Canada este pe cale să fie invadată de realitate

V-am povestit în nenumărate rânduri despre aberațiile imobiliare ale Canadei. De fiecare dată când spuneam ceva, mi se răspundea că „cererea e solidă”, fiind ghidată de achizițiile chinezilor. Aceste miraje le-am mai văzut de multe ori în istorie. Credința oarbă într-o „perpetuă fântână de leac” nu face altceva decât să adoarmă spiritele, amânând confruntarea cu realitatea. Doar că lecția deja o cunoașteți: cu cât somnul rațiunii e mai lung, cu atât confruntarea cu realitatea e mai drastică.

Că traiul în imaginar al Canadei nu mai poate fi susținut a devenit cât se poate de clar prin ieșirea la rampă a Băncii Canadei care a vorbit pe șleau despre „o corecție bruscă a piețelor care ar putea provoca stres la nivelul întregului sistem”. O asemenea formulare din partea unei Bănci Centrale e de neimaginat. În general comunicatele instituțiilor de acest tip conțin mai degrabă sugestii, în niciun caz formulări radicale sau ultimative. Însă cum poate acționa altfel o bancă centrală care vede limpede cum totul în jurul său e cuprins de flăcări?

Am văzut cum, pentru a masca situația, s-a ajuns la produse ipotecare imposibile, în care principalul nu e plătit în cursul vieții împrumutatului sau, și mai strigător la cer, în care rata plătită uneori nu acoperă nici dobânda. Am spus încă din 2008 că refuzul autorităților din Canada de a lăsa ca prețul imobilelor să se corecteze este o greșeală înfiorătoare care va avea efecte dintre cele mai perverse.

Suntem în 2024, momentul răfuielii finale. Timp de 16 ani firmele de construcții din Canada au umflat prețurile, întorcând acționarilor lor sume fabuloase. Cartiere întregi construite în jurul marilor orașe s-au vândut „ca pâinea caldă” sub oblăduirea blândă a sistemului financiar. De altfel, întreaga afacere a fost una în care o anumită familie bogată din Canada, susținută de o altă familie bogată, și-a transformat în lichidități niște terenuri, prin intermediul firmelor de construcții în spatele căreia stătea. Cu toate că nu vă vine să credeți, întreg mirajul imobiliar al Canadei a avut la bază vânzarea unor terenuri supraevaluate. De fapt nici măcar vânzarea, întrucât în Canada nu poți deține teren, ci doar o cotă dintr-o proprietate. În caz că nu știați, majoritatea covârșitoare a teritoriului canadian este deținută de ……. coroana engleză! Așadar și aventurile imobiliare ale celor care se imaginează „proprietari” acolo sunt simple fantasme. Deci, tradus, întreaga aventură imobiliară a Canadei nu a fost decât un joc fals în care s-au vândut iluzii contra bani.

Parte în tărășenie este și cea mai bogată familie a Canadei, cea a stăpânului neîncoronat al acestei țări. În 2018, familia a vândut către Blackstone agenția de știri Reuters, cu un preț de 20 miliarde de dolari. De atunci, familia tot acumulează lichidități. De ce, o să înțelegeți mai jos.

Oamenii care nu au habar pe ce lume trăiesc preferă să se simtă fericiți în visul care li se livrează, în timp ce „creatorii de vise” profită de naivitatea prostimii.

Ceea ce urmează în Canada este cât se poate de clar. Analiștii care au habar de lumea pe care trăiesc vorbesc despre o creștere cu peste 60% a ratelor la creditele cu dobânzi variabile! După cum v-am spus, echilibrul creditelor e atât de fragil încât, în foarte multe dintre cazuri, rata ipotecii abia acoperă dobânda, fără nicio perspectivă ca împrumutul să fie plătit vreodată. De cele mai multe ori, oamenii au mai multe împrumuturi, iar creșterea dobânzilor îi aruncă într-un haos financiar total. Așa se ajunge ca locuințele care fuseseră achiziționate la prețuri piperate să ajungă în proprietatea băncilor ca efect al neachitării obligațiilor de plată, iar de aici să fie vândute în pachete masive și la discounturi considerabile unor fonduri de investiții imobiliare.

Înțelegeți șmecheria? În timp ce piața era hipnotizată de mirajul „chinezilor bogați care cumpără tot ce mișcă”, insiderii acumulau bani împingându-i pe fraieri în aventuri imobiliare nesustenabile. Acum fraierii vor cunoaște falimentul, în timp ce isteții vor răscumpăra la prețuri chiar mai mici decât prețul cu care vânduseră terenul, cartiere întregi de imobile. Înțelegeți jocul?

Poate vă întrebați care-i miza? E cât se poate de banală: accelerarea drumului către comunismul multilateral dezvoltat. În mod cât se poate de logic, acele cartiere vor deveni locuințe de închiriat, unde sclavimea contemporană își va plăti tributul către stăpânire. Și uite-așa, printr-o scamatorie, isteții au construit cu banii proștilor locuințele în care aceiași proști vor plăti chirie. Să plătești chirie în casa făcută cu banii tăi, ăsta chiar că-i „visul de aur al omenirii”. Probabil veți fi tentați să spuneți că banii nu erau ai proștilor, ci ai băncilor care-au finanțat atât construcția cât și achiziția de către fraieri. Așa e, doar că avem o chichiță aici: cine credeți că va plăti „paguba băncilor”? Bogătașii? În niciun caz. Ca de fiecare dată, prostul plătește.

Peste câtva timp Canada va deveni un caz-școală de „schimbare a societății”. Oricum țara era una socialistă, dar acum va face pasul decisiv spre comunismul de rit nou: „nu vei deține nimic și va fi bine”.

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Dan Diaconu: Un tur de orizont asupra evoluțiilor economice ale Occidentului
Sistemul financiar de forţă şi tendinţele pe termen scurt ale lumii vestice

 

yogaesoteric
20 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More