Călugării de pe muntele Athos – printre cele mai sănătoase comunităţi de pe pământ. Deţin secretul longevităţii şi al sănătăţii fizice şi mentale
Hrana pentru trup şi suflet este secretul! Un studiu complex şi întins pe parcursul a 10 ani vine să ne uimească şi să ne demonstreze că simplitatea este secretul de bază al longevităţii şi al sănătăţii îndelungate.
Rezultatele acestui studiu? Sunt pur şi simplu fascinante. Se pare că una dintre cele mai sănătoase comunităţi de pe pământ este cea a călugărilor de pe muntele Athos. Sănătatea mentală şi fizică a călugărilor greci, riscul scăzut al bolilor cardiovasculare, dar şi longevitatea se datorează unui stil de viaţă echilibrat şi unui stil alimentar modest şi sănătos.
Sigur, veţi spune, nu ne aflam nici pe muntele Athos şi nici nu avem la dispoziţie timpul, voinţa, aerul sau alimentele pure cultivate pe Muntele Sfânt. Vremurile sunt de așa natură încât este aproape imposibil să urmăm întocmai o astfel de dietă şi stil de viaţă indiferent de cât de sănătoşi ne-am dori să fim. Și totuși, exemplul lor ne poate inspira în alegerile pe care le facem zilnic în ceea ce priveşte alimentaţia şi să optăm, pe cât posibil, către alimentele care ne aduc cât mai aproape de natură şi de Dumnezeu.
Din cei 1.500 de călugări care locuiesc în 20 de mănăstiri antice şi a căror stare de sănătate a fost studiată între anii 1994 şi 2007, niciunul dintre ei nu a dezvoltat cancer intestinal şi numai 11 au fost afectaţi de cancer de prostată.
Cercetările sunt cu atât mai uimitoare cu cât aflăm că vârsta călugărilor a căror sănătate a fost investigată era cuprinsă între 40 și 104 ani. Studiile ne arată că monahii practic nu au dezvoltat boli de inimă, nu s-au confruntat cu stopuri cardiace şi nici cu atacuri cerebrale. Uluitor este şi faptul că incidența bolii Alzheimer în rândul acestei comunităţi a fost zero, iar cancerul (plămâni, intestine, vezică) a fost înregistrat în rate neobişnuit de scăzute. Din 1.500 de călugări, doar un procent mic au dezvoltat cancer. Niciunul nu a dezvoltat cancer la plămâni sau la intestine.
Tradiţiile şi obiceiurile stilului de viaţă din mănăstirile de pe muntele Athos sunt neschimbate de 1.000 de ani. Se pare că monahii ortodocşi au găsit echilibrul perfect între a fi vegan şi a fi vegetarian, introducând în alimentaţia lor grăsimi şi proteine de bună calitate. Aceştia consumă mâncare proaspătă preparată din alimente proaspete, care constă mai ales în legume, fructe, boabe de leguminoase şi cereale cu moderaţie. Mediul în care trăiesc aceştia este lipsit de stres şi de poluare, iar comunitatea este una bine sudată, în care călugării se sprijină şi se ajută reciproc. Dieta tradiţională dintre posturile alimentare abundă în vitamine, antioxidanţi, nutrienţi şi acid folic, având în acelaşi timp un conţinut sărac în grăsimi animale saturate.
„Călugării de pe muntele Athos nu mănâncă carne”, spune părintele Epifanios Miloptaminos în cartea Cooking on Mount Athos (momentan disponibilă doar în Grecia). „Cuvântul unt nu este nicăieri menţionat în carte şi nu adăugăm făină pentru a îngroşa sosurile. Pur şi simplu lăsăm ingredientele să fiarbă până scad.”
Deoarece carnea este exclusă cu desăvârşire din dieta călugărilor (consumată în cantităţi mari este asociată cu un risc crescut de cancer intestinal), în weekend şi de sărbători se consumă în schimb pește sau fructe de mare. Dulciurile sunt consumate doar ocazional şi sunt preparate în casă, cu ingrediente naturale cultivate chiar de călugări. Produsele lactate sunt consumate ocazional, în cantităţi modeste.
„Majoritatea dulciurilor sunt făcute din zahăr şi unele din miere. Ne facem propriile bucăţi de halva de susan pentru perioadele de post şi ne cultivam propriile legume şi fructe”, a comentat călugărul Epifanios într-un articol publicat pe greece.greekreporter.com.
Citiți și:
Longevitatea ființei umane (I)
Să ne hrănim în mod înţelept
Yoga şi alimentaţia
yogaesoteric
18 ianuarie 2019