Câteva observaţii importante referitoare la regimul alimentar echilibrat YIN (-) – YANG (+)
Un foarte bun și necesar echilibru între cele două aspecte polare, complementare YIN (–) şi YANG (+)
Echilibrul subtil al celor două aspecte polare și complementare, YIN (–) și YANG (+), îndeplinește în universul ființei umane un rol benefic și favorabil, atât pentru dobândirea, cât și pentru păstrarea stării de sănătate, armonie, vitalitate energetică și bunăstare globală a ființei, deoarece se bazează pe menținerea stabilității dintre structura trupească și dimensiunea psiho-emoțională, mentală și spirituală. În acord cu principiile și legile fundamentale ale tradiţiei spirituale orientale, dieta alimentară chineză ia în mod înțelept în considerare tendinţele specifice fiecărei fiinţe umane, pentru ne a permite astfel regăsirea echilibrului energetic perfect, în armonie cu mediul în care suntem integrați. De exemplu, un regim alimentar indicat pentru amplificarea greutății trupeşti armonioase, a vitalității și a dinamismului efervescent al ființei, ce este studiat, adaptat și aplicat în lumina tradiţiei spirituale orientale, poate ajuta astfel la echilibrarea armonioasă și la creșterea în greutate.
Concepţia orientală a aspectelor polar-opuse şi complementare YIN (–) și YANG (+) integrează cele două componente ale Principiului Unic. Aspectul YANG (+) este considerat solar, masculin, fiind corelat cu energia celestă şi cu energia Focului subtil. Aspectul YIN (–) este considerat lunar, feminin și este conex cu energia telurică şi cu energia Apei subtile. Aceste două aspecte fundamentale ale energiei sunt opuse, polare și complementare prin natura lor. Aspectul YANG (+) este asociat cu mobilitatea şi acţiunea, iar aspectul YIN (–) este asociat cu stabilitatea şi pasivitatea. Aceste două aspecte polare se manifestă complementar în fiecare aspect existent al Creației, ele fiind conexe cu armonia Lumii manifestate. Din contră, dezechilibrul acestora este cauza dezechilibrelor ce apar în Lumea manifestată, vizibilă și perceptibilă senzorial. Atunci când există un exces al aspectului YIN (–) sau o carență a aspectului YANG (+), apare implicit un dezechilibru între acestea două. Această complementaritate este deosebit de sensibilă, iar raporturile dintre aspectul YIN (–) şi aspectul YANG (+) se reglează în permanenţă în mod dinamic.
Corespondenţa și legătura constantă dintre aceste două aspecte se reflectă atât în dimensiunea Macrocosmosului, adică în întregul Univers, cât şi în cea a Microcosmosului ființei umane, şi implicit în hrana pe care o consumăm, fie că ea este de origine animală, vegetală sau minerală. Astfel, noi preluăm și prelucrăm energia alimentelor prin intermediul elementelor Naturii (Pământul, Apa, Focul, Aerul).
Cu cât modul de a ne hrăni și alimentele noastre sunt mai sănătoase şi echilibrate, fiind întrebuințate cu înţelepciune în funcție de necesitățile fiecăruia, cu atât mai puţin obosește organismul, iar noi ne menținem în armonie atât cu noi înşine, cât şi cu lumea exterioară. Cu cât acționăm mai des într-un mod divin integrat, cu atât ne prelungim speranţa de viaţă şi avem șansa de a evolua spiritual. Alimentaţia îndeplinește un rol foarte important în echilibrul nostru general.
Cu toţii suntem, mai mult sau mai puţin, caracterizați de o anumită preponderență a aspectelor YIN (–) sau YANG (+). Tradiţia orientală consideră că în Manifestarea universală, bărbatul este elementul distinctiv al aspectului YANG (+). De altfel, bărbatul este din punct de vedere trupesc mai mare şi mai puternic (mai musculos) decât femeia, având totodată și o forță de a acţiona mai mare. În plus, organele lui sexuale sunt vizibile şi erectile, contrar celor ale femeii, care sunt receptive şi ascunse sub rotunjimile ei. Dacă prin definiţie bărbatul rezonează preponderent cu aspectul solar, YANG (+), iar femeia rezonează preponderent cu cel YIN (–), aceasta înseamnă că fiecare ființă umană deține atât energie de polaritate YIN (–), cât şi energie de polaritate YANG (+), în proporţii diferite. Astfel, orice fiinţă umană care are trăsături şi înzestrări masculine (manifestând dinamism, spirit de iniţiativă, extrovertire până la hiperactivitate şi agresivitate) este foarte YANG (+), pe când o persoană de tip YIN (–) este introvertită (emotivă, reflexivă, rezervată în acțiune până la pasivitate şi chiar indolență).
Nu există o persoană în totalitate doar YIN (–) sau doar YANG (+). Există femei care au caracteristici YANG (+) mult accentuate şi bărbaţi cu caracteristici YIN (–) mult accentuate, fără ca aceasta să le afecteze feminitatea sau, respectiv, masculinitatea. Ideal este să ajungem la o stare de echilibru între aspectele polare YIN (–) şi cele YANG (+) din ființa noastră.
Pentru un bărbat, a amplifica aspectul YIN (–) înseamnă să devină cât mai conştient de partea feminină care există în el, iar pentru o femeie, a deveni mai YANG (+) înseamnă să aibă puterea de a exprima partea masculină care există în ființa ei. Raportul celor două aspecte YIN (–) şi YANG (+) determină caracterul, slăbiciunile, dar şi forţa. Această proporție energetică ne influențează atât personalitatea, cât și comportamentul alimentar şi starea de sănătate.
Încă din timpurile cele mai îndepărtate, chinezii au fost mereu atenţi la regimul alimentar și la remediile terapeutice, în primul rând pentru a preveni apariția tulburărilor, dezechilibrelor și bolilor. Ei susțineau că o stare bună de sănătate depinde, înainte de toate, de o alimentaţie corectă. Potrivit dominantei energetice YIN (–) sau YANG (+), noi avem tendinţa să preferăm căldura şi gustul sărat (YANG, +) sau frigul şi gustul dulce (YIN, –). De aceea, este recomandat ca, pe termen lung, să avem o alimentaţie echilibrată.
Regimul alimentar ce este conform principiilor teoriei YIN (–) – YANG (+)
Principiul fundamental care guvernează regimul alimentar YIN (–) – YANG (+) este următorul: dacă suntem preponderent de natură YIN (–) este indicat să ne hrănim mai mult cu alimente YANG (+), iar dacă suntem preponderent de natură YANG (+) este necesar să ne hrănim mai mult cu alimente YIN (–). Sensul acestui mod de hrănire este acela de a restabili echilibrul între cele două forţe energetice polare şi de a evita excesul uneia dintre ele, care ulterior ar provoca inevitabil diferite probleme de sănătate. În toate situaţiile, nu este cazul să suprimăm definitiv consumul anumitor alimente, ci să reducem consumul acelora de care avem tendinţa să abuzăm şi care ne provoacă dezechilibre. Indiferent dacă este de origine orientală sau occidentală, dietetica nutrițională este, înainte de toate, o problemă de echilibru energetic.
Sunteţi o ființă preponderent YIN (-) sau YANG (+)?
În principiu, medicina tradițională chineză defineşte cinci tipuri mari de oameni: tipologia foarte YANG (+), tipologia moderat YANG (+), tipologia foarte YIN (–), tipologia moderat YIN (–) şi tipologia neutră, în care nu predomină niciunul dintre cele două aspecte.
Tipologia preponderent YANG (+), solară
Deschise către lume, curioase, energice și active, ființele preponderent YANG (+) au ca tendinţe nefaste manifestarea unor stări de nervozitate, impulsivitate sau isterie. Statura lor trupească degajă o impresie de forţă, faţa le este rotundă, iar mobilitatea ochilor şi sunetul vocii sunt remarcate cu ușurință. Ele degajă o mare putere charismatică şi pot deveni destul de ușor autoritare, fiind potrivite pentru funcțiile de conducere. Având un temperament sanguin, temperatura trupului le crește repede.
Sănătatea ființelor YANG (+) este caracterizată de o predispoziție spre probleme cardiace, infecţii, inflamații şi crize de anxietate (tulburare emoţională manifestată prin sentimente de frică şi nelinişte asociate cu palpitaţii, transpiraţie, insomnie).
Referitor la modul de hrănire, ființele preponderent YANG (+) au un metabolism rapid, asimilează bine alimentele, dar, în „focul acţiunii“, ele au tendinţa de a mânca excesiv sau compulsiv, în special alimente prea grase sau prea dulci. Atunci când se îngrașă, braţele şi abdomenul cresc peste măsura armonioasă, în timp ce pulpele şi gambele le rămân la fel. Persoanele foarte YANG (+) suferă de obezitate de tip android (predominant deasupra taliei).
Tipologia preponderent YIN (–), lunară
Fiind caracterizate de o mare emotivitate şi o tendinţă către interiorizare, ființele umane care aparțin tipologiei YIN (–) sunt fie înalte şi slabe, fie scunde şi îndesate. Ochii sunt adesea umflați şi încercănați, vocea slabă, iar mâinile pot fi moi, lipsite de forţă.
Referitor la starea de sănătate, ființele umane care aparțin tipologiei YIN (–) suferă de oboseală cronică, depresie, melancolie, disfuncții ale aparatului urogenital, tulburări circulatorii şi limfatice. Ele suferă des de probleme în partea de jos a spatelui sau la nivelul gambelor, fiind mult mai sensibile la alergiile cutanate.
Referitor la modul de hrănire, ființele preponderent YIN (–) au un metabolism de tip YIN (–). Ele pot pierde în greutate dacă nu mănâncă mari cantități de hrană. În general, surplusul de grăsime se localizează la ele în partea de jos a organismului (gambe, coapse, fese, şolduri), cu tendinţa de a provoca celulită. Persoanele cu exces energetic YIN (–) suferă de obezitate ginoidă (predominant sub talie).
Tipologia neutră
Destul de rar întâlnită în prezent, tipologia neutră cuprinde acele ființe la care aspectele YIN (–) şi YANG (+) se află în echilibru. Ele sunt preponderent calme, ponderate și fără tendința de a ieși în evidență în mod ostentativ. Aspectul lor fizic emană putere şi rafinament. Frumos structurate ca aspect trupesc, ființele umane aparținând tipologiei neutre sunt caracterizate de o privire blândă, o piele frumoasă și de o evidentă inteligenţă practică. Printre tulburările și problemele de sănătate care pot apărea uneori sunt: excesul de greutate, un nivel crescut al colesterolului, reumatismul declanșat de umezeală. Dar atunci când se îmbolnăveşte, acest tip se vindecă cel mai uşor.
Articol preluat din Programul Taberei spirituale yoghine de vacanță Costinești 2016, volumul 2, publicat de Editura Shambala, tipărit de Ganesha Publishing House.
Citiți și:
Regimul alimentar YANG
Cele trei tipuri constituţionale ale sistemului AYURVEDA
yogaesoteric
7 decembrie 2016