Călugărul şi demonul – un inspirat film ortodox rusesc

Filmul „Călugărul şi demonul”, considerat cel mai bun film creștin ortodox după filmul „Ostrov”, este inspirat dintr-o istorioară din viaţa Sfântului Ioan, Arhiepiscopul Novgorodului. Sfântul, fiind ispitit de diavol în chilia sa în timp ce îşi făcea pravila de rugăciune, a reuşit prin puterea Crucii să îl lege pe acel demon şi să îi poruncească să îl ducă la Ierusalim, ca să se închine la Mormântul Domnului Iisus Hristos.

Pornind de la această istorioară, regizorul filmului „Călugărul şi demonul”, Nikolai Dostal, reuşeşte să arate că timpurile nu s-au schimbat şi că lupta pentru sufletele noastre este aceeaşi. Astfel, regizorul rus ne aduce trecutul în realitatea pe care o trăim zi de zi. O realitate lipsită de smerenie, plină de ispite şi unde, de multe ori, avem impresia că nu putem face faţă încercărilor.

Acțiunea filmului are loc în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în incinta unei mănăstiri de bărbați. Odată cu venirea unui nou călugăr, Ivan Semenovich, în mănăstire pătrund forțe ale întunericului, care se vor materializa în persoana cu numele Legiune (așa cum s-a prezentat lui Ivan). Legiune l-a ales pe Ivan drept obiect al chinurilor sale diabolice, ispitindu-l în scopul de a-l abate din drumul său ales spre a-i sluji lui Dumnezeu. Dar, cu cât mai mare era ispita, cu atât mai mult sporeau virtuțile lui Ivan.

Filmul ne ajută să ne dăm seama de luptele pe care le are de înfruntat fiecare monah în mănăstire, dar şi fiecare creştin în lume, pentru a-şi câştiga mântuirea.

După cum au precizat regizorul, Nicolae Dostal, şi scenaristul, Iurii Arabov, filmul „Călugărul şi demonul” este despre dragoste – ea ne vorbeşte încă o dată nu doar despre victoria binelui asupra răului, dar şi despre felul în care este necesar să ne iubim unii pe alţii, precum şi despre ceea ce este şi mai important – să ne iubim vrăjmaşii.

„Călugărul și demonul” a fost inclus în clasamentul primelor 5 cele mai bune filme ortodoxe, luând premiul cel mare în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Ortodox „Pokrov”, care s-a desfășurat în luna octombrie 2016, la Kiev, în Ucraina.

Călugărul şi demonul

  Citiți și:
 
Învăţăturile pline de înţelepciune ale unui călugăr cu har  

Sfaturi utile și înțelepte ce au multă putere harică pentru a-i ajuta pe cei drept credincioși 
 

yogaesoteric

13 ianuarie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More