Câmpul bioenergetic: un secret cunoscut de milenii de către yoghini, evidenţiat cu mijloacele moderne ale ştiinţei

de profesor yoga Gregorian Bivolaru
 

În acest secol 21, accentul ştiinţei trece tot mai mult de la o viziune materialistă, separatoare şi îngustă spre o viziune spirituală, integratoare şi plină de viaţă. Sistemele vii constituie pentru savantul vizionar cazul mai general, în vreme ce studiul sistemelor nevii este un caz particular. Aceasta este deja o transformare majoră de paradigmă ştiinţifică, în care idei anterior considerate ca fiind neştiinţifice sunt acum aduse în sfera de preocupări a ştiinţei, ale cărei graniţe se modifică mereu, pentru a integra noile descoperiri.

Oamenii de ştiinţă materialişti s-au bazat pe instrumentele de investigaţie ale vremii, precum şi pe propriile simţuri. Telescopul şi microscopul, iar mai târziu aparatele electronice i-au ajutat în explorările lor. Era informaţiei ne-a demonstrat necesitatea de a integra date privitoare la sistemele vii în încercarea noastră de a dezvolta modele ştiinţifice, de a face predicţii şi de a oferi explicaţii pentru diferite fenomene, deoarece informaţia este asociată cu sistemele vii. Materialismul a atins apogeul cu calculatorul digital, care este, în această direcţie, cel mai puternic instrument cunoscut de cei mulţi. Cu toate acestea, instrumentul cel mai adecvat pentru viitoarea eră biologică pare să fie o invenţie relativ recentă, Bioscopul. Deşi sunt cu totul extraordinare, cercetările lui Pier Rubesa sunt încă destul de puţin cunoscute publicului larg. Rubesa a fost dintotdeauna fascinat de toate formele de vibraţie. El a studiat muzica şi tehnologiile asociate cu aceasta, precum şi teoria undelor. În acest sens, el a realizat că sistemele vii au ritmuri şi regularităţi care le caracterizează şi prin intermediul cărora putem interacţiona cu ele.

„Bioscopul pe care l-am conceput captează şi pune în evidenţă acest fenomen al câmpurilor electrice emise de ființele vii. Chiar dacă fenomenul este cunoscut de mii de ani, mai ales în Orient, unde energia subtilă este numită CHI sau PRANA, nu au existat până recent aparate ştiinţifice care să o poată măsura.” (Pier Rubesa)
 

Principiul de funcţionare al Bioscopului se bazează pe observaţia că sistemele vii sunt asociate cu un câmp energetic măsurabil. Deşi în acest domeniu nivelul energetic este foarte redus, printr-o tehnică inginerească perfecţionată şi folosind idei luate din domeniul sistemelor sonore şi al electronicii, se pot extrage informaţii complexe asociate cu fiinţele vii. Rubesa a reuşit să pună în evidenţă câmpurile electrice care animă fiinţele vii. Această descoperire aduce cu sine o viziune nouă şi transformatoare asupra lumii înconjurătoare şi asupra propriei noastre fiinţe. Cei care se familiarizează cu rezultatele acestor cercetări ajung să înţeleagă intimitatea şi profunzimea legăturilor noastre cu lumea vegetală şi cu întreaga Creaţie.

Vă prezentăm în continuare interviul în care savantul Pier Rubesa şi-a prezentat pentru prima oară descoperirile cu totul deosebite:


„- Spuneţi-ne câteva cuvinte despre studiul dumneavoastră.

– Studiez câmpurile electrice emise de toate vieţuitoarele, de fiinţele umane, de plante, de animale, de apă, precum şi de celulele şi organele care intră în alcătuirea fiinţelor vii. Fenomenul este cunoscut de mai bine de un secol, însă a fost considerat de către corifeii ştiinţei materialiste ca fiind un fel de „zgomot de fond” nedorit, astfel că difuzarea informaţiei către publicul larg a fost blocată. Acest fenomen corespunde unui câmp electric de joasă frecvenţă. El este o manifestare a fiinţelor şi a lucrurilor, este prezent tot timpul în jurul nostru şi constituie, analogic vorbind, muzica abia perceptibilă a interacţiunilor noastre cu alte fiinţe umane, dar şi cu plantele, cu animalele… Fenomenul este dinamic, căci respiraţia, bătăile inimii, digestia etc. îşi modifică manifestările în permanenţă, şi astfel câmpul electric emis nu este niciodată identic, chiar dacă are caracteristici stabile, specifice fiecărei fiinţe în parte.

– La fel ca amprentele digitale?

– Ei bine, nu. Fiecare fiinţă vie emite efectiv un câmp electric care îi este caracteristic, dar, spre deosebire de forma degetelor noastre, care este fixă, câmpul electric este dinamic. Dacă ar fi ceva fix, am putea să-l privim şi să spunem: „Iată-l pe Paul, sau aceasta este Maria”, dar dacă persoana respectivă se mişcă şi acţionează în vreun fel, câmpul ei electric se modifică, deoarece interacţionează cu materia şi cu mediul înconjurător. Orice mişcare pe care o facem determină modificări în câmpul nostru electric. De ce? Pentru că mişcarea este o vibraţie: deschiderea braţelor sau mişcarea capului modifică prin urmare câmpul electric pe care îl emitem.
 

Comparație între câmpul electric al unei plante și al unui om

 

– Ce se petrece atunci când medităm sau ne rugăm?

– În sistemele biologice există două tipuri de funcţii vibratorii: în primul rând funcţiile biochimice, care acţionează cu o mare viteză și pe o frecvenţă foarte înaltă, iar în al doilea rând există funcţiile biologice de frecvenţă joasă.
De exemplu, bătăile inimii au o frecvenţă de 1,3/1,5 Hertz, în timp ce respiraţia noastră are mai puţin de un Hertz… Şi la plante anumite funcţii, cum ar fi diviziunea celulară, se desfăşoară tot pe frecvenţe joase. Deci, dacă noi medităm sau ne rugăm, facem să coboare frecvenţa de vibraţie a undelor cerebrale iar aceasta va influenţa şi câmpul nostru electric.

– Cum aţi ajuns să faceţi această descoperire?

– Am efectuat o serie de cercetări asupra sunetului, în studioul meu din Toronto. Într-o zi am creat un sunet specific, care a început să interacţioneze cu mine: sunetul se modifica în funcţie de mişcările mele, aparent fără niciun motiv. Intrigat, am început să studiez fenomenul şi astfel am ajuns să dezvolt un mic circuit, iar apoi să creez Bioscopul. Acest aparat este utilizat de mai bine de cinci ani în laboratoarele din Elveţia, Franţa, Statele Unite şi Japonia în scopul studierii fenomenelor electrice dinamice care se manifestă în sfera viului.

– Puteţi să ne faceţi o demonstraţie?

– Iată, iau o plantă pe care o aşez pe captatorul de unde al Bioscopului. Pe ecran a apărut un semnal. Apoi, pentru a testa interacţiunea plantei cu o persoană, îmi apropii mâna de plantă fără a o atinge. Pe monitor a apărut imediat o modificare a caracteristicilor câmpului electric al plantei. Este deci uşor de observat această interacţiune dinamică ce are loc între diferite persoane, plante, animale, cu atât mai mult cu cât câmpul electric al fiinţelor vii este sensibil la cele mai mici modificări. Facem acum experienţa inversă: plasăm electrodul Bioscopului pe mine însumi pentru captarea câmpului meu electric, urmând să testez modificările acestuia în momentul interacţiunii cu planta. În timpul analizei spectrale, constatăm că această interacţiune dintre mine şi plantă mi-a modificat complet caracteristicile câmpului electric.
 

Comparaţie între câmpul electric al unui om şi câmpul electric al unui om care atinge o plantă

 

– Se pare că dacă rămânem o vreme într-un mediu în care există plante, aceasta ne reîncarcă propriul câmp electric şi poate chiar să ne vindece. Deci, natura…

– … are, cu siguranţă, un efect major asupra noastră. Atunci când ne plimbăm, de exemplu printr-o pădure, pe câmp, pe malul unui râu sau la malul mării, se produce o reacţie electrică specifică în profunzimea fiinţei noastre. Studiile arată că în acele momente de fuziune cu natura, noi primim o informaţie electrică ce interacţionează la nivel atomic şi molecular. Această reacţie electrică ce v-a fost acum demonstrată printr-o metodă ştiinţifică ne ajută să înţelegem viaţa, să învăţăm cum să fim sănătoşi şi armonioşi… În plus, este un fenomen unic şi individual.

– Interacţiunea nu este deci identică de la o persoană la alta, de la o plantă la alta?

– Nu, ea este cu adevărat unică. Unii reacţionează mai bine la unele plante decât la altele. Putem vedea aceasta analizând semnalul: câmpul nostru electric poate să nu varieze în mod semnificativ la o anumită specie, în vreme ce se modifică foarte mult în interacţiunea cu o alta. Acest test ne poate ajuta să aflăm dacă interacţiunea cu planta respectivă ne face bine sau nu. Şi în cazul animalelor se petrece la fel. Putem observa şi în pădure acest fenomen de atracţie sau de respingere, atunci când un copac creşte îndepărtându-se de copacul din apropierea sa. Acest lucru nu se petrece doar pentru că arborele respectiv ar fi în căutare de mai multă lumină, sau de altceva, ci înseamnă mai ales că interacţiunea dintre cei doi copaci este una de respingere, şi acest lucru poate fi măsurat.

– Se poate trage concluzia că plantele au emoţii?

– Eu consider că orice vieţuitoare are un rost de-a lungul întregii sale existenţe, are o formă de conştiinţă, dar deocamdată nu pot să demonstrez aceasta în mod indubitabil.

– Aţi realizat şi alte experimente care demonstrează existenţa unor similitudini între plante şi fiinţele umane?

– Am evidenţiat efectul muzicii asupra plantelor: acestea au reacţionat imediat, modificându-şi câmpul electric. Este logic, deoarece muzica este un fenomen fizic care îşi propagă vibraţiile, undele şi chiar propria forţă în spaţiu. Mai mult, ea transmite o informaţie specifică, ce interacţionează cu tot ce este viu, fie că este vorba de plante, fiinţe umane sau animale, şi le modifică astfel câmpul electric.
 

– Aceasta explică numeroasele experienţe care dovedesc că plantele îl preferă pe Mozart.

– Studiile mele arată că muzica cea mai structurată dă cele mai bune rezultate la plante, mărindu-le sau ameliorându-le caracteristicile câmpului lor electric. Muzica structurată este, în special, muzica barocă, muzica clasică, în timp ce, deloc surprinzător, stilul heavy metal perturbă câmpul electric, provocând prea multă agitaţie. De asemenea, muzica tehno perturbă, slăbeşte şi destramă structurile câmpului electric, chiar dacă fiinţele au capacitatea de a se adapta. La modul general, se poate spune că anumite stiluri muzicale sau anumite sunete au un efect nefast asupra câmpului electric.

– Aşa se petrece cu viaţa urbană…

– Într-adevăr, zgomotul străzii, al traficului, sutele de canale de muzică şi televiziune provoacă un adevărat haos sonor. Se ştie că undele sonore traversează materia, deci şi trupul nostru, ne ating nervii, muşchii, oasele şi ne obosesc, distrugând structurile vibratorii ale fiinţei. Liniştea permite câmpului nostru electric să se structureze fără a fi influenţat din exterior. Este, deci, foarte important să fim atenţi la sunetele la care ne expunem şi să ne îmbăiem cât mai des într-o atmosferă de linişte.

– În caz de boală, câmpul electric se schimbă?

– În caz de boală, câmpul electric se schimbă în mod semnificativ. Desigur că are loc, în acest caz, şi un proces chimic, dar bolile încep în mare parte printr-o modificare a câmpului electric. Este normal, căci bariera informaţională este cea care ne protejează şi ea este fundamentală în acest proces.

– S-a constatat că plantele ne pot vindeca, şi, în orice caz, ele au un efect benefic asupra noastră…

– Am făcut multe experienţe pentru a afla cum ne pot influenţa plantele sănătatea. Am constatat că, dacă trăim într-un mediu în care există plante, câmpul nostru electric se reîncarcă şi ele pot chiar să ne vindece. Astfel, testând acţiunea extractelor din plante, a infuziilor şi aplicaţiilor de uleiuri esenţiale, am constatat că acestea modifică foarte mult informaţiile câmpului electric al unei persoane, pentru că plantele nu generează doar o acţiune chimică ci, mai mult decât atât, transmit o anumită informaţie câmpului nostru electric, ceea ce îi permite trupului nostru să reacţioneze chiar şi atunci când este vorba doar de extracte din plante.

– Plantele pot avea şi o influenţă negativă asupra noastră?

– Da, atunci când sunt toxice, de exemplu, sau atunci când le provoacă alergii anumitor persoane. Acţiunea lor este în acest caz perturbatoare pentru câmpul nostru electric.”

Efectul Backster: plantele au emoţii!

Încă din 1996, Cleve Backster a reuşit să demonstreze că celulele vii, chiar şi cele vegetale, sunt foarte sensibile şi reacţionează la evenimentele, emoţiile şi intenţiile umane care se manifestă în apropierea lor. El a realizat sute de experienţe care l-au condus la aceleaşi rezultate.

Iată descrierea primului său experiment în momentul declicului: „Mă întrebam cum aş putea să tulbur liniştea unei plante. Am început prin a înmuia frunza unei plante într-o ceaşcă de cafea caldă. Răspunsul plantei, dacă aş putea să îl definesc astfel, a fost ceva ce am reuşit să identific ulterior ca fiind îngrijorare, nelinişte. Această stare corespundea unui grafic descendent. Dar după 30 de minute şi 55 de secunde de la începerea experimentului, mi-a venit ideea să ard acea frunză, şi totodată am vizualizat aceasta. Nu am rostit niciun cuvânt, nu am făcut niciun gest, nu am atins aparatul care înregistra, astfel că singurul lucru care ar fi putut stimula planta era imaginea mea mentală. Planta a înnebunit de-a binelea, markerul a depăşit careul la marginea superioară a hârtiei. Am plecat să caut chibrituri într-un birou vecin şi am aprins unul, îndreptându-l către plantă. Am observat că obţinusem deja prin manifestarea intenţiei aceeaşi reacţie paroxistică, aşa că nu a fost necesar să merg mai departe. Am încercat apoi altceva, am pus chibriturile pe biroul secretarei, îndepărtând astfel ceea ce făcea obiectul ameninţării. Planta s-a calmat imediat. Am înţeles atunci că descoperisem ceva important, deoarece nu exista nicio altă explicaţie. Nu mai era nimeni în laborator şi nu făcusem nimic care să fie asimilabil unei acţiuni mecanice. Într-o clipă, mi s-a modificat întreaga viziune asupra lumii. M-am orientat atunci cu toată fiinţa către această cercetare.”

Cleve Blackster consideră că ceea ce el a descoperit este exact şi că numeroasele teorii ştiinţifice pe care ne-am fondat întreaga existenţă ar trebui puse sub semnul întrebării şi reconsiderate, lucru care întârzie, dar care se va petrece în mod inevitabil la un moment dat.

– Aţi început să ne vorbiţi despre pădure…

– Atunci când intrăm într-o pădure, se produce o reacţie în lanţ. După ce trecem de primul copac care reacţionează la prezenţa noastră, este nevoie doar de o clipă pentru ca acesta să transmită informaţia tuturor copacilor. Întreaga pădure este conştientă de prezenţa noastră, căci are loc o comunicare subtilă şi o adevărată interacţiune: noi influenţăm copacul şi el ne influenţează pe noi.
Desigur, acest lucru este deja cunoscut, mai mult sau mai puţin, noutatea constă doar în descoperirea unei metode ştiinţifice incontestabile de măsurare a acestor modificări ale câmpurilor electrice. În concluzie, acest efect este în mod evident benefic pentru fiinţele umane.

– Ce experienţe aţi mai efectuat asupra plantelor?

– Aş vrea să vă expun şi alte experimente de laborator asupra plantelor, care de data aceasta m-au făcut să-mi pun întrebări serioase asupra legăturii care există între alimentaţie şi sănătate. Totul a început cu un test asupra trifoiului, realizat la cererea unei universităţi. Astfel, din cele patru eşantioane de trifoi pe care le-am măsurat, două dintre ele prezentau caracteristici electrice complet diferite. La finalul testului mi s-a precizat că… cele două eşantioane aparţineau unor plante modificate genetic! Deşi structura chimică era aproape aceeaşi, în proporţie de 99,96%, totuşi diferenţa de câmp electric şi de structură era gigantică, ele neavând câtuşi de puţin aceeaşi dinamică.

Un alt experiment a fost realizat într-o universitate din Elveţia. De această dată, au fost comparate câmpurile electrice ale porumbului natural şi ale celui modificat genetic. Şi de această dată, a fost pus în evidenţă faptul că, deşi constituţia chimică era foarte asemănătoare, structura şi diferenţele energetice, mai exact spus, informaţia care se găseşte în acest câmp electric, erau complet diferite. Aceasta ne dă serios de gândit în legătură cu folosirea OMG-urilor în alimentaţie.

Până în prezent, toate studiile efectuate erau îndreptate către efectele şi funcţiile chimice ale alimentelor. Ceea ce am reuşit să evidenţiez este faptul că trebuie de asemenea să fie măsurate, luate în seamă şi efectele energetice şi cele electrice. Atunci când animalele mănâncă porumb, datorită procesului digestiv are loc o reacţie chimică. Porumbul respectiv conţine şi informaţiile specifice câmpului său electric. Faptul că este natural sau modificat genetic va influenţa considerabil informaţia care intră în organismul animalului. Acest amănunt este foarte important întrucât trupul, şi acest lucru este valabil şi la fiinţele umane, s-a obişnuit, de mii şi mii de ani, cu anumite reacţii chimice şi energetice, deci cu o anumită informaţie pe care o primea. Astfel, dacă el va „înţelege” structura chimică, ce a rămas aproape neschimbată, dar nu va mai „înţelege” informaţia legată de această structură, care vor fi consecinţele? Am demonstrat că anumite plante modificate genetic având o compoziţie chimică ce diferea cu doar 0,5% faţă de varietăţile naturale, generau totuşi un câmp electric complet diferit. Este deci stringent necesar să se efectueze cercetări serioase pentru a studia efectele organismelor fabricate în laborator prin inginerie genetică, înainte de a se încerca impunerea acestora pe piaţă din cauza unor interese mercantile.

– Aţi menţionat la început că şi apa emite un câmp electric…

– Am efectuat mai multe teste în universităţi şi mari concerne din Franţa, Statele Unite şi Japonia. Apa este o substanţă specială, cu adevărat bioactivă, al cărei câmp energetic poate fi efectiv măsurat. S-a constatat, de exemplu, că acesta se modifică dacă punem pur şi simplu o plantă în apropierea unui vas cu apă. Una din experienţele cele mai interesante a avut loc într-un laborator din Elveţia, într-o cameră complet izolată de influenţa oricăror unde externe, fie ele electromagnetice, acustice sau luminoase etc. Acest experiment simplu a fost realizat cu diverse persoane, de mai multe ori şi în zile diferite: a fost pus un pahar cu apă pe o masă, într-o cameră cu uşa închisă, fiind înregistrat doar câmpul electric al apei. Apoi a fost introdusă în cameră o persoană care stătea cam la 3 metri de vasul cu apă. Ea trebuia să ţină ochii închişi, să numere până la 30 înainte să îi deschidă, emițând în același timp un anumit gând spre vasul cu apă. Toate rezultatele au fost identice: apa a reacţionat la privire, modificându-şi câmpul energetic de fiecare dată.
 

Comparaţie între câmpul electric a 3 tipuri de apă: apă distilată, apă de la robinet şi apă cu ulei esenţial

– Aşadar, o privire, un gând ar putea să modifice câmpul energetic al unei plante?

– Întrebarea care se pune este dacă este posibil ca prin gândurile noastre să influenţăm plantele… Aşa cum ni s-a demonstrat deja, gândirea modifică în mod evident câmpul electric, iar acesta influenţează tot ceea ce ne înconjoară. Putem fi, deci, convinşi că gândurile noastre pot transforma şi influenţa nu doar plantele şi apa, ci şi pe noi înşine şi întreaga lume.


Articol preluat din Caietul taberei yoghine de vacanţă Costineşti 2011, vol. 2, publicat la Editura Shambala, tipărit la Ganesha Publishing House

Citiţi şi:

Fotografia Kirlian şi bioelectrografia Korotkov

Descoperirea extraordinară a lui Masaru Emoto: apa ne înregistrează gândurile


yogaesoteric
7 februarie 2013

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More