Bombă toxică în ambalajele alimentare fast-food. Substanțe chimice care nu dispar

Într-un raport publicat recent, nouă ONG-uri denunță prezența substanțelor chimice perfluoroalchilate PFAS (per şi polifluoroalchil) cunoscute pentru efectele lor dăunătoare asupra sănătății, în ambalajele alimentare comercializate în Europa. Aceștia cer ca Uniunea Europeană să le interzică pentru „orice utilizare neesențială”.

PFAS sunt substanțe dăunătoare numite adesea „substanțe chimice eterne”, deoarece nu se descompun, iar atunci când ajung să contamineze alimentele, se pot acumula în trupul uman.

Substanțele perfluoroalchilate sau PFAS, care „se acumulează în organism” timp de luni de zile, sunt „utilizate într-o gamă largă de sectoare industriale (inclusiv textile, produse de uz casnic, stingerea incendiilor, industria auto, prelucrarea alimentelor, construcții, electronice)”, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care în septembrie 2020 a stabilit un prag de siguranță pentru unele dintre aceste substanțe, scrie France 24.

Folosirea acestor substanţe chimice nocive pentru sănătate este o practică extinsă, potrivit rezultatelor acestui studiu, care a arătat că peste 70% din probele recoltate şi studiate prezentau o expunere intenţionată la PFAS.

PFAS sunt compuşi chimici organofluorici sintetici, care au atomi multipli de fluor ataşaţi la un lanţ alchilic.

McDonalds, KFC, Subway, Dunkin Donuts

În cadrul studiului au fost studiate ambalaje şi recipiente din restaurante precum McDonalds, KFC, Subway şi Dunkin Donuts, precum şi de la mai multe puncte de servire rapidă din supermarketuri din şase ţări europene (Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie), scrie Agerpres.

Rezultatele au relevat suspiciunea că 38 dintre cele 99 de mostre (38%) de astfel de ambalaje folosite în localurile fast-food au fost tratate cu produse PFAS pentru a se obţine rezistenţa la ulei.

De asemenea, 32 dintre cele 42 de mostre selectate pentru analiza chimică (76%) au demonstrat o expunere intenţionată la PFAS, deşi s-au găsit urme ale acestor substanţe şi în mostrele selectate pentru analize care nu fuseseră tratate în mod intenţionat.

Concluziile studiului arată că 99% din fluorul organic prezent în acest mostre selectate nu poate fi captat pentru o analiză specifică de laborator, ceea ce înseamnă că este imposibilă identificarea cu certitudine a compuşilor PFAS prezenţi.

„Este momentul ca UE să acționeze”

Jitka Strakova, autoarea principală a studiului, cercetătoare la ONG ceh Arnika, a declarat că este „momentul ca Uniunea Europeană să acţioneze şi să interzică imediat şi permanent toate tipurile de PFAS din recipientele alimentare pentru a proteja consumatorii”.

PFAS au fost supranumite „substanţe chimice eterne”, pentru că sunt extrem de persistente în natură, având un timp îndelungat de descompunere şi contaminând apa potabilă, solul şi aerul.

Efecte grave pentru sănătate

Studiile ştiinţifice au relevat totodată că o serie de PFAS au efecte grave pentru sănătate, precum dezvoltarea cancerului, provoacă un impact nociv asupra sistemului imunitar, reproductiv şi hormonal, determinând şi un răspuns mai redus la vaccinuri.

În Danemarca, unde utilizarea acestor substanţe în ambalaje pentru alimente este interzisă din iulie 2020, niciuna dintre pungile pentru cartofi prăjiţi de la McDonald’s nu a prezentat o expunere la PFAS.

Totuşi, au fost găsite recipiente care au fost tratate în mod intenţionat cu PFAS la aceleaşi articole din Republica Cehă şi Marea Britanie, unde legislaţia naţională nu protejează consumatorii faţă de expunerea la aceste substanţe chimice nocive.

Citiţi şi:
Produsele de make-up, contaminate cu substanțe toxice ca cele din teflon. Fondul de ten este pe listă
Coca-Cola produce anual milioane de tone de ambalaje din plastic, obţinând profituri uriaşe, în timp ce lumea pur şi simplu se îneacă în deşeuri

yogaesoteric
17 septembrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More