Bucureștenii vor îngheța în blocuri la iarnă. Termoenergetica, în prag de faliment / Primăria nu are soluții

În condițiile în care compania Termoenergetica se află în prag de faliment, blocurile din București racordate la sistemul centralizat de încălzire ar putea deveni frigidere în această iarnă.

Ar putea fi afectate de această situație 550.000 de apartamente, cu un milion și jumătate de oameni, dar și spitale și școli.

Datorii uriașe, soluții inexistente

Dintr-un total de 1.000 de kilometri de conducte care transportă apa caldă în București, 700 necesită înlocuire urgentă. Primăria Capitalei are datorii de peste 800 de milioane de lei către Termoenergetica, compania care a înlocuit falimentara RADET.

Directorul companiei, Claudiu Crețu, a declarat pentru Digi 24: „Primăria nu se poate împrumuta, nu poate plăti, iar toate aceste datorii pun presiune pe sistemul de încălzire centralizată al Capitalei. Este necesar să fie rezolvat în cel mai scurt timp, pentru că vara e pe sfârșite, se apropie luna octombrie, prețul gazului cunoaștem cu toții că e din ce în ce mai mare și este necesar să ne pregătim de iarnă având contracte ferme, având plățile la zi, astfel încât să nu existe riscul de sincope în aprovizionare în sezonul de iarnă.”

Cauza acumulării restanțelor Termoenergetica o reprezintă plata cu întârziere de către Primăria Capitalei a subvenției – diferența dintre prețul de producție, transport și distribuție a energiei termice și tariful plătit de populație pentru gigacalorie.

Datoriile pe care Termoenergetica le-a acumulat depășesc 807 milioane de lei. Din această sumă, 307 reprezintă partea Primăriei Municipiului București, iar diferența de 500 de milioane sunt banii pe care tot PMB era necesar să-i achite ca urmare a prestării de către Termoelectrica a serviciului public.

Soluția, potrivit lui Claudiu Crețu, ar fi ca Ministerul de Finanțe să crească plafonul de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru ca instituția să se poată împrumuta și să-și plătească datoriile.

Citiți și:
În plină criză a facturilor, revin „băieții deștepți” din energie: pierderi de miliarde la statul român și un faliment
O putere mare a adunat totul în palmă și instantaneu a strâns pumnul
Avem zăcăminte uriașe de gaze, dar s-a oprit exploatarea

 

yogaesoteric
19 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More