Când apare euro digital? Plandemia pregătește terenul

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) va decide în această primăvară dacă va lansa sau nu euro digital, dar șefa instituției, Christine Lagarde, pare încrezătoare în acest proiect.

Cred că vom avea un euro digital în cel mult cinci ani”, a declarat Lagarde, în cadrul unei conferințe economice virtuale organizate de agenția Reuters.
Cu această monedă se vor efectua plăți zilnice într-un mod eficient, rapid și sigur”, spune BCE.

Instituția intenționează, de asemenea, să răspundă la lansarea mijloacelor de plată private globale, cum ar fi Libra, proiectul de criptomonedă lansat de Facebook, și cele adoptate de alte bănci centrale, cum ar fi cripto-yuanul chinezesc, cu ambiții globale.

Prioritatea pentru euro digital o reprezintă „confidențialitatea plăților” – potrivit unei anchete publice realizată de BCE – și se situează pe primul loc printre caracteristicile solicitate ale unui potențial euro digital (41% din răspunsuri), urmată de securitate (17%) și acoperire paneuropeană (10%).

Numărul ridicat de răspunsuri arată marele interes al publicului în modelarea viziunii unui euro digital”, a declarat Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al BCE și președinte al grupului de lucru pe această temă.

Bitcoin, o amenințare?

Totodată, Christine Lagarde a cerut o reglementare globală a Bitcoin, spunând că în unele cazuri moneda digitală a fost folosită în activităţi de spălare de bani iar orice deficienţe vor fi rezolvate: „Bitcoin este un activ extrem de speculativ, prin care s-au realizat unele activităţi de spălare de bani interesante şi complet reprobabile. Sunt necesare reglementări, ce vor fi aplicate şi implementate la nivel global deoarece orice scăpare va fi folosită”.

În ianuarie, cotaţia Bitcoin a urcat până la un nivel record de 38.655 dolari, ceea ce înseamnă o creştere de peste 900% comparativ cu valoarea de 3.859 de dolari înregistrată în luna martie a anului trecut, pe măsură ce guvernele au majorat cheltuielile pentru a contracara impactul economic al coronavirusului. Această majorare a cheltuielilor a alimentat temerile privind inflaţia şi devalorizarea dolarului american.

În plus, criptomonedele câştigă teren şi în rândul investitorilor obişnuiţi, care sunt din ce în ce mai convinşi că Bitcoin va fi un activ de durată şi nu o bulă speculativă, cum se tem unii analişti şi investitori. În prezent, în Uniunea Europeană nu există reglementări specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

Plandemia covid prilejuiește, după cum am văzut, eliminarea banilor cash, pe motiv că ajută la răspândirea „virusului”, iar viitoarele acte de identitate vor fi electronice, în viitor având și rol de carte de credit. Prin urmare, banii electronici vor înlocui banii actuali, actele vor ajunge la stadiul de microcip/nanocip și fără ele nu vom putea vinde/cumpăra. Orb să fii și să nu vezi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More