Cât de gravă este dependența de Internet?
Dependent de internet, mai precis de jocurile video, Cam Adair, un canadian în vârstă de 32 de ani, a vrut să se sinucidă.
„M-am luptat cu această dependență timp de 10 ani. Am abandonat liceul, nu am fost niciodată la facultate și m-am prefăcut că am slujbe pentru a-mi înșela familia”, a declarat el pentru BBC.
Adair nu a mai jucat pe calculator de 3860 de zile, după ce a fost consiliat psihologic. A fondat Game Quitters, un grup de asistență online pentru persoanele care se luptă cu dependența de jocuri. Acum are peste 75.000 de membri în întreaga lume.
Recidive în pandemie
Dar mulți din comunitatea Game Quitters au recidivat în timpul perioadelor de izolare din timpul pandemiei.
Medicii din SUA clasifică dependența de jocuri ca parte a dependenței mai largi de internet, adică „preocupări excesive și necontrolate privind utilizarea computerului și accesul la internet care duc la stres și deficiențe comportamentale”.
Blocajele covid-19 au agravat problema, explică Andrew Doan, neurolog și expert în dependența digitală. „Pandemia a crescut stresul în viața oamenilor, iar o modalitate convenabilă de a scăpa este folosirea jocurilor și rețelelor de comunicare virtuală. Este un factor declanșator al dependenței de internet.”
Dr. Doan, el însuși un fost dependent de internet, a mărturisit că începând din timpul studenției, a jucat pe calculator 100 de ore pe săptămână timp de aproximativ 10 ani.
Aplicații de blocare
O serie de firme de tehnologie au produs instrumente care pot fi folosite pentru a ajuta la blocarea sau limitarea accesului la web sau la site-uri de jocuri.
Linewize este un astfel de produs destinat copiilor sau, mai precis, părinților acestora. Aplicația le permite părinților și îngrijitorilor să limiteze și să monitorizeze de la distanță timpul pe care copiii îl pot petrece pe site-urile de jocuri sau pe internet în general, fie prin telefoanele inteligente sau laptopuri.
Pentru adulți, dependența de internet se poate preschimba și în dependența de jocuri de noroc.
BetBlocker este o aplicație gratuită care permite utilizatorilor să-și blocheze accesul la zeci de mii de site-uri și aplicații de jocuri de noroc pentru o perioadă de timp determinată chiar de ei.
Odată ce blocarea este activată, persoana nu poate accesa platformele de jocuri de noroc până la expirarea restricției.
O altă aplicație care poate fi utilizată într-un mod similar pentru a preveni accesul la site-urile de jocuri de noroc este Gam Block.
Directorul executiv al companiei australiene, David Warr, spune că „nu suntem împotriva jocurilor de noroc”. În schimb, „accentul se pune pe ajutarea jucătorilor cu probleme”.
Dr. Doan se teme că, având în vedere timpul pe care îl petrecem acum cu toții online, vom vedea mai multe dependențe de jocuri și de internet.
Cu toate acestea, Cam Adair speră că firme de tehnologie precum Linewize, BetBlocker și GamBlock pot juca un rol important în a ajuta la atenuarea problemei. Și subliniază că oricine este preocupat de orice formă de dependență este necesar să contacteze medicul.
„Am fost retras, izolat, ostil și inaccesibil în timpul dependenței mele. Acum sunt capabil să fac față stresului vieții normale”, a rezumat el.
Citiți și:
Patimi ale lumii contemporane: dependența de internet
Unul din 20 de tineri este dependent de jocurile video
Igiena digitală: Cum să învingi dependența de smartphone
yogaesoteric
15 februarie 2022