Cahokia, orașul pierdut și misterioasele piramide de pământ

 

În anul 600 al erei noastre, cu mult timp înainte ca oamenii lui Columb să arunce ancora pe țărmul Lumii Noi, un popor indigen misterios a pus bazele unuia dintre cele mai mărețe și enigmatice orașe ale Americii de Nord. Și, pe lângă faptul că au creat un oraș complex, nu se știe din ce motiv, acești oameni au construit peste 120 de piramide de pământ. Aceste construcții bizare, precum și istoria așezării și a locuitorilor ei rămân și astăzi o enigmă.

Cel mai mare oraș din America de Nord

Orașul Cahokia a fost fondat în jurul anului 600 de către băștinașii care populau zona în care astăzi se găsește statul Mississippi. Acești indigeni nu cunoșteau scrisul, așa că nu știm cum își spuneau lor înșiși sau orașului pe care l-au construit. Abia mult mai târziu, în secolul XVII, exploratorii francezi au botezat așezarea „Cahokia”, după un trib de indigeni care locuia în apropiere.

Procesul de construire a așezării este un mister pentru istorici. Cercetătorii spun că, peste tot pe unde au făcut săpături, au descoperit ceva de valoare: clădiri, monumente, artefacte. Aceste descoperiri arată că era un oraș imens care, în mod misterios, a fost construit într-un timp foarte scurt.

Orașul Cahokia a ajuns la apogeu între secolele X și XII. Atunci, așezarea se întindea pe 16 kilometri pătrați. Pentru standardele de astăzi, era minusculă. Însă, la acea vreme, Cahokia era mai mare decât multe orașe europene, chiar și decât Londra. Potrivit istoricilor, Cahokia avea o populație de aproximativ 20.000 de oameni.

Misterioasele piramide de pământ

Dar ceea ce este unic la această așezare sunt cele 120 de piramide de pământ presărate prin întregul oraș. Cel care a scris prima oară despre piramide a fost Henry Brackenridge, avocat și istoric amator. „Am rămas uimit, la fel cu rămâi atunci când privești piramidele din Egipt. Ce construcții monumentale! A fost nevoie de zeci de ani și de o forță de muncă uimitoare pentru a construi aceste movile de pământ!”, scria Brackeridge, potrivit National Geographic.

Cea mai mare dintre piramidele din Cahokia a fost botezată „Movila Călugărului”. Pentru a vă face o idee despre cât de impresionantă este această structură, ea are, la bază, o circumferință mai mare decât cea a Piramidei Soarelui, de la Teotihuacan. Movila Călugărului are 30 de metri înălțime, iar pentru a ajunge în vârful ei este necesar să urci 156 de trepte. Ridicarea unei asemenea movile a fost o muncă istovitoare, de vreme ce totul era realizat prin muncă manuală: excavarea, transportul și stivuirea a milioane de metri cubi de pământ.

O civilizație dispărută

Populația Cahokiei a atins numărul maxim în jurul anului 1100. După aceea, a intrat în declin și a dispărut total până în 1350. Cercetătorii nu știu cu certitudine ce a cauzat declinul orașului. Factorii care au contribuit la aceasta ar fi putut fi vânătoarea în exces, degradarea mediului, schimbările climatice, bolile și războiul.

De asemenea, este posibil ca inundațiile să se fi aflat la baza abandonării așezării. În 2015, analiza sedimentelor prelevate din lacurile Horseshoe și Grassy (situate la câțiva kilometri nord de Cahokia) a arătat că între 1100 și 1400 au avut loc cel puțin două inundații masive.

Aceasta este și perioada în care populația din Cahokia a intrat în declin. Pentru a depune sedimente în aceste lacuri, fluviul Mississippi ar fi fost necesar să crească cu 10 metri peste nivelul său obișnuit, spun cercetătorii. Astfel, istoricii cred că recoltele au fost inundate, iar foametea a lovit populația. În cele din urmă, localnicii ar fi părăsit orașul, fiind asimilați de alte triburi.

Citiți și:
Piramidele din întreaga lume sunt conectate între ele și generează energie liberă
Misterul piramidelor din Tenerife. Cine au fost constructorii neobișnuitelor structuri?

 

yogaesoteric
8 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More