Câteva dintre cele mai cunoscute ciuperci medicinale a căror utilizare este benefică pentru sănătatea omului

de Crina Calek

În Orient, ciupercile benefice care prezintă proprietăţi terapeutice sunt folosite de mii de ani pentru menţinerea sănătăţii şi totodată pentru creşterea longevităţii.

Cercetările din domeniul medical realizate în ultimele decenii scot la iveală existenţa unor extraordinare proprietăţi antitumorale în cazul unora dintre aceste ciuperci benefice pentru om. Este vorba despre ciupercile medicinale pe care vechii chinezi le considerau pe bună dreptate ca fiind adevărate „daruri ale zeilor“ sau „elixire ale vieţii“.

Tratatele orientale de medicină ne oferă date valoroase despre peste 100 de specii de ciuperci medicinale folosite în scopuri terapeutice, însă dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Reishi sau Ganoderma lucidum, Cordyceps sinensis, Shiitake şi Maitake.

Datorită conţinutului lor bogat în proteine, polizaharide, aminoacizi, vitamine, minerale şi alte microelemente active, ciupercile medicinale constituie una dintre cele mai eficiente modalităţi de a stimula şi de a întări imunitatea. Acestea sunt capabile să faciliteze declanşarea unor procese naturale de vindecare în cazul multor afecţiuni, printre care şi cancerul.


Acţiunea benefică a ciupercilor medicinale asupra sistemului imunitar uman

Starea de sănătate a omului poate fi întreţinută prin menţinerea unui sistem imunitar care să funcţioneze corect. Termenul „imun“ derivă din latinescul „immunis“ care înseamnă „liber“ ori „curat“. Sistemul imunitar uman este un ansamblu de interacţiuni complexe care implică diferite organe, structuri şi substanţe, printre care globulele albe, măduva spinării şi vasele limfatice. Rolul său principal este de a identifica şi de a elimina orice agresiune internă şi externă. Conform unor opinii ştiinţifice recente, chiar şi procesul de îmbătrânire poate fi asociat mai degrabă cu funcţionarea deficitară a sistemului imunitar, decât cu trecerea timpului.

În acest sens, efectele terapeutice extraordinare pe care le au ciupercile medicinale asupra sistemului imunitar le-au făcut să fie cunoscute în întreaga lume. Conform unor cercetări aprofundate ale oamenilor de ştiinţă, ciupercile medicinale prezintă proprietăţi imunostimulatoare şi imunomodulatoare. Acestea îmbunătăţesc capacitatea de apărare a organismului, făcând să crească, cum s-ar spune, „discernământul“ sistemului imunitar în a recunoaşte celulele proprii şi cele împotriva cărora trebuie să acţioneze. La aceste ciuperci medicinale au fost identificate de asemenea şi proprietăţi anticancerigene, antivirale, antiinflamatorii şi hepatoprotectoare.

Mai mult decât atât, ciupercile medicinale favorizează menţinerea sănătăţii inimii, reduc tensiunea arterială, îmbunătăţesc circulaţia sanguină, ameliorează sănătatea psihicului şi a minţii, cresc eficienţa metabolică, îmbunătăţesc digestia şi ajută multe alte sisteme şi funcţii ale organismului.


Acţiunea antitumorală a ciupercilor medicinale

Ciupercile medicinale cu proprietăţi antitumorale acţionează în lupta împotriva cancerului pe mai multe fronturi. Pe lângă efectele extraordinare pe care le au asupra sistemului imunitar, aceste ciuperci au şi proprietăţi puternic antioxidante, ajutând astfel la neutralizarea radicalilor liberi din organism şi distrugând celulele responsabile de deteriorarea ADN-ului.

Polizaharidele, biocomponente active principale în cazul ciupercilor medicinale, sunt azi recunoscute unanim de oamenii de ştiinţă pentru efectul lor de echilibrare a sistemului imunitar. Această proprietate nu se regăseşte în cazul multora dintre medicamentele ce sunt folosite în prezent pentru tratarea cancerului. Multe dintre medicamentele citostatice acţionează în mod agresiv nu numai asupra celulei tumorale, ci ajung să lezeze şi celulele sănătoase.

Mai mult decât atât, aceste ciuperci sunt detoxifiante naturale, realizând o debarasare a organismului de celulele moarte acumulate în ţesuturi. Prin stimularea acestui proces natural de debarasare a deşeurilor din organism, ciupercile medicinale acţionează ca eliminatori ai unor factori potenţiali cancerigeni din organism.

Pentru a beneficia de toate aceste efecte minunate pe care le au aceste ciuperci medicinale este foarte important şi modul de administrare. Cea mai eficientă modalitate este de a ne procura aceste ciuperci sub formă uscată şi măcinate fin. În acest caz pulberea fină obţinută se poate administra de 4 ori pe zi, sublingual, umezită cu puţină apă. Pulberea se ţine sub limbă timp de 15 minute, apoi se înghite cu apă.


Ciuperca lui Dumnezeu (Agaricus blazei Murill)

Agaricus blazei Murill este o specie de ciupercă originară din Brazilia şi adoptată de asiatici, pentru a fi folosită în cadrul tratamentului împotriva cancerului, deoarece aceasta stopează dezvoltarea tumorilor şi ajută la distrugerea lor. Administrată intern, această ciupercă este eficientă în foarte multe tipuri de cancer cum ar fi: cancer la ficat, cancer gastric, cancer rectal, cancer la colon, cancer pulmonar, cancer mamar, cancer uterin, cancer ovarian şi cancer cervical.

Un studiu clinic realizat în Coreea de Sud în anul 2004 a arătat că această ciupercă a ajutat la recuperarea mult mai rapidă a pacienţilor după chimioterapie.

Numită în Brazilia şi Cogmelo de Deus, Ciuperca lui Dumnezeu, are un efect benefic important în restabilirea echilibrului general al organismului, alături de recuperarea funcţiilor renale, fiind extrem de bogată în beta-glucan. Aceasta mai este folosită şi în terapiile hepatice, ajutând la vindecarea mult mai rapidă în cazul hepatitelor. Proprietăţile sale antioxidante sunt şi ele demne de menţionat, protejând ţesuturile trupului de îmbătrânirea prematură. De asemenea, această ciupercă ajută la controlul colesterolului şi al zahărului din sânge.

Agaricus blazei este foarte utilă în tratamentul natural şi al altor afecţiuni printre care alergii, astm, diabet, probleme circulatorii, osteoporoză, indigestie, ulcer, colită ulceroasă, gastrită, constipaţii, stomatite cronice, polipi, dereglări cauzate de menopauză, diabet, reumatism, nevroză, dureri de umăr, distrofii musculare, artrită şi gripă.
Ciuperca are efecte benefice şi în armonizarea trupească şi atingerea unei greutăţi optime, precum şi în procesele de detoxifiere şi purificare ale organismului.


Ciuperca cerului [Trametes versicolor (L.) Lloyd]

Trametes versicolor (L.) Lloyd, cunoscută şi sub denumire ştiinţifică Coriolus versicolor (L.) Quél este folosită de populaţia Chinei ca tonic general de secole întregi. Popular este denumită Ciuperca norilor sau Ciuperca cerului. Ea mai este cunoscută în China sub denumirea Yun Zhi sau Coada de curcan şi în Japonia, drept Kawaratake.

Iată ce găsim despre această ciupercă în Compendiul de Materia Medica al dinastiei Ming: „Yun Zhi cel negru şi verde e spirit benefic şi energie vitală. Întăreşte tendoanele şi oasele. Luat timp îndelungat, el dă vigoare şi viaţă lungă.“.

Despre proprietăţile antitumorale ale acestei ciuperci s-a aflat după ce un japonez de rând a reuşit să-şi trateze cancerul de stomac cu Coriolus versicolor, urmând sfaturile din bătrâni. Vecinul lui, care lucra pentru o mare companie de medicamente, a aflat de vindecarea miraculoasă şi astfel a fost demarată o cercetare mai amplă asupra acestei ciuperci.

Studiile clinice au demonstrat că administrarea acestei ciuperci a dublat şi în unele cazuri chiar a triplat rata de supravieţuire în cancerele de stomac, colon, esofag, faringe, plămâni şi în două tipuri de leucemii. În anul 1977, autorităţile japoneze au inclus ciuperca medicinală Trametes versicolor (L.) Lloyd, cu denumirea sinonimă Coriolus versicolor (L.) Quél în lista oficială de produse complementare cu efecte antitumorale.

Un alt efect extraordinar al acestei ciuperci este acela că minimalizează efectele negative ale chimio şi radioterapiei care constau din stări de oboseală, pierderea apetitului, durere, anxietate şi transpiraţii nocturne.

Coriolus versicolor şi-a dovedit nu doar efectele antitumorale, ci şi capacitatea de a lupta cu virusurile în cazul hepatitei B, a hepatitelor cronice, a herpesului, a HPV-ului sau al infecţiilor cu SIDA. Alte studii derulate în domeniu au demonstrat că ciuperca creşte şansele de supravieţuire în cazul unor boli grave.


Ciuperca nemuririi [Ganoderma lucidum (Curtis) P.Karst.]

Numită Ling Zhi, în chineză, Reishi în japoneză, Ganoderma este una din cele mai populare ciuperci medicinale din lume. Denumită cel mai adesea Ciuperca nemuririi, Reishi (Ganoderma lucidum (Curtis) P.Karst.) este utilizată în medicina tradiţională şi modernă chineză pentru creşterea longevităţii şi tratarea diverselor tipuri de cancer.

Ciuperca nemuririi a fost atestată pentru prima dată în cea mai veche farmacopee chinezească a lui Seng Nong, din anul 56 î.Hr., dar se consideră că utilizarea sa în fitoterapia orientală datează de peste 5000 de ani. Extrem de rară, ciuperca a constituit mult timp un privilegiu al celor bogaţi, cultivarea sa la scară largă făcându se abia de curând. În China Antică de pildă, numai împăraţii se puteau bucura de efectele benefice ale ciupercii, despre care se considera că are proprietatea de a menţine tinereţea şi de a prelungi viaţa.

Ganoderma conţine peste 200 de microelemente active, cele mai importante fiind polizaharidele, acizii ganoderici, germaniul organic, adenozina, aminoacizii şi proteinele. Această ciupercă medicinală este înzestrată cu capacitatea de a îmbunătăţi vitalitatea organismului, forţa şi rezistenţa, prelungind totodată durata de viaţă.

Studiile de specialitate confirmă faptul că Ganoderma lucidum stimulează răspunsul imun, reduce efectele secundare ale chimioterapiei, de exemplu greaţa ori insuficienţa renală şi protejează ADN-ul celular, îmbunătăţind randamentul acţiunii antioxidanţilor.

Ganoderma ajută la reglarea dezvoltării celulelor stem în măduvă şi în ţesutul limfatic şi are rol adaptogen prin stimularea selectivă a funcţiilor organismului, ajutându-l să se adapteze fizic, psihic şi imunitar. De asemenea, are şi efect imunomodulator, putând fi administrată ca adjuvant în boli autoimune.

Ganoderma sprijină activitatea sistemului cardiovascular, scade colesterolul şi tensiunea arterială şi protejează inima. Acţionează excelent ca antialergic (inhibă eliberarea histaminei) şi în problemele virale sau bacteriene (sprijină organismul bolnavilor de SIDA, previne recidiva herpesului, luptă împotriva sinuzitelor sau infecţiilor auriculare).

După 6 până la 8 săptămâni de folosire, în cazul pacienţilor cu hepatită C, s-a observat o îmbunătăţire considerabilă a stării ficatului. Ganoderma este foarte eficientă în tratamentul neurasteniei şi insomniei, precum şi cel al psihozei senile şi a epilepsiei. Alte aplicaţii ale acestei ciuperci sunt în tratamentul arteriosclerozei, a ulcerului gastric, a tulburărilor legate de menopauză, a bolilor cardiace cum ar fi angina pectorală şi a reumatismului cronic.

Ganoderma stimulează circulaţia sângelui la nivelul extremităţilor şi este un excelent adjuvant în cazurile accidentelor vasculare cerebrale şi a complicaţiilor lor, cum ar fi paralizia, deoarece creşte cantitatea de oxigen de la nivelul creierului. Îmbunătăţeşte memoria.


Regina ciupercilor [Grifola frondosa (Dicks.) Gray]

Maitake, supranumită şi Regina ciupercilor avea în Japonia feudală preţul echivalat cu greutatea sa în argint. Maitake este denumită şi „Ciuperca dansatoare“, datorită bucuriei extraordinare pe care o manifestau culegătorii japonezi la găsirea acesteia, conform unei vechi legende. Despre aceştia se spunea că erau adevăraţi iniţiaţi. Aceştia păstrau cu sfinţenie secretul locurilor în care creştea această ciupercă şi nu-l divulgau decât pe patul de moarte, celui mai mare dintre fii. Azi, Maitake este cultivată în întreaga lume, fiind considerată cea mai promiţătoare ciupercă medicinală.

Faima ei s-a răspândit la nivel mondial la începutul anilor 1980, când specialistul Hiroaki Namba, de la Facultatea de Farmacie din Kobe, Japonia, a început să studieze cu atenţie acţiunea diferitelor ciuperci. Acesta a ajuns treptat la concluzia că polizaharidele existente în Maitake (1,3 şi 1,6 beta-glucan, stimulatoare naturale ale imunităţii organismului) au o structură unică, având cele mai viguroase efecte antitumorale dintre toate ciupercile medicinale.

Tratamentul naturist cu această ciupercă relansează sistemul imunitar, pentru a continua lupta cu celulele tumorale, întărind acţiunea macrofagelor (acele componente ale sistemului imunitar responsabile cu distrugerea celulelor ce evoluează anormal, ca urmare a unor mutaţii genetice sau a unor infecţii virale).

Spre deosebire de tratamentele alopate, care acţionează direct şi agresiv asupra celulei bolnave, dăunând însă şi celulelor sănătoase, Maitake are darul extraordinar de a lupta indirect cu tumoarea, întărind sistemul de apărare al organismului, împiedicând celulele încă sănătoase să se transforme în celule canceroase, prevenind metastazele (migrarea celulelor canceroase în trup) şi inhibând sau încetinind creşterea tumorii (carcinogeneza).

De asemenea, Maitake reduce nivelul enzimei COX2 (enzimă ce apare în timpul inflamaţiei şi se pare că facilitează răspunsul inflamator), responsabilă pentru dezvoltarea tumorilor canceroase.

Este frecvent utilizată în China şi în Japonia pentru calităţile sale deosebite în stimularea sistemului imunitar. Pe lângă aceste efecte benefice, datorită efectului său puternic antioxidant, Maitake protejează celulele de stresul oxidativ (principalul factor declanşator al bolilor autoimune, precum diabetul, sau al altor afecţiuni cum ar fi cancerul, îmbătrânirea şi inflamaţiile).

Studii recente au evidenţiat şi proprietăţile antivirale ale extractelor de Maitake, precum şi rezultatele lor în tratarea pacienţilor cu veruci, HPV sau SIDA. Aceste ciuperci, luate sistematic (sublingual, de 4 ori pe zi), intensifică răspunsul imun în faţa infecţiilor şi fortifică imunitatea organismului pe termen lung.


Regele ciupercilor [Lentinula edodes (Berk.) Pegler]

Supranumită şi Regele ciupercilor sau Monarhul ciupercilor, Shiitake (Lentinula edodes (Berk.) Pegler, sinonim Agaricus elodes Berk.) este simbol al longevităţii în Asia datorită efectelor sale extraordinare asupra sănătăţii.

Ciupercile Shiitake sunt utilizate de medicina tradiţională chinezească de peste 6000 de ani. La ora actuală Shiitake este cea mai cultivată ciupercă medicinală din lume, fiind foarte apreciată inclusiv pentru gustul său plăcut.

Shiitake conţine vitaminele din complexul B, vitamina D, fier, seleniu, cupru, zinc, ergosterol şi aminoacizi esenţiali cu efect imunomodulator, anticancerigen şi antiviral. Este una dintre cele trei ciuperci aprobate de Administraţia de Control a Alimentelor şi Medicamentelor din Japonia în 1985, pentru acţiunea anticanceroasă. Rezultatele unor cercetări clinice indică faptul că tratamentul naturist cu Shiitake măreşte rata de supravieţuire în cazul bolnavilor de cancer, îmbunătăţeşte simţitor starea generală şi reduce riscul apariţiei unor noi tumori.

Shiitake este un bun protector al ficatului, întărindu-i funcţia de dezintoxicare. Scade nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale. Este un antifungic redutabil, recomandat în cazul infecţiilor cu candida. Studii recente au demonstrat abilitatea acestei ciuperci de a proteja organismul împotriva afecţiunilor cardiovasculare, inclusiv a arteriosclerozei.

Shiitake este deosebit de eficientă în cazul tratării afecţiunilor asociate gripelor şi virozelor, a infecţiilor, a afecţiunilor plămânilor, a constipaţiei, a gutei, a gastritelor şi ulcerului duodenal. De asemenea, ciuperca Shiitake are efecte benefice deosebite în tratamentul mai multor boli precum leucemia, hepatita B, alergiile, bolile autoimune printre care şi diabetul, afecţiunile reumatice, osteoporoza, psoriazisul, scleroza multiplă şi tumorile benigne. Această ciupercă previne îmbătrânirea şi bolile asociate vârstei înaintate. Mai mult decât atât, este un excelent tonic fizic şi intelectual.


Iarba de vară [Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc.]

Cordyceps sinensis creşte în regiunile muntoase izolate din Tibet, la altitudini de peste 3500 de metri, în condiţii climatice foarte grele. Ca să poată supravieţui la temperaturi medii anuale de sub 0° Celsius şi ninsori abundente în cea mai mare parte din an, Cordyceps sinensis acumulează cele mai numeroase şi puternice substanţe active din mediul înconjurător.

Numele Cordyceps înseamnă „iarna larvă, vara plantă“ ceea ce indică etapele de metamorfoză şi simbioză ale acestei ciuperci miraculoase. Denumirea botanică acceptată este Ophiocordyceps sinensis (Berk.)G.H.Sung, J.M.Sung, Hywel-Jones & Spatafora, având ca denumire sinonimă Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc., denumire ce este folosită frecvent.

În structura ciupercii Cordyceps sineinsi se găsesc peste 80 de fermenţi, aminoacizi, beta-caroten, vitamine E şi C şi seleniu. Cordyceps sinensis stimulează puternic sistemul imunitar, sporeşte numărul celulelor T (implicate în apărarea organismului împotriva bolilor), prelungeşte viaţa celulelor albe şi ajută la combaterea infecţiilor din organism.

Pe vremuri, iarba de vară era folosită mai ales de către bărbaţii care înaintau în vârstă, pentru puterea ei de a reda vigoarea fizică şi sexuală. Are rezultate remarcabile în impotenţă, frigiditate şi infertilitate. Această ciupercă are şi importante efecte puternic antitumorale. Este eficientă în tratarea afecţiunilor pulmonare, a tuberculozei, a bronşitelor, a pneumoniei, a emfizemului pulmonar, a gripei şi a tusei cronice. Unii pacienţi suferinzi de astm, cărora li s-a administrat Cordyceps au putut după 6-8 săptămâni de tratament să renunţe la inhalatoare.

Cordyceps sinensis are rol imunomodulator, antibiotic, antiviral, antibacterian şi acţionează ca tonic în bolile cronice şi în convalescenţă. În medicina tradiţională chineză era recomandată în recuperarea după bolile îndelungate sau după naşteri. De asemenea, susţine activitatea glandelor suprarenale în sindromul de oboseală cronică prin efectul său adaptogen. În ciroze, previne fibrozarea ficatului. Capacitatea de a îmbunătăţi concentrarea mentală şi de a creşte motivaţia de a trăi au făcut-o să fie unul din cele mai folosite suplimente alimentare cu proprietăţi anti-îmbătrânire. De asemenea, Cordyceps protejează rinichii împotriva efectelor secundare ale chimioterapiei.

Faima Cordyceps-ului îşi are originea la începutul anilor ’90, când atletele din China s-au impus fulgerător în aproape toate competiţiile, dominând topurile doi ani la rând. În plus, au reuşit să bată toate recordurile atinse până atunci la probele respective. Secretul lor a fost un antrenament asiduu corelat cu folosirea unui preparat tonic din Cordyceps, alcătuit după o reţetă secretă, chiar de către antrenorul lor. Această ciupercă este folosită şi astăzi de sportivii de performanţă pentru proprietatea ei de a înlătura durerile de spate cauzate de oboseală sau stres şi pentru efectul de întărire a articulaţiilor şi a sistemului osos. Cordyceps sinensis este un foarte bun tonic cardiovascular, creşte fluxul sanguin şi respirator, ajutându-i pe cei care depun efort fizic susţinut.


Umbrela-sită [Polyporus umbellatus (Pers.) Fr.]

Ciuperca Zhu Ling [Polyporus umbellatus (Pers.) Fr.], numită popular şi Umbrela-sită sau Umbrela poroasă face parte dintr-o specie rară de ciuperci folosite în scop terapeutic în medicina tradiţională chineză datorită efectului puternic antiinfecţios, fiind considerată cel mai vechi antibiotic natural.

Datorită efectelor sale puternic antibacteriene ciuperca Polyporus umbellatus a fost folosită pentru dezinfectarea rănilor şi pentru tonifierea organismului. În Umbrela-sită se găsesc preţioase substanţe active (ergosteină, biotină, niacină, acid folic, retinol, polizaharide, polipeptide) şi minerale (calciu, potasiu, fier, mangan, cupru şi zinc).

Principala calitate terapeutică s-a dovedit a fi îmbunătăţirea diurezei şi utilizarea în afecţiuni urogenitale. Umbrela-sită conţine polizaharide specifice al căror efect diuretic este bine documentat. Tratamentul naturist cu această ciupercă favorizează o secreţie mărită de apă, fără o secreţie sporită de potasiu. Astfel este creat un extract diuretic eficient care, în comparaţie cu un tratament medicamentos, nu conduce către o pierdere de potasiu.

De asemenea, s-au constatat şi efecte antivirale în bolile ficatului. În cazul hepatitei B, tratamentul cu Umbrela-sită îmbunătăţeşte simţitor parametrii biologici după 3 luni. Conform studiilor, această ciupercă încetineşte dezvoltarea tumorilor hepatice. În plus, Umbrela-sită poate să stabilizeze activitatea imunologică în leziuni ale ficatului. În mod incontestabil, prin polizaharidele sale specifice, ciuperca contribuie la stimularea activităţii imunitare a organismului şi de asemenea are un efect antioxidant, de protejare a celulelor împotriva radicalilor liberi.

Această ciupercă ajută la eliminarea apei excedentare din ţesuturi, diminuarea edemelor, tratarea nefritelor, pielonefritelor, calculilor renali, scăderea nivelului grăsimilor din sânge, reglarea tensiunii, îmbunătăţirea structurii pielii, stimularea sistemului imunitar, infecţii, cancer (pulmonar, ficat, prostată), leucemie, întărirea inimii, adenom de prostată.

Remarcabil este efectul acestei ciuperci şi în cazul căderii părului. Umbrela-sită susţine regenerarea şi creşterea efectivă a părului în diferitele tipuri de alopecii.


Coama leului [Hericium erinaceus (Bull.) Pers.]

Cunoscută sub numele de Capul maimuţei sau Coama leului, Hericium erinaceus (Bull.) Pers. este o ciupercă medicinală utilizată în medicina tradiţională chineză pentru consolidarea celor cinci organe interne de bază şi anume rinichi, ficat, splină, inimă, stomac şi în tratamentul câtorva tipuri de cancer (stomac, duoden, intestin, esofag, piele).

Această ciupercă are un conţinut bogat în potasiu, zinc, fier, germaniu, fosfor şi puţin sodiu. Conţine aminoacizi esenţiali, riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), biotină (numită şi vitamina B7, B8 sau H care intervine în reglarea glicemiei), vitamina D, diverse polizaharide şi polipeptide. Hericium erinaceus întăreşte sistemul imunitar, conţine fitosteroli (care au un rol important în organism deoarece reduc colesterolul), stimulează creşterea şi regenerarea celulelor nervoase, are efect antioxidant şi reduce nivelul glicemiei.

Are proprietăţi antibacteriene, atenuează infecţia cu Helicobacter pylori, creşte capacitatea cognitivă în cazurile în care memoria a fost afectată sau în tulburările de concentrare, are un efect benefic în cazul persoanelor diagnosticate cu hepatom (cancer hepatic), este eficientă în infecţii şi probleme ale tubului digestiv (gastrită, ulcere, dereglări ale florei intestinale, arsuri stomacale, reflux gastro-esofagian, boala Crohn, hemoroizi).

Tratamentul naturist cu ciuperca Hericium erinaceus diminuează efectele secundare ale chimioterapiei şi este foarte utilă în tulburări neurovegetative (insomnii, nelinişte, stări de panică, depresie). Substanţele active din Hericium erinaceus intervin în metabolismul grăsimilor, făcând această ciupercă utilă în cazurile de supraponderabilitate.

Coama leului îndeplineşte un rol important în regenerarea mielinei (teaca ce înveleşte fibra nervoasă). Datorită stimulării factorului de creştere a nervilor, Hericium poate fi foarte utilă în vindecarea maladiei Alzheimer şi în tratarea unor boli grave precum: scleroza multiplă, distrofie musculară, polineuropatie, demenţă.


Chaga [Inonotus obliquus (Ach. Ex Pers.) Pilát]

Chaga este folosită în medicina tradiţională din Estul Europei şi din Rusia încă din secolul al XVI-lea, ca remediu natural pentru tuberculoză, gastrită şi ulcer. Unguentul de Chaga era folosit la vindecarea rănilor, inflamaţiilor, arsurilor şi al altor afecţiuni ale pielii.

În medicina tradiţională chineză se utilizează Chaga drept tonic al întregului organism şi pentru a obţine longevitate şi frumuseţe.

Este un excelent agent anticancerigen, întrucât conţine betulină, precursor al acidului betulinic. Acesta din urmă inhibă acţiunea enzimei topoizomeraza, care participă la instalarea şi dezvoltarea celulelor canceroase. Tot acidul betulinic protejează împotriva cancerului de piele, cancerului ovarian şi cancerului cerebral, acţionând asupra apoptozei (procesul care programează moartea celulelor în organismele multicelulare). Are efecte antitumorale demonstrate şi în cancerul de sân, cancerul la ficat, cancerul uterin, cancerul pulmonar şi cancerul gastric. Această ciupercă combate dezvoltarea de metastaze, este citostatică, antiinflamatoare, reduce transpiraţia excesivă şi este analgezică.

Chaga se remarcă prin conţinutul său bogat de minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, zinc, sodiu, aluminiu, siliciu), fibre, acizi organici mai ales acid oxalic, compuşi steroizi, polizaharide, celuloză, lignină, fenoli şi acizi triterpenici. Este o sursă de melanină şi asigură frumuseţea unghiilor, a părului şi a pielii. Combate hipertensiunea şi infecţiile virale şi menţine sănătatea sistemului cardiovascular.

Chaga reglează metabolismul, consolidează sistemul imunitar, reglează sistemul respirator şi tratează bolile de ficat şi splină. Reduce colesterolul, scade nivelul glicemiei, acţionează în hipertensiunea arterială şi psoriazis, previne o serie de boli, are efect imunomodulator la bolnavii de SIDA şi reface mucoasa afectată în gastrita acută şi cronică, ulcerul gastric şi duodenal.


Iasca [Fomes fomentarius (L.) Fr.]

Fomes fomentarius (L.) Fr. este o ciupercă medicinală menţionată de Hipocrate în lucrările sale ca având efecte de cauterizare şi de oprire a sângerării. Această ciupercă se dezvoltă pe trunchiurile vii ale multor foioase, în special pe fagi şi mesteceni. Este o specie foarte des întâlnită in Europa, inclusiv în ţara noastră.

Iasca era utilizată în trecut de către bărbieri şi frizeri, precum şi în unele operaţii chirurgicale. De asemenea, iasca a fost folosită în tratarea hemoroizilor şi a afecţiunilor vezicii urinare. În India, iasca este cunoscută ca un excelent laxativ şi calmant. Cercetările recente realizate în China au demonstrat eficacitatea acestei ciuperci medicinale în tratarea cancerului la gât, a cancerului de stomac şi a cancerului de uter. Iasca are un efect benefic şi asupra sistemului imunitar.


Urechea argintie [Tremella fuciformis Berk.]

Se spune ca Yang Guifei (719-756), considerată cea mai frumoasă curtezană din timpul dinastiei Tang, folosea această ciupercă pentru menţinerea tinereţii şi elasticităţii pielii.

Ciuperca are peste 70% fibre vegetale, ca polizaharide acide, fiind bogată în vitamina D. Acţiunile terapeutice ale ciupercii Tremella fuciformis sunt multiple. Aceasta reglează colesterolul, este antidiabetică, antitumorală (prin activarea sistemului imunitar), hepatoprotectoare şi previne osteoporoza (prin mărirea absorbţiei de calciu).

Aplicaţiile medicinale interne cele mai cunoscute ale aceste ciuperci sunt cele sub formă de sirop de tuse pentru tratarea traheitei cronice şi a altor afecţiuni însoţite de tuse, precum astmul, tusea uscată şi excesul de căldură în plămâni.

Cercetările moderne au indicat utilizarea acestei ciuperci medicinale pentru a favoriza protejarea împotriva radiaţiilor.


Citiți și:

Uleiul natural de cocos ucide 93% dintre celulele cancerului de colon în 48 de ore

Sânzienele – planta ce ne pune în legătură cu sânzienele și care alungă cancerul

Cele mai bune alimente regenerante şi anti-îmbătrânire (I)

 

yogaesoteric
26 august 2015

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More