Bogdan Herzog: Neliniștitoarele sincronicități din cazul Colectiv

Preambul

Pe 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a izbucnit în clubul Colectiv din București în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity ocazionat de lansarea unui nou album al trupei. Tragedia în care au murit 64 de oameni iar alți 184 au fost răniți a provocat o mare tulburare în societatea românească atât datorită incendiului propriu zis, cât și datorită unei percepute incapacități a sistemului medical românesc și a autorităților în general de face față unor urgențe de mari dimensiuni. Imediat după tragedie au urmat demonstrații de stradă de mari dimensiuni care, sub sloganul „Vrem spitale, nu catedrale”, cereau demisia guvernului și prioritizarea sistemului medical față de alte cheltuieli bugetare cum ar fi finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului.

În cele ce urmează voi prezenta o serie de sincronicități pe care le-am observat în acest caz. Unele dintre aceste informații au fost deja vehiculate în câteva articole sau comentarii apărute pe internet. Voi limita demersul meu explicativ, urmărind să acord atenție în mod special informației brute. La final voi prezenta trei posibile interpretări.

Unu: The Wicker Man și Goodbye to Gravity

În anul 1973, în Marea Britanie s-a lansat un film horror intitulat The Wicker Man (Omul de răchită). Filmul, beneficiind și de o distribuție remarcabilă între care și actorul Cristopher Lee, despre care se spunea că ar fi proprietarul uneia dintre cele mai mari biblioteci de cărți despre ocultism din lume, este greu de uitat, are ceva care te marchează, zguduitor. Un polițist englez ajunge pe o insulă oarecare pentru a ancheta dispariția unei fete. Pe insulă el dă peste o societate ciudată, în care toți oamenii de la servitori la marele moșier par a se comporta atipic, privindu-l ciudat. Normele sociale sunt abandonate, au loc rituri orgiastice iar întreaga societate pare a fi abandonat creștinismul revenind la o tradiție păgână. Eroul principal pare a urma un drum interesant, care în loc să îl conducă la soluționarea cazul îl aduce în postura de a deveni el însuși un sacrificiu uman. El sfârșește ars de viu, închis fiind într-o uriașă statuie de lemn preschimbată în cușcă.

Un film memorabil și înfiorător în același timp. Care este totuși legătură cu incendiul de la Colectiv? În anul 2000, celebra trupă britanică de heavy metal Iron Maiden lansează piesa intitulată chiar The Wicker Man, în onoarea acestui film. Iar în textul acestei piese se spune:

You watch the world exploding every single night
Dancing in the sun a newborn in the light
Say goodbye to gravity and say goodbye to death
Hello to eternity and live for every breath
”.

(„Privești cum lumea explodează în fiecare noapte
Dansând în soare, un nou-născut în lumină
Spune adio gravitației și spune adio morții
Salut eternitatea și trăiește pentru fiecare respirație
.”)

Da, ați înțeles bine ‒ numele trupei Goodbye to Gravity provine de la The Wicker Man, piesa celor de la Iron Maiden. Mai exact, trupa care a concertat la Colectiv a sfârșit arsă de vie, întocmai ca eroul filmului care le-a inspirat denumirea. Îngrozitor.

Robin HardyÕs The wicker man (1973)

Doi: Piesele albumului nou lansat

Nu vreau să mă opresc foarte mult asupra acestui aspect pentru că el a fost deja destul de mult discutat. Oricine dintre cititori poate găsi aceste texte. Ele poartă denumiri precum: The Day we Die, Shadow Puppets, Atonement, 4 Minutes of Rage, This Life is Running Out, Ode To a Sacrifice. Adică: Ziua în care murim, Marionete din umbră, Ispășire, 4 Minute de turbare, Această viață se scurge, Odă unui sacrificiu……. Desigur că teme șocante precum moartea, violența extremă, focul, sacrificiul sunt motive recurente în heavy metal, totuși…….

Nu are rost să discut aici versurile fiecărei melodii în parte.

Trei: Ziua concertului

Concertul a avut loc pe 30 octombrie. Pe 31 octombrie în occident se celebrează tradiționalul Halloween cu conotațiile sale deja cunoscute și deloc creștine. Mai puțin cunoscut însă, noaptea de dinainte de Helloween, adică noaptea concertului, este cunoscută ca Devil’s Night sau Mischief Night, adică noaptea diavolului sau a răutăților, o noapte a farselor într-o tradiție anglo-saxonă veche de secole. Data celebrării a variat între ajunul zilei de 1 mai, 4 noiembrie, sau 30 octombrie, varianta ultimă rămânând și finală, pare-se.

Patru: Anul concertului

Am verificat un comentariu anonim apărut într-un articol de ziar. În anul 2015, anul tragediei, se împlinesc 666 de ani de la 1349, anul în care ciuma bubonică a făcut din Europa un vast cimitir. 1349 este considerat „cel mai rău an din istorie”. De altfel o trupă de black rock norvegiană poartă chiar acest nume ‒ 1349. Ați înțeles bine, tragedia a avut loc de „ziua diavolului” la 666 de ani de la cel mai negru an din istorie.

Cinci: Momentul incendiului și The Evil that Men Do

Se pare că incendiul a izbucnit exact la ora 22:33, moment în care era programat să înceapă spectacolul pirotehnic. Ar mai fi ceva de adăugat. Cu câteva secunde înainte de izbucnirea focului, Goodbye to Gravity tocmai încheiase de interpretat piesa The Evil that Men Do a celor de la Iron Maiden. The Evil that Men Do, în traducere „răul pe care îl fac oamenii” este un titlul inspirat dintr-un vers de Shakespeare, mai precis din piesa Julius Caesar (Actul 3, Scena 2) care spune așa: „The evil that men do lives after them; The good is oft interred with their bones”, în traducere: „Răul făcut de oameni trăiește după ei, Binele este adesea îngropat odată cu oasele lor”. Adică, focul a fost declanșat pe un fond muzical în care se spune că răul făcut de oameni e nemuritor în timp ce binele este efemer.

Șase: Studioul de înregistrări

Albumul Mantras of War (Mantra-e de război) a fost înregistrat într-un studio din insula grecească Santorini. Studio-ul respectiv poartă numele de Black Rock. Nu doresc să intru în simbolismul black rock (stânca neagră) pe care îl las spre cercetare cititorului. Aș dori doar să punctez că în Statele Unite, în Black Rock Desert are loc anual festivalul Burning Man (omul care arde), unul dintre cele mai frecventate festivaluri de pe Coasta de Vest a SUA. Simbolul acestui festival este o uriașă statuie de lemn a unui om care arde, asemenea omului din The Wicker Man.

Șapte: Sloganul post tragedie

Nu pot trece cu vederea faptul că imediat după tragedie întreaga opinie publică românească a fost capacitată împotriva ……. bisericii ortodoxe. Ce implicare ar fi avut biserica în toată această tragedie ca să merite un astfel de atac? Sloganul „Vrem spitale, nu catedrale!” a apărut pentru prima dată în peisajul mediatic românesc undeva în anii 2011-2012 și a fost promovat de câteva ONG-uri din zona ateist-militantă, oameni atât de deranjați de ideea existenței lui Dumnezeu și mai ales de biserica ortodoxă română încât s-au decis să-și folosească timpul luptând împotriva lor. Această zonă obscură este însă foarte bine conectată în mass-media așa încât furia oamenilor a fost canalizată spre biserică. Nu știu de ce, dar mai ales acum, la ani de la tragedie și după experiența unor alte sloganuri precum „Uniți salvăm”, „Rezist”, „Noaptea ca hoții” sau „Stai acasă! Salvează o viață”, ceva îmi dă senzația de mână experimentată de copyrighter. Nu pot (încă) să spun dacă sloganul este cu adevărat unul de laborator și mai ales, al cărui laborator anume. Feeling-ul (în engleză), rămâne.

Opt: Locul

Site-ul web saccsiv ne prezintă dovezile unor ritualuri și invocări satanice la clubul Colectiv în cadrul unor concerte anterioare.

Nouă: Zvonuri menționabile

Înainte de a termina lista sincronicităților, aș dori să punctez următorul zvon pe care nu îl pot (încă) verifica. Un articol de ziar specula imediat după tragedie că pe Google Earth, care reproduce fotografic, din satelit, aproape toate marile orașe ale lumii, acoperișul clubului Colectiv ar fi fost marcat cu o cruce neagră.

Un al doilea zvon demn de menționat ar fi cel cu privire la declarațiile unui colonel STS cu privire la cauzarea deliberată a unei tragedii. Între convorbirile colonelului respectiv, monitorizat de DNA într-un dosar de luare de mită, apare următoarea secvență:

Col. Ștefan Enache: Se știa, mă! Știa șeful din Minister……. Și Oprea……. Păi dacă și-au dat sms-uri «nu vii în seara asta în club!», unii……. Și eu am prieteni care au fost …. specializați pe explozibil și arme de distrugere în masă. Acolo sunt bombele care le au americanii. Mamă și tată. Deci americanii au mamă, îi spun bombe mamă, israelienii le spun, rușii tată și israelienii au o combinație de-a lor, aiurea. Numai gazul care a fost, a fost o explozie. Păi dacă i-a făcut ca la rotisor…….

Politician PSD: I-a stropit, i-a…….?

Ștefan Enache: Ce vorbești……. Și gazul ăla dezvoltă 2000 de grade. Acela l-a dat din spray, s-a ridicat a creat vid, în momentul în care a coborât, oxygen(…)

Din aceeași zonă putem considera declarațiile unor părinți care menționau că anumiți tineri ar fi fost avertizați să nu meargă la concertul cu pricina. Poate însă este vorba doar de durerea pricinuită de pierderea unui copil.

Sinteza informațiilor

O trupă cu un nume inspirat dintr-un film despre sacrificii umane prin foc lansează un album cu piese de un simbolism asemănător (sacrificii, jertfe, ispășire) și sfârșește ea însăși într-un incendiu în „noaptea diavolului”, la 666 de ani de la „cel mai rău an din istorie”, pe un fundal muzical care spune că răul săvârșit de oameni supraviețuiește și după moartea lor. Sinistru dar cât se poate de real.

Interpretări

A. Sincronicități. Ca și în mecanica cuantică, realitatea se formează în funcție de observator. Realitatea ia formă în jurul expectanțelor observatorului.

B. Ipoteza unui foc deliberat. O astfel de ipoteză îngrozitoare a mai fost vehiculată chiar în presa tradițională, în ea amestecându-se eclectic motive de ordin politic și ritualuri oculte. Desigur, astfel de explicații nu se exclud reciproc, ba din contră. Parcurgând informațiile prezentate mai sus, am putea vorbi chiar de un scenariu de tip Wicker Man, în care actorii principali, în cazul nostru trupa de rock românească, sunt conduși involuntar pe un drum ritualic devenind în final niște sacrificați.

Desigur că nici trupa de rock, nici tinerii spectatori din seara zilei de 30 octombrie 2015 nu și-au propus să sfârșească așa. Cu siguranță că atunci când au ales numele Goodbye to Gravity din piesa celor de la Iron Maiden, sau când și-au alcătuit propriile texte despre sacrificiu, ritual și ispășire, rockerii români nu își imaginau că vor sfârși ca eroul din The Wicker Man. Or, scenariul focului deliberat combinat cu sincronicitățile observate presupune ca niște incendiatori, cu un diabolic simț al batjocurii, să-i fi condus deliberat pe tinerii români pe acest drum. Există astfel de creiere criminale care să fi fost active în București? Greu de spus. Știm însă fără tăgadă că în lume există rău, rău palpabil, concret. Există rețele de pedofilie, există copii omorâți în ritualuri oculte (vezi articolul meu despre Franklin Cover-up), în jurul lui Jimmy Saville, adică în sânul BBC-ului și în imediata proximitate a familiei regale britanice, a activat o rețea de pedofilie cu sute de copii abuzați de-a lungul unor decenii.

C. De parcă primele două interpretări nu ar fi suficient de răvășitoare și absurde la prima vedere, aș mai vrea să menționez o a treia variantă. Aceasta presupune acceptarea existenței unor forțe „de sus” capabile să inspire acțiuni „jos” unor actori în mare măsură involuntari. Aceste forțe ar putea inspira „sincronicitățile” observate jucându-se cu oamenii pe care îi inspiră (sau posedă). Pot fi trezite astfel de entități atunci când voluntar sau involuntar se săvârșește un ritual. Au atras o „piază rea” sau un fel de deochi cei de la Goodbye to Gravity?

Personal nu pot înclina spre niciuna din cele trei ipoteze aduse în discuție, informațiile de care dispun la ora actuală fiind insuficiente. Iar de unde aș începe cercetările dacă ar fi să investighez acest caz cu siguranță nu vreau să spun, gândindu-mă cum a sfârșit polițistul din The Wicker Man.

Autor: Bogdan Herzog

Bibliografie / Link-uri externe

The Wicker Mantrailer
Iron Maiden: Textul melodiei The Wicker Man
Festivalul Burning Man
Momentul declanșării incendiului în Clubul Colectiv (22:33)
Textele pieselor albumului lansat de Goodbye to Gravity
Iron Maiden – The Evil that Men Do (explicația textului)
Clubul Colectiv a găzduit anterior ritualuri satanice
Crucea neagră care ar fi apărut pe Google Earth
Stenogramele în care Colonelul STS Ștefan Enache este surprins afirmând că incendiul ar fi fost deliberat

Citiți și:
Bogdan Herzog: Enigmaticul asasinat Culianu și mașina care poate modifica istoria
Dovezi video: Obișnuiții clubului Colectiv chiar se închinau lui Satana

 

yogaesoteric
16 iulie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More