Cărți noi de Elena Blavatski apărute la Editura Ganesha

 

Isis Dezvăluită – O cheie a misterelor științei și teologiei antice și medievale
(volumele 3 și 4)
de H.P. Blavatski

Isis dezvăluită a fost prima dintre cărțile scrise de Elena Blavatski, fiind publicată la New York, în 1877. Deși a șocat concepția închistată a dogmelor științifice și religioase ale societății Vestice, cartea a avut un succes fulminant. Lucrarea prezintă istoria, sfera de cuprindere și evoluția științelor oculte; natura și originea magiei; rădăcinile creștinismului; erorile teologiei creștine și greșelile științei convenționale. Revelațiile oferite sunt stabilite pe fundalul învățăturilor inițiatice, care trec ca un fir de aur prin secolele trecute, ajungând la suprafață din când în când, prin cele câteva grupări mistice care au mai rămas cunoscute. Un fapt cu totul excepțional este erudiția uimitoare de care dă dovadă Blavatski, care citează extensiv din nenumărate texte esoterice și religioase extrem de puțin cunoscute și accesibile în acea perioadă.

Prima parte, Știința (două volume), demască falsitatea așa-zisei „infailibilități” a științei moderne. Autoarea revelează știința ocultă și forțele ascunse ale naturii, explorând subiecte cum ar fi: energiile subtile, spiritele elementelor, fenomenele psihice sau „omul interior”.

A doua parte, Teologia (două volume), abordează asemănarea dintre religia creștină și religiile orientale, între care detaliază trăsături ale budismului, hinduismului, Vedelor și ale tradiției zoroastriene. Blavatski argumentează că toate religiile provin dintr-o sursă comună, dintr-o străveche „Înțelepciune-Religie”.

Volumul 3 aduce o critică a creştinismului dogmatic și denunță degradarea învățăturilor pure ale lui Iisus de către sisteme eclesiastice reducționiste, care distrug credința omului în nemurirea spirituală şi în ceea ce înseamnă cu adevărat Dumnezeu.

Câteva dintre temele abordate: Tradițiile orientale conform Bibliotecii din Alexandria; Cine au fost primii creștini; Doctrina secretă predată de Iisus; Misterele Cabalei; Socrate și Platon despre Suflet și Spirit.

Autoarea subliniază că lucrarea sa „nu conține nici măcar un singur cuvânt împotriva învățăturilor pure ale lui Iisus”, ci, dimpotrivă, urmărește demascarea unor practici osificate și demagogice în instituțiile creștine. Tocmai de aceea, prin ceea ce scrie, intenționează să „arunce mănuşa teologilor dogmatici care vor să înrobească atât istoria cât şi ştiința”.

Volumul 4 reliefează conexiunile „păgâne” și oculte ale creștinismului cu tradițiile orientale pe care, în pofida evidențelor, clericii europeni le neagă cu încrâncenare. Ca exemple, este sesizată asemănarea dintre creștinismul timpuriu și budism, sau, sunt identificate frapante surse ale Bibliei tocmai în Vedele indiene.

Din cuprins: Vedele și Biblia; Vechimea Mahabharatei; Simbolismul Arcei lui Noe; Roata lui Ezechiel; Mitul Diavolului; Rezultatele comparate ale Budismului și Creștinismului.

Cu privire la practicile inițiatice și oculte, autoarea evidențiază că magia, ca știință spirituală, înseamnă cunoașterea unor principii și a modului prin care omnisciența și omnipotența Spiritului Dumnezeiesc pot fi manifestate cât individul încă sălășluiește în trup. Blavatski atrage însă atenția că mediumitatea este opusul stării de inițiere. Mediumul este un instrument pasiv, supus unor influențe străine, pe când inițiatul exercită un control activ asupra lui însuși și asupra tuturor puterilor inferioare.

Doctrina secretă – sinteza Științei, Religiei și Filosofiei
de H.P. Blavatski

Este larg considerată a fi una dintre cele mai importante lucrări despre științele oculte apărută în ultimele sute de ani. Cuprinde două părți, a câte trei volume fiecare (cu peste 1.500 de pagini în total). A fost publicată pentru prima dată în anul 1888 în India, de către Societatea Teosofică.

Prima parte, numită „COSMOGENEZA”, explică originea și manifestarea ciclică a Universului, de-a lungul milioanelor de ani. Informațiile se sprijină pe învățăturile (stanțele) traduse din Cartea lui Dzyan, un tratat secret antic, scris în limbajul inițiatic Senzar. Blavatski arată că existența universului, cu toate ființele pe care le conține, este descrisă de înțelepții Orientului ca alternând între perioadele de activitate (măsurate în manvantara) și perioadele de pasivitate (pralaya).

Autoarea expune concepția tradiției inițiatice hinduse asupra „Substanței-Principiu”, unică, omogenă și dumnezeiască, de la care a emanat întreaga Creație. Universul întreg este văzut ca o manifestare a acestei Esențe Absolute. Lumea manifestată are o natură duală: este iluzorie (Maya) în comparație cu sursa Absolută din care a provenit, dar este reală pentru ființele care trăiesc în ea și sunt identificate cu aceasta.

A doua parte, „ANTROPOGENEZA”, descrie originile omenirii. Sunt oferite date esențiale despre „Rasele Rădăcină”, a căror existență este plasată în urmă cu mai mult de un milion de ani. Blavatski afirmă că linia reală de evoluție a omenirii diferă fundamental de ceea ce susține teoria lui Darwin și că omul nu a apărut din maimuță. Conform Doctrinei Secrete, prima rasă-rădăcină trăia preponderent în planul eteric al planetei; a doua a trăit în Hyperborea și era formată din ființe pe care le-am numi astăzi „giganți”; a treia rasă-rădăcină, prima cu adevărat umană, a existat pe continentul pierdut din Lemuria, iar a patra rădăcină a fost cea din Atlantis. A cincea rasă, din care facem și noi parte, a fost inițial ghidată de înțelepții care au scăpat din cataclismul ce a distrus Atlantida.

Editura Ganesha vă oferă acum Volumele 1 și 2 din prima parte a Doctrinei Secrete.

Primul volum este intitulat Evoluția Cosmică și începe cu comentariile asupra stanțelor Cărții lui Dzyan. Pe baza acestor stanțe sunt aprofundate tematici esențiale precum: Timpul și mentalul universal, Cauzele Ființei, Cauzele Existenței, Forma Unică de Existență, Alaya – Sufletul Universului, Ierarhiile septenare, Antichitatea științelor fizice, Monade și atomi, Chimia ocultă.

Blavatski susține că absolut totul în Univers, în toate regnurile, are o formă de conștiință pe nivelul specific de existență și percepție. Universul este elaborat și ghidat din interior către exterior. Ceea ce este jos este precum ceea ce este sus, ceea ce este pe Pământ este precum ceea ce este în Cer, iar omul, Microcosmos și copie miniaturală a Macrocosmosului, este martorul conștient al acestei Legi Universale și a modului ei de acțiune.

Întregul Cosmos este ghidat, controlat și animat de o serie aproape infinită de Ierarhii de Ființe sensibile, fiecare având o misiune de îndeplinit și care – oricum le-am numi, Dhyan-Chohani sau Îngeri – sunt „Mesageri” în sensul că sunt agenții legilor karmice și cosmice.

Al doilea volum are titlul Evoluția simbolismului și este dedicat elucidării simbolurilor fundamentale conținute în marile religii ale lumii și a sensului ocult al ideografiilor și glifurilor ascunse în acestea.
Sunt oferite revelații despre: Limbajul misterelor și cheile sale; Substanța primordială și gândirea divină; Oul lumii; Zilele și nopțile lui Brahma; Luna, zeul Lunus, Phoebe; Teologia zeilor creatori; Cele patru elemente; o analiză comparativă între știința ocultă și știința modernă; Elementele și atomii; Evoluția ciclică și karma; Zodiacul și vechimea sa.

Autoarea face multiple paralele și conjugări între numeroasele tradiții spirituale ale lumii. Ea urmărește, de exemplu, modul în care tratează atât Orientul cât și Occidentul tema condensării Timpului Absolut și Infinit în durată finită, limitată. Mai este analizată, de asemenea, simbolistica creatoare a Logos-ului, Zohar-ul, divinația în Yi-King, Tetraktys-ul lui Pitagora, filosofia yoga, uriașii din Biblie, Cartea Egipteană a morților, dar și multe altele.

Punând în paralel informațiile inițiatice cu cele mai avansate descoperiri ale epocii sale, autoarea observa că știința academică nici măcar nu întrezărea adevăruri fundamentale care au fost totuși foarte bine cunoscute, cu mii de ani în urmă, de către „strămoșii noștri cei naivi”.


***

Helena Petrovna Blavatschi, cunoscută mai mult ca „Madame Blavatski”, a fost fondatoarea Teosofiei. Societatea Teosofică a reprezentat la finalul secolului al XIX-lea principalul exponent al culturii, filosofiei și spiritualității orientale în Occident. Demersurile Teosofiei au condus la o majoră transformare a raportării vestice față de tradițiile orientale, care până atunci fuseseră văzute ca simple religii primitive și fără valoare.

Încă din tinerețea sa, Blavatschi a călătorit foarte mult prin întreaga lume, căutând în special sfinți și înțelepți care să-i ofere înțelegerea tainelor spiritualității. După ce a străbătut Rusia natală, India, Tibetul, Japonia, Persia, Egiptul, Europa, Mexicul, Canada sau Statele Unite, a simțit impulsul de a-și împărtăși experiența și totodată de a scutura lumea occidentală din ignoranța orgolioasă ce o caracteriza. Ideile sale sunt condensate în cele două opere fundamentale pe care le-a structurat: Isis dezvăluită și Doctrina secretă.

Atunci când în Europa abia se structurau rudimentele psihologiei, pe vremea lui Freud și a lui Pavlov, H.P. Blavatsky scria despre supraconștiință, percepții extrasenzoriale și substratul comun al religiilor din întreaga lume. Tot Blavatski este cea care a introdus noțiunile de „karma” și „reîncarnare” în cultura vestică.

 

yogaesoteric
2 august 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More