Caisele, fructe minune

de Crenguţa Roşu
 

Fruct mic și pufos, ce parcă strânge în el toată căldura și lumina soarelui, parfumatele caise au o tradiție străveche în îngrijirea sănătății și a frumuseții.

Descoperirile arheologice scot la iveală faptul că acest fruct minune era cunoscut în India şi China acum nu mai puţin de 5000 de ani. Cu pielea lor catifelată şi aurie, dulci cu o aromă îmbietoare și unică, caiselor li s-au atribuit conotații divine fiind socotite „nectar al zeilor”. Se credea că cei care consumă aceste fructe binecuvântate vor beneficia de un trup tânăr şi viguros, dar şi de o minte ageră, până la vârste înaintate. Câteva milenii mai târziu, studiile ştiinţifice vor  demonstra din plin toate aceste efecte benefice asupra sănătății.
 
Toate varietăţile de caise, cam 300 în întreaga lume, inclusiv soiurile de la noi (printre care și binecunoscutele zarzăre, mai mici decât caisele, cu coaja pistruiată şi bătând spre roşiatic, extrem de parfumate şi dulci precum mierea)  au proprietăţi curative nebănuit de puternice, de care vom beneficia din plin, cu o condiţie: să ştim cum să le administrăm. Celor interesați să aplice recomandările din acest articol le recomandăm să consulte neapărat precauțiile și contraindicațiile menționate în final.Cum să consumăm caisele, pentru a beneficia de efectele lor terapeutice

 
În minunile de caise există anumite substanțe vindecătoare, cum ar fi pigmenţii care dau culoarea portocalie şi care au, totodată, şi un efect puternic antioxidant. Ei se găsesc în caisele proaspete, precum şi în cele uscate la soare (sau artificial, dar la temperaturi scăzute) şi, într-o măsură ceva mai mică, în cele congelate, nu însă şi în cele preparate termic, la temperaturi mai mari de 60 de grade Celsius. Astfel, pentru a obţine efecte terapeutice, ne vom orienta doar spre consumul fructelor ca atare, preparatele din ele neavând efecte terapeutice.

Porţia zilnică minimă recomandată de nutriţionişti, de la care fructele încep să aibă efectele scontate, de prevenire a bolilor, este de 350 grame pe zi. Pentru a avea însă rezultate chiar uimitoare avem nevoie de o cură, pe care o vom descrie în continuare.

Cura cu caise

Zilnic se consumă o cantitate între jumătate de kilogram și un kilogram de caise, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale. Se mănâncă fructele bine spălate, din care s-au îndepărtat toate părţile stricate sau intrate în fermentaţie (pentru a evita deranjamentele gastro-intestinale). O cură cu caise durează minim 14 zile şi maxim o lună şi jumătate, dar de cele mai multe ori este limitată de timpul în care găsim aceste fructe proaspete, care nu este mai mare de opt săptămâni.

Caisele uscate

 
Se pot obţine casnic, doar prin uscare în uscătoarele speciale electrice (se găsesc în marile magazine de electrocasnice), ori în cuptorul electric, reglat la maximum 50 de grade Celsius. Aceasta, pentru că uscarea trebuie să fie suficient de rapidă pentru ca fructele să nu intre în fermentaţie, dar şi la o temperatură care să nu distrugă principiile active.
În Grecia sau Turcia, unde soarele este extrem de generos şi precipitaţiile sunt absente pe timpul verii, uscarea caiselor la soare este o tradiţie milenară. Prin deshidratare, caisele pierd, practic, toată apa pe care o conţin, căpătând aspectul şi consistenţa unei stafide, moment în care procesul de uscare s-a încheiat şi fructele se pun în pungi de hârtie, păstrate în locuri întunecoase şi reci.
Caisele uscate din comerț sunt, din păcate, aditivate chimic pentru conservare. Prin ingerare generează un produs toxic aşa încât le vom evita.
 

Caisele sunt atât de benefice pentru om încât sunt considerate „aurul sănătăţii”Proprietăţile anticancerigene ale caiselor

 

Ca majoritatea fructelor, şi caisele prezintă un conţinut ridicat de antioxidanţi, ceea ce ajută în combaterea efectelor degenerative ale radicalilor liberi. În felul acesta, antioxidanţii protejează celulele organismului privind transformarea canceroasă a acestora.

Prevenirea cancerului de prostată – licopenul, unul dintre pigmenţii care dau minunata culoare gălbui-portocalie caisei, este unul dintre cele mai puternice substanţe pentru prevenirea bolii canceroase cu această localizare. Un studiu făcut în China, în anul 2007, a obiectivat uimitoarele efecte preventive contra cancerului la prostată a unei combinaţii inedite, formate din ceaiul verde (Thea sinensis) şi din licopenul conţinut în caise.

Adjuvant în tratamentul cancerului la sân – amigdalina, cunoscută şi sub numele vitamina B17 (deşi nu este propriu-zis o vitamină), din miezul de caisă este considerată unul dintre cei mai puternici antitumorali şi este una din „speranţele” în terapia cancerului. Această vitamină reglează activitatea gonadelor, distruge celulele canceroase şi stimulează sistemul imunitar să le elimine din organism. În scop terapeutic, se consumă câte 10 mieji de caisă în fiecare zi, pe o perioada de 30 de zile, urmate de alte 15-30 de zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Adjuvant în cancerul pulmonar – se aplică acelaşi tratament de la cancerul mamar, amigdalina din sâmburele de caisă acţionând direct asupra celulelor maligne, determinând distrugerea acestora. O cauză majoră a acestei forme de cancer este fumatul. Se recomandă consumul zilnic de caise, câte 500 de grame pe zi, pentru prevenirea şi combaterea efectelor nocive ale acestuia. Foarte bogate în vitaminele A şi C, dar şi în licopen, caisele sunt un excelent remediu anti-fumat. Ele sunt în mod excepţional recomandate femeilor ce au fost fumătoare şi care se pregătesc să devină mame şi au nevoie de o detoxifiere rapidă. Pentru a potenţa efectul benefic al curei cu caise, persoanele care au fumat vor ingera şi zeolit sau zarzavaturi verzi precum: pătrunjel, leurdă, mărar, leuştean, pentru a elimina metalele grele şi alte toxine aduse de către fumul de ţigară în organism.

Adjuvant în cancerul de colon – un studiu de medicină experimentală, făcut în Belgia, în anul 2002, a arătat că un extract de caise inhibă dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul colonului. Aceasta, în timp ce studii anterioare au demonstrat că pectina, o fibră alimentară solubilă, conţinută de către caisele proaspete, este unul din cei mai buni agenţi profilactici pentru cancerul de colon. Ca atare, un bun adjuvant contra acestei forme de cancer este consumul caiselor proaspete, ca atare sau sub formă de suc (obţinut prin simpla mixare), dar şi a sâmburilor – câte 5-10 pe zi.

Prin consumul caiselor putem preveni:

Boala coronariană şi infarctul miocardic – licopenul din caise, dar şi alte substanţe active, cum ar fi vitaminele A şi C, potasiul etc., protejează inima şi vasele de sange, prevenind aceste afecţiuni. În Europa cercetătorii au descoperit că licopenul din caise, precum si celelalte substanţe active, împiedică oxidarea colesterolului şi depunerea sa pe arterele coronare, micşorând astfel riscul de infarct.

Degenerescenţa maculară – un studiu făcut pe un lot mare de persoane (aproximativ 50.000) a obiectivat că un aport masiv de vitamina A, obținut din surse naturale, adică din alimente, reduce cu nu mai puțin de 40% riscul de degenerescenţă maculară. Or, caisa este unul din cele mai bogate alimente în vitamina A din lume, fiind întrecută în acest sens doar de fructele de cătină.

Bronşită, astm, tuberculoză – se fac de două ori pe an cure cu miez de sâmbure de caisă, tratament care are un efect imunostimulator si imuno-modulator excepţional, prevenind apariţia acestor afecţiuni. Zilnic, se consumă câte cinci asemenea mieji, dimineaţa, la micul dejun, pe o perioadă de 60 de zile. De regulă între două cure cu miez de sâmbure de caisă se lasă o perioadă de timp de 60 de zile, minimum. Consumul caiselor propriu-zis are şi el efecte antiinflamatoare şi antioxidante, prevenind apariţia astmului şi a afecţiunilor pulmonare cronice.

Tratamente interne cu caise

Pentru tulburări de memorie – se recomandă sâmburii de caisă, câte 5-10 pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză. Aceştia conţin, între altele, lecitina şi acetilcolina – două substanţe foarte valoroase pentru procesele de memorare, care au loc în creier. Cercetările mai arată că miezul caiselor mai conţine şi un cocktail de vitamine din complexul B şi amigdalina (cunoscuta şi ca laetril), cocktail considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi, care impiedică sau stopează procesele degenerative la nivelul creierului, ce apar în cazul bolii Alzheimer.

Oboseala oculară, scăderea acuităţii vizuale – se consumă caise proaspete, câte 500 de grame pe zi, în cure de cel puțin şase săptămâni. Prin conţinutul ridicat de beta-caroten/vitamina A caisele ajută la menţinerea acuităţii vizuale, protejând ochii şi de o sumedenie de alte neplăceri, cum ar fi cataracta sau glaucomul, cât şi nictalopia (orbirea de noapte).

În caz de colesterol şi trigliceride mărite – se fac cure de minimum patru săptămâni, timp în care se consumă jumătate de kilogram – un kilogram de caise pe zi. Fibrele alimentare din compoziţia caiselor împiedică în bună măsură asimilarea grăsimilor saturate, în timp ce aportul masiv de betacaroten şi licopen protejează colesterolul LDL de oxidare, şi depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge. Studiile ştiinţifice au demonstrat că prin consumul de caise scade astfel riscul instalării aşa-numitului sindrom metabolic, care include hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, diabet zaharat instalat precoce şi obezitate abdominală.

Eficiente în tratarea gutei – se consumă câte 600-800 de grame de caise proaspete zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 30 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu caise ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate.
 
Constipație şi reglarea greutăţii corporale – datorită conținutului ridicat de celuloză și de pectină (ce sunt fibre alimentare) al caiselor, acestea sunt foarte des folosite ca laxative, în problemele de tranzit intestinal. Celuloza și pectina sunt substanțe comestibile nedigerabile, care acționează la nivelul intestinului gros ca un piston, împingând din acesta toate reziduurile. Apoi, sorbitolul, un zahăr natural conținut de caise, îi conferă proprietăți laxative suplimentare. Se face un tratament de două săptămâni, în timpul căruia se consumă în fiecare dimineață, pe stomacul gol, câte 500-800 de grame de caise și, suplimentar, un litru de apă.  Caisele sunt aliatele siluetei. Eficienţa lor în curele de slăbire se datorează nu numai conţinutului bogat în fibre alimentare ci şi puţinelor calorii ce le prezintă caisele. Iar bogăţia de nutrienţi (aproape 80) astâmpără foamea.

Adjuvant în litiaza biliară şi bune pentru ficat – în medicina populară europeană, un leac foarte des utilizat contra microlitiazei și a litiazei biliare este consumul de caise și a miezului. În fiecare dimineață, înainte de a mânca orice altceva, se administrează câte 12 sâmburi de caisă, apoi se așteaptă o oră. Pe parcursul zilei, se consumă și câte 500-600 grame de caise proaspete, dulci-acrișoare, care au efect coleretic (ajută la evacuarea bilei din colecist) și dizolvă calculii biliari. Caisele stimulează regenerarea ficatului și funcțiile celulelor hepatice, ajutând la detoxifierea naturală a acestui organ. Astfel ele sunt indicate celor care prezintă diverse afecțiuni hepatice: steatoză hepatică sau ficat gras, hepatite toxice sau virale, oboseală etc.

Eficiente în tratamentul cistitei – efectele antiinfecțioase ale caiselor proaspete sunt modeste, dar, cu toate acestea, sunt în mod special recomandate contra infecțiilor reno-urinare; deoarece ele provoacă o reacție alcalină în interiorul organismului, contribuind la alcalinizarea urinei. Or, antibioticele de sinteză, dar și substanțele antibacteriene naturale (cum ar fi strugurii ursului, frunzele de afin, frunzele de merișor etc.) devin active, putându-și exercita acțiunea antiinfecțioasă doar atunci când pH-ul urinei este alcalin. Așadar, în timpul tratamentelor contra cistitei, nefritei, pielonefritei, consumați măcar jumătate de kilogram de caise pe zi, dar evitați în schimb carnea, produsele conservate, proteinele în exces.

Febră, boli infecțioase însoțite de febră – sucurile proaspete de caise (obținute prin simpla mixare) constituie un adevărat tonic natural, atunci când sunt folosite de către bolnavii cu febră ridicată sau cu manifestări inflamatorii (inclusiv la nivel cutanat). Sucul de caise, amestecat cu puțină miere și, eventual, cu o tulpină proaspătă de mentă, este foarte răcoritor pentru cei care au febră mare, fiind și un suport pentru sistemul cardiovascular, extrem de solicitat atunci când temperatura corpului creşte peste 38,5 grade Celsius.
 
Ne revigorează în zilele toride de vară – calciul, fierul și apa din compoziția caiselor contribuie la evitarea stărilor de rău și a diferitelor dezechilibre care se produc în organism, mai ales vara, din cauza căldurii excesive. Eterii prezenți în coaja caiselor cresc rezistența creierului la efort, la temperaturi ridicate și împiedică apariția leșinului în zilele caniculare.

Stimularea proceselor de creștere la copii – caisele proaspete, sub formă de piure, sunt printre primele fructe ce pot fi mâncate de bebeluși, atunci când începe să le fie diversificată hrana. Ele stimulează dezvoltarea normală a oaselor, susțin imunitatea, protejează de indigestie și de constipație. De aceea pe perioada verii, caisele proaspete nu trebuie să lipsească din hrana celor mici.

Previn îmbătrânirea prematură – în principal, miejii de caisă, dar și caisele proaspete, ajută la menținerea sănătății sistemului nervos, protejând în special memoria. Mai multe studii făcute cu miezul acestor fructe le recomandă ca fiind printre cele mai puternice alimente pentru stoparea și chiar pentru „inversarea” proceselor de îmbătrânire. Apoi, ele ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv și a vaselor de sânge, precum și a tonusului muscular. Pe timpul sezonului, se țin tratamente de până la patru săptămâni, timp în care se consumă jumătate de kilogram de caise pe zi, precum și 5-8 sâmburi.

Sunt un bun leac pentru anemici – caisele au un conţinut foarte ridicat de fier şi de vitamina A, de aceea sunt recomandate copiilor care au rahitism şi adolescenţilor care se confruntă cu probleme de creştere, cât şi celor care suferă de anemie feriprivă. În cazul acestor afecţiuni, cura trebuie să dureze o lună, pentru a obţine rezultate vizibile. Anemia feriprivă – cea prin carență de fier, este considerată cea mai frecventă anemie în rândul populației. Prin consumul constant al caiselor, se stimulează hematopoieza, adică producerea de hemoglobină responsabilă pentru transportul de oxigen prin corp. În plus, fierul ajută la dezvoltarea celulelor și îmbunătățirea sistemului imunitar. Poți consuma caise dacă te simți obosit și dacă organismul tău suferă de modificări bruște de temperatură.

Conţinutul ridicat de vitamina C din caisă (o doză de doar 700 de grame de caise asigură aproximativ 130% din necesarul de vitamina C al unui adult), este extrem de favorabil în afecțiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afecțiunile însoțite de febră și de inflamație, în general.

Caisele oferă şi potasiu, ce are un efect pozitiv în scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, ajută şi la menținerea nivelului optim de lichide, promovează metabolismul propriu și funcțiile musculare.

Beneficii pentru frumuseţe

 

Caisele sunt considerate totodată şi fructe ale frumuseţii, ca urmare a conţinutului foarte mare de vitamina A şi E la care se adaugă şi acizi graşi esenţiali. După fructul de cătină, care este campionul absolut, caisa conține cea mai mare cantitate de vitamina A (de fapt, provitamina A, pe care organismul o transformă în vitamina A prin procesele de digestie). O singură caisă furnizează aproape 20% din necesarul zilnic al unui adult, vitamină necesară şi pentru creșterea și dezvoltarea celulelor,  menţinerea sănătăţii pielii, părului şi unghiilor, dar şi al gingiilor, oaselor și dinților.
 

Caisa este foarte eficientă pentru tratarea:

Tenului gras, seboreic – se masează cu pulpa fructului de caisă bine coaptă tenul curățat în prealabil cu puțină apă călduță. Se repetă această operațiune în fiecare zi, ceea ce va face ca tenul să devină mai curat, mai strălucitor și pielea mai elastică. Suplimentar, se vor consuma caise proaspete, câte o jumătate de kilogram pe zi, pentru efectul laxativ și depurativ.
 

Tenului îmbătrânit – se realizează o mască cosmetică din: trei fructe bine coapte şi mixate la care se adaugă o lingură de smântână și una de miere lichidă, amestecându-se foarte bine. Pasta rezultată se întinde în strat uniform, pe tenul curățat în prealabil, și se lasă să acționeze 10-12 minute, apoi se spală fața cu apă călduță.

Arsurilor solare – sucul rezultat prin zdrobirea  a 2-3 caise coapte, va fi aplicat pe arsurile provocate de expunerea la soare. Acest remediu va acționa eficient, calmând inflamația și usturimea, vindecând mai rapid epiderma afectată.Precauţii şi contraindicaţii pentru tratamentul cu caise

Caisele proaspete sunt foarte bine tolerate de organism și nu au niciun fel de reacții adverse. Se vor administra cu precauție, în cantități mici la început, doar în cazurile de colită de fermentație, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive.

Sâmburii de caise, în schimb, conțin mici cantități de cianură, care, în doze mari și repetate, poate duce la intoxicații mortale. În literatura de specialitate se precizează că o cantitate de 50-60 de mieji consumați pe parcursul zilei pot induce comă și chiar decesul unui adult. Până în prezent nu s-au înregistrat niciodată accidente de acest tip. Totuși, se recomandă respectarea dozelor zilnice de miez pentru adulți, iar copiii sub 6 ani nu vor consuma zilnic mai mult de doi asemenea mieji.

Citiţi şi:


Lămâia – fruct ce ne oferă o altă perspectivă asupra vieţii

Merele – fructe miraculoase

yogaesoteric
31 iulie 2013

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More