Câte păduri a pierdut planeta de la începutul anilor 2000

 

O nouă hartă globală care arată rata defrișărilor și a replantărilor de copaci în lume a fost creată cu ajutorul Google Earth. Instrumentul este valabil online și poate oferi informații foarte detaliate.

Harta, care poate fi consultată aici (și este actualizată pentru anul 2018) spune povestea pădurilor din lume între anii 2000 și 2012, pe baza a 650.000 de imagini din satelit. În această perioadă, Pământul a pierdut o „pădure” de mărimea Mongoliei, adică o suprafață de șase ori mai mare decât cea a Marii Britanii.

Progresul Braziliei în reducerea defrișărilor a fost mai mare decât în Indonezia, Malaezia, Paraguay și Angola.

Harta a fost creată de o echipă de la Universitatea din Maryland, și dacă s-ar fi recurs la un singur calculator ar fi fost gata în 15 ani, dar folosind Google Earth a fost făcută în câteva zile, spune Matthew Hansen, coordonatorul echipei.

Pierderile de suprafețe împădurite s-au ridicat între anii 2000 și 2012 la 2,3 milioane de kilometri pătrați din cauza tăierilor ilegale, incendiilor, bolilor și furtunilor. Planeta a câștigat, de asemenea, 800.000 de kilometri pătrați de pădure în aceeași perioadă.

Brazilia are cel mai bun scor, reducându-și pierderea la jumătate între anii 2010-2011, comparativ cu anii 2003-2004. Indonezia însă a avut cea mai mare creștere a suprafeței defrișate, dublându-și pierderea anuală și ajungând astfel la 20.000 de kilometri pătrați în 2011-2012.

Paraguay, Malaezia și Cambogia au cele mai mari pierderi de suprafețe împădurite la nivel național. În total, însă, pădurile tropicale cresc cu 2.100 de kilometri pătrați pe an, arată cercetătorii.


Citiți și:

Greenpeace a identificat aproape 300.000 de hectare de păduri virgine ce sunt potențiale 
Ultima demență ecologică a stângii: defrișarea la ras a pădurilor, pentru biomasă energetică «verde» 

 

yogaesoteric
13 noiembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More