Călătorie într-un oraș din deșertul Libiei – Ghadames, orașul oază denumit și «Perla deșertului»

 

Ghadames sau „Perla deșertului” este un oraș oază din districtul Nalut, o regiune din sud-vestul Libiei. Este unul dintre cele mai vechi orașe presahariene și un exemplu remarcabil de așezare tradițională. Orașul are o populație de aproximativ 10.000 de locuitori, în special berberi, care trăiesc în case tradiționale făcute din noroi și cărămidă. Locuințele au o arhitectură verticală standard: parterul este folosit pentru a stoca provizii, la primul etaj stau bărbații, iar în partea de sus, la terase, în aer liber, stau femeile. Terasele caselor adiacente sunt unite una cu alta, formând un oraș urban deschis. Terasa este domeniul femeilor și le conferă o mare libertate. Partea veche a orașului a fost declarată ca fiind un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1986.

Ghadames este un oraș vechi. Primele înregistrări datează din perioada romană, când așezarea era cunoscută ca Cydamus, un oraș fortificat datând din secolul I î.Hr. Niciuna dintre clădirile care au supraviețuit nu datează din perioada berberă protohistorică sau din perioada dominației romane, totuși un stil arhitectural intern remarcabil distinge Ghadames de alte orașe și așezări care se întind de-a lungul marginii nordice a deșertului libian.

Berberii sau, în varianta locală a numelui, Imazighen, sunt locuitorii originari ai nordului Africii. Astăzi comunitățile lor încă sunt răspândite pe un larg teritoriu care începe de la oaza Siwa din Egipt și se extinde până pe coasta Atlanticului, de la Marea Mediterană până la fluviul Niger, cuprinzând și partea sahariană a continentului african.

Citiți și:

Misterele oraşului templu Angkor Wat, supranumit a opta minune a lumii

Hampi – Fabulosul oraş templu în care se află vestigiile puternicei împărăţii Vijayanagara, ce a dominat sudul Indiei pentru 300 de ani

Misterul piramidelor din Tenerife. Cine au fost constructorii neobișnuitelor structuri?


 

yogaesoteric
9 septembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More