Bush a dat undă verde pentru confiscarea bunurilor celor care protestează împotriva războiului din Irak

de George Preda

George W. Bush a semnat ordine executive care permit Departamentului Trezoreriei americane să confişte bunurile oricărei persoane care este bănuită că reprezintă o ameninţare la adresa operaţiunilor armatei americane din Orientul Mijlociu. În această categorie intră şi cei care participă la proteste paşnice împotriva războiului.

Primul din aceste ordine executive are ca titlu „Blocarea proprietăţilor persoanelor care ameninţă eforturile de stabilizare a Irak-ului” (Blocking Property of Certain Persons Who Threaten Stabilization Efforts in Iraq). El a fost semnat de Bush pe 17 iulie 2007 şi îi autorizează pe Secretarul Trezoreriei,  Secretarul de Stat şi Secretarul Apărării să confişte bunurile cetăţenilor şi asociaţiilor care ar putea reprezenta un risc direct sau indirect la adresa operaţiunilor din Irak.  Acest ordin prevede ca aplicarea măsurilor în cauză să fie făcută fără avertisment prealabil, aşa cum prevede legea.   

Pe 1 august 2007, Bush a dat un al doilea ordin similar, având ca titlu „Blocarea proprietăţilor persoanelor care subminează suveranitatea Libanului sau instituţiile şi procesele sale democratice” (Blocking Property of Persons Undermining the Sovereignty of Lebanon or Its Democratic Processes and Institutions). Al doilea document este o încălcare şi mai flagrantă decât primul a dreptului constituţional de a face apel la justiţie. Acest document include acţiunile violente, dar şi pe cele non-violente, care ar putea submina operaţiunile din Liban.  El extinde măsurile şi la confiscarea bunurilor „soţului sau soţiei şi a copiilor” celor care sunt luaţi în vizor şi condamnă acţiunile de acordare de adăpost, îngrijire medicală sau chiar hrană celor ale căror bunuri au fost astfel confiscate.

Elaborate în termeni vagi, care lasă loc la multe interpretări, aceste ordine neconstituţionale permit practic aplicarea acestor măsuri extreme asupra oricărui cetăţean american, pe baze arbitrare.

Bruce Fein, avocat constituţional şi membru al Departamentului de Justiţie în administraţia Reagan a declarat: „Este ceva cutremurător. Nu am mai văzut aşa ceva în nicio ţară (n.n. în timpul celui de-al Treilea Reich se proceda la  fel). Depăşeşte cu mult terorismul, utilizarea violenţei sau ameninţarea cu violenţa pentru a înjosi şi intimida un popor. Aceste sentinţe sunt impuse fără niciun fel de avetisment şi fără a ţi se oferi ocazia să răspunzi sau să ai dreptul la un proces. Lovesc ca un trăznet. Cel lovit astfel nu mai poate primi ajutor, iar eventualii săi binefăcători sunt împiedicaţi să acţioneze. Un avocat nu are voie să-ţi acorde asistenţă juridică pentru a contesta acest ordin, un medic nu are voie să-ţi ofere asistenţă medicală în caz că ai probleme cu inima. Persoana care intră sub incidenţa unei asemenea sentinţe este condamnată mai rău decât leproşii din vechime.”

Citiţi şi :
Dezvăluirile despre conspiraţii, considerate acte de terorism
Paşi siguri către domnia legii marţiale

yogaesoteric
3 noiembrie 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More