Cablurile submarine de internet, prima victorie a SUA în războiul cu China
Cablurile submarine de internet, care transportă datele lumii, sunt azi un element esențial al războiului tehnologic SUA-China. Temându-se de spionii Beijingului, Washingtonul a blocat cele mai importante proiecte derulate de firmele chineze în străinătate. Rutele de cablu ale Big Tech către Hong Kong sunt acum în mâinile Casei Albe, o gălușcă fierbinte înghițită forțat de Xi Jinping, o lovitură pe toate planurile – economic și financiar, dar și de imagine.
Totul a început ca o bătălie pentru o afacere ce se profila la orizont: în joc a fost un contract privat uriaș pentru unul dintre cele mai avansate cabluri submarine de fibră optică din lume. A devenit un trofeu în războiul proxy dintre SUA și China asupra tehnologiilor care ar putea determina cine atinge dominația economică și militară pentru deceniile următoare.
În februarie a.c., compania americană de cabluri submarine SubCom LLC a început lucrările, montând primele porțiuni din cablul submarin de 600 de milioane de dolari ce va transporta date din Asia în Europa (16.000 de km de fibră!), prin Africa și Orientul Mijlociu, la viteze super-rapide. Acest cablu este cunoscut sub numele de Asia de Sud-Est – Orientul Mijlociu – Europa de Vest 6, sau SeaMeWe-6, pe scurt, și va conecta o serie de țări, șerpuind din Singapore până în Franța și traversând trei mări și Oceanul Indian în drumul său.
Acesta este un proiect pe care China l-a scăpat printre degete.
O companie chineză care s-a impus rapid ca o forță în industria de construcție a cablurilor submarine – HMN Technologies Co Ltd – a fost la un pas să încheie contractul. Clientul pentru cablul submarin de internet este un consorțiu format din mai multe firme de primă mână din Big Tech, printre care Microsoft și Orange.
HMN Tech, beneficiind de subvenții nelimitate oferite de statul chinez, a înaintat o ofertă mult mai avantajoasă, de 500 de milioane de dolari, cu o treime mai ieftină decât propunerea inițială a americanilor de la SubCom. Această afacere ar fi fost cel mai mare proiect de acest fel derulat de HMN Tech, consolidându-i poziția în piață de cel mai rapid constructor de cabluri submarine din lume și extinzând acoperirea globală a firmelor chineze de telecomunicații care intenționau să investească.
Dar Guvernul SUA, îngrijorat de potențialul spionajului chinez pe aceste cabluri de comunicații sensibile, a condus o campanie de succes pentru a deturna contractul către SubCom, prin stimulente și presiuni.
Din cele relatate de Reuters, este doar una din cel puțin șase tranzacții private de cablu submarin din regiunea Asia-Pacific din ultimii patru ani în care Departamentul de Stat al SUA a intervenit fie pentru a împiedica HMN Tech să câștige un contract, fie a forțat redirecționarea sau abandonarea cablurilor care ar fi legat direct teritoriile SUA de China.
Cablurile submarine au devenit un nou câmp de bătălie pentru competiția SUA-China.
Pe tot globul există peste 400 de cabluri submarine, care transportă peste 95% din traficul internațional de internet. Aceste canale de date transmit totul, de la e-mailuri și tranzacții bancare la secrete militare, și, spun specialiștii, sunt vulnerabile la atacuri de sabotaj și spionaj.
În martie, au fost tăiate două cabluri submarine de comunicații care conectau Taiwanul cu Insulele Matsu (revendicate și controlate de Taipei), aflate aproape de coasta chineză. Cei 14.000 de locuitori ai insulelor au rămas fără internet. „Cablurile submarine sunt o mină de aur pentru serviciile de spionaj. Când vorbim despre concurența tehnologică SUA-China, când vorbim despre spionaj și captarea de date, cablurile submarine sunt implicate în fiecare aspect al acestor tensiuni geopolitice în creștere”, afirmă un analist al unui think-tank cu sediul la Washington.
Relațiile SUA-China sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii și continuă să se deterioreze. Cele două țări s-au ciocnit pe o serie de probleme, de la atacarea Ucrainei de către Rusia la balonul de spionaj doborât deasupra Americii sau situația Taiwanului. Politicile președintelui Joe Biden izolează din ce în ce mai mult sectorul high-tech al Chinei, cu scopul de a aduce producția tehnologică înapoi în SUA.
Citiți și:
China: Toată absurditatea din spatele războaielor sau modul în care SUA minte pentru a manipula opinia publică
Nou proiect de lege în SUA: Huawei și alți producători de 5G din China nu mai au dreptul să acceseze sistemul bancar american pe motivul unor suspiciuni de spionaj. Este vizată și aplicația TikTok
yogaesoteric
19 iunie 2023
Also available in: Français