ridice de la restaurant pot alege să fie urmăriți de sistemul de monitorizare al companiei Domino’s. Ei pot specifica, de asemenea, dacă vin pe jos, cu bicicleta sau cu mașina. Gătitul va începe atunci când se va observa pe hartă că respectivii clienți sunt în raza de acțiune, au declarat reprezentanții companiei.”
Adevăratul efect al stării de a fi sub supraveghere
Prin urmare, ideea pe care o susțin cei de la Domino’s este că vor ca pizza să fie gata în ultima clipă, așa încât să fie cât se poate de proaspătă atunci când clientul va sosi să o ridice. Cu siguranță, pentru unii asta pare a fi un serviciu excelent.
Realitatea este, însă, că acest tip de supraveghere îi condiționează pe oameni într-o anumită schemă mentală, potrivit căreia este perfect acceptabil ca o corporație sau o entitate terță să le urmărească fiecare mișcare. Acest „serviciu pentru clienți” îi obișnuiește de fapt pe oameni să trăiască sub supraveghere, fiind monitorizați în continuu de către guverne și corporații.
Din moment ce Domino’s are capacitatea de a vă urmări fiecare mișcare după ce ați plasat o comandă, ce îi împiedică să vă monitorizeze și în restul timpului? Cu toate că acest lucru este, desigur, împotriva politicii companiei, știm cu toții că tehnologiile de supraveghere nu sunt utilizate întotdeauna în mod onest, sau doar pentru scopul pentru care au fost create inițial. (Gândiți-vă la supravegherea ilegală a poporului american de către NSA și CIA, potrivit dezvăluirilor lui Edward Snowden.)
„Există un motiv pentru care guvernele, corporațiile și multiple alte organisme ale autorităților tânjesc după monitorizarea populației. Acesta este că posibilitatea de a fi sub supraveghere schimbă radical comportamentul individual și colectiv. Mai exact, această posibilitate alimentează frica și favorizează conformitatea colectivă. Asta a fost întotdeauna clar în mod intuitiv. Acum, există o multitudine de dovezi empirice care dovedesc aceasta.” – Glen Greenwald
Citiți și:
Deja prezentul şi chiar viitorul nostru, al tuturor, se va afla sub o neîncetată supraveghere (I)
Tehno-dictatura, ochiul din umbră al iluminaţilor satanici care ne veghează
yogaesoteric
18 septembrie 2016