Călătoria în timp este una cât se poate de realizabilă, cel puțin din punct de vedere matematic…
Omul a fost fascinant dintotdeauna de posibilitatea de a călători în timp și de a-și transforma viitorul, sau pentru a repara greșelile făcute. O echipă de fizicieni internaționali au găsit un model matematic pentru crearea unei „mașini” care ne-ar putea permite acest salt în timp. De fapt mașinăria este un fel de cutie care ne-ar putea teleporta oriunde în timp și spațiu. Potrivit acestora, tot ce ar trebui să facem este să ne folosim de curbura spațiu-timp din Univers pentru a îndoi bucla temporală.
„Oamenii se gândesc la călătoriile în timp ca fiind o ficțiune. Și avem tendința să credem că nu este posibil și că nu le putem realiza. Matematic o astfel de călătorie este posibilă”, a declarat fizicianul și teoreticianul Ben Tippett, de la Universitatea British Columbia din Canada.
Acesta, împreună cu David Tsang, un astrofizician de la Universitatea din Maryland, au folosit teoria relativității generale a lui Einstein pentru a veni cu un model matematic a ceea ce numesc un domeniu retrograd traversabil în spațiu-timp, denumit pe scurt TARDIS. Cercetătorii susţin că o buclă a continuumului spaţio-temporal ar putea dovedi curbura orbitelor tuturor planetelor. Dacă spaţiul-timp nu ar fi curbat, planetele şi stele s-ar mişca într-o direcţie liniară, afirmă cercetătorul. Cu alte cuvinte, în apropierea unei stele masive, geometria continuumului spaţio-temporal devine curbată, provocând modificarea traiectoriei planetelor apropiate de stea, care urmează astfel o direcţie curbată.
Pentru a valorifica această proprietate teoretică, fizicienii propun crearea unui fel de „bule” de geometrie spațio-temporală, care ar transporta tot ce este în interior prin spațiu și timp. În timp ce Tippett și Tsang susțin că cercetarea lor este una solidă, iar calculele matematice nu se înșeală, singura problemă, sau cea mai mare problemă o reprezintă faptul că acum nu deținem nici cel mai mic indiciu cu privire la modul și materialele din care ar trebui să construim această „bulă”… Pentru acest lucru cu siguranță am avea nevoie de o călătorie în viitor.
Citiți și:
O călătorie în timp împreună cu George Wells şi cu genialul inginer francez Emile Drouet
Călătorind prin faliile timpului
Ultima frontieră – Călătoria în timp este un salt în non-timp
yogaesoteric
21 iulie 2017