«Campionatul» jocurilor de spionaj de la ONU

Începerea Adunării Generale în fiecare an este un campionat al jocurilor de spionaj la ONU. Este unul din adevărurile bine cunoscute, dar despre care rareori se vorbeşte la Naţiunile Unite: organizaţia internaţională fondată în numele păcii şi securităţii este, de asemenea, un focar de spionaj şi operaţiuni clandestine, unde cineva poate foarte bine să-ţi asculte convorbirile şi să-ţi monitorizeze email-urile, sau îţi poate citi discursurile în avans, se arată într-o analiză a Associated Press.

Atunci când preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a acuzat SUA în Adunarea Generală din anul 2010 că a orchestrat atacurile din 11 septembrie, diplomaţii americani nu au fost luaţi prin surprindere şi chiar înainte ca el să-şi încheie discursul incendiar, au părăsit sala în semn de protest şi au fost pregătiţi cu o declaraţie scrisă care condamna comentariile lui. Ca şi când SUA au ştiut exact ce intenţiona să spună Ahmadinejad.

Liderii străini descind la New York în fiecare an cu un anturaj de colaboratori şi ofiţeri de securitate. Mulţi nu au fost trimişi pentru a practica diplomaţia şi sunt ofiţeri de informaţii, care au venit să recruteze agenţi în hotelurile şi cafenelele din oraş. În fişa postului lor, viclenia şi înşelăciunea taie subtilităţile politice.

Agenţii FBI îi vânează pe spionii din oraş. Ministerul Justiţiei le cere judecătorilor să aprobe interceptări telefonice, iar CIA este în căutarea străinilor care ar putea fi convinşi să dezerteze. Sunt săptămâni frenetice, în special pentru biroul de teren al FBI din Manhattan, unitatea de contraspionaj care răspunde de monitorizarea diplomaţilor străini din oraş.
Este una dintre cele mai sofisticate operaţiuni de culegere de informaţii în SUA şi implică unele dintre programele cele mai extinse de supraveghere electronică ale FBI, potrivit unor foşti oficiali ai serviciilor secrete care au vorbit sub acoperirea anonimatului.

Nu este însă un secret pentru ofiţerii de informaţii străini, care sunt abili în sustragerea de la supraveghere. Se ştie, de exemplu, că iranienii închiriază mai multe camere în hoteluri din oraş iar uneori anulează şi rezervă din nou în ultimul moment, pentru a ascunde identitatea celor care stau acolo. Un oficial al FBI a amintit de cazul în care iranienii au înghesuit o duzină de oameni într-o singură cameră, făcându-i pe americani să concluzioneze că cel puţin un oficial iranian a dormit în baie, probabil în cadă.

Foşti oficiali de informaţii au declarat că şi israelienii operează unilateral la New York, creând de multe ori confuzie. Ei sunt greu de reperat, deoarece intră adesea în ţară sub o altă cetăţenie, aşa cum au procedat în Dubai când agenţi ai Mossadului au ucis un oficial Hamas, care folosea paşapoarte false – unul britanic, unul irlandez şi altul australian.

MI-6 din Marea Britanie colaborează mai strâns cu SUA, fiind autorizată să opereze la New York, cu condiţia ca informaţiile pe care le colectează să fie împărtăşite cu agenţii americani.

CIA are interdicţie să culeagă informaţii interne, dar având în vedere că ONU este considerat teritoriu străin, este autorizată să execute acţiuni sub acoperire. Agenţilor săi li se permite să recruteze străini care să spioneze pentru SUA, un obiectiv principal pentru agenţie în perioada de deschidere a Adunării Generale.

FBI şi CIA se coordonează strâns în timpul Adunării Generale a ONU, examinează numele din vizele de intrare în SUA, iar cei care intră în ţară din locuri în care cele două agenţii nu pot opera, cum ar fi Iranul şi Coreea de Nord, fac atractive posibilităţile de recrutare.

Pregătirea pentru aceste operaţiuni poate dura luni de zile, iar mizele pot fi mari. Adunarea Generală a ONU poate oferi fundalul perfect pentru astfel de operaţiuni, în contextul în care jurnaliştii şi diplomaţii inundă oraşul.

Înainte de invazia din Irak din 2003 condusă de SUA, CIA a vizat oficiali irakieni de rang înalt care să dezerteze. O astfel de ţintă a fost Naji Sabri, ministrul de externe al Irakului. Casa Albă a sperat că o va face în timpul Adunării Generale a ONU. Mai întâi, CIA a trebuit să se convingă că Sabri intenţiona cu adevărat să-l trădeze pe Saddam Hussein. Avea nevoie de un intermediar, care să facă legătura dintre CIA şi Sabri în schimbul unei sume mari de bani, potrivit unor ofiţeri CIA din anturajul operaţiunii. În septembrie 2002, Sabri a venit la New York, unde CIA a aranjat o întâlnire cu un fost jurnalist străin, care ulterior s-a mutat în Franţa. Jurnalistul, care a furnizat informaţii serviciilor secrete franceze în trecut, a acţionat ca intermediar pentru o sumă iniţială de 250.000 de dolari, potrivit foştilor oficiali ai CIA.

Agenţia a trebuit să se convingă că putea avea încredere în jurnalistul care a pretins că este în relaţii de prietenie cu Sabri, dar care dorea şi o sumă mare de bani de până la 1 milion de dolari. Agenţia s-a bazat pe FBI şi capacitatea sa de ascultare extinsă. Atunci când jurnalistul l-a sunat pe Sabri la Misiunea ONU din Irak, FBI-ul a interceptat convorbirea.

Cu ajutorul FBI, CIA a aflat că Sabri îl cunoştea pe jurnalist. Lui Sabri i-a fost dată o listă de întrebări atent elaborate cu privire la programul armelor nucleare al lui Hussein. Sabri a răspuns la fiecare întrebare, afirmând că Saddam nu a avut niciodată material fisionabil şi că au existat stocuri de arme chimice, dar pe care le-a distrus. CIA a crezut în sinceritatea lui, răspunsurile fiind trimise preşedintelui George W.Bush şi vicepreşedintelui Dick Cheney care se aflau în fruntea guvernării la acea vreme.

CIA trebuia să ştie şi dacă Sabri intenţiona să dezerteze. Potrivit unui fost oficial al CIA, agenţia a primit răspunsul la 19 septembrie 2002, când Sabri s-a adresat Adunării Generale purtând unul din costumele pe care CIA l-a cumpărat pentru el, semnul că intenţiona să-l abandoneze pe Saddam. Dezertarea nu a avut loc însă niciodată. Sabri a plecat din New York iar mai târziu a negat vehement episodul, în mod public, în 2006, după ce NBC a dezvăluit mai multe detalii despre operaţiune. El a numit-o „în întregime fabricată şi nefondată”.

Sursa: financiarul.ro

Citiţi şi:
Un acord secret de colaborare între NATO şi ONU încalcă prevederile Cartei Naţiunilor Unite
Trupele de menţinere a păcii în Haiti au masacrat populaţia civilă

yogaesoteric
3 august 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More