Câteva remedii naturiste eficiente care ajută la reglarea secreţiei de hormoni tiroidieni
Glanda tiroidă este o parte vitală a organismului, responsabilă pentru o serie de funcţii importante. Când tiroida funcţionează normal, ea ajută la reglarea activităţii cardiace, dezvoltarea şi regenerarea normală a ţesuturilor, producţia de energie pentru muşchi, transportul electroliţilor, reglează metabolismul etc.
Afecţiunile tirodei se manifestă prin modificări calitative sau cantitative ale secreţiei hormonale, mărirea tiroidei (guşă) sau ambele. Secreţia insuficienţă de hormoni tiroidieni este denumită hipotiroidie sau mixedem, însoţită de scăderea consumului caloric (hipometabolism). Secreţia excesivă de hormoni tiroidieni determină hipertiroidie sau tireotoxicoză şi hipermetabolism. Pacienţii care suferă de afecţiuni ale glandei tiroide au variaţii ale nivelului energetic, au intoleranţă la frig sau căldură, variaţii ale tonusului muscular, labilitate emoţională sau probleme cu greutatea trupească.
Există numeroase alimente şi nutrienţi, precum şi o serie de plante medicinale, care contribuie la buna funcţionare a tiroidei.
Suc de legume cu efect reglator
Atunci când este introdus în dieta zilnică, acest amestec ajută la armonizarea funcţiei tiroidei.
Veţi avea nevoie de:
5 ridichi medii
1 castravete mic
1 rădăcină de ţelină
1 morcov
1 lămâie fără coajă
Cu ajutorul storcătorului, faceţi un suc din aceste ingrediente şi consumaţi-l în fiecare dimineaţă după micul dejun. Acest suc este bine să nu lipsească din dieta zilnică în cazul în care suferiţi de afecţiuni ale glandei tiroide.
Ridichiile sunt deosebit de utile pentru tiroidă, ele oferind rezultate extrem de bune în tratamentul afecţiunilor acestei glandei. Un anume compus care se găseşte în ridichi reglează nivelul de tiroxină şi calcitonină (hormoni secretaţi de tiroidă).
Pe lângă consumul zilnic al acestui amestec, este binevenit să luaţi în considerare şi următoarele sfaturi:
– eliminaţi consumul de produse ce conţin gluten cum ar fi: pâine, biscuiţi, clătite, aluaturi de pizza, paste făinoase etc.;
– eliminaţi complet consumul de zahăr sau orice produse ce conţin zahăr cum ar fi: zahăr alb granulat, zahăr brun, sirop de porumb, melasă etc. Îndulciţi alimentele cu miere naturală de albine, cel mai bine, sau puteţi folosi şi stevia;
– evitaţi pe cât posibil stresul emoţional (furie, anxietate, vinovăţie, frică);
– orice program de detoxifiere a colonului va fi de mare ajutor pentru buna funcţionare a glandei tiroide;
– înlocuieşte orice fel de ulei cu uleiul de cocos. Acesta este cel mai stabil ulei din cauza trigliceridelor sale cu catenă medie. Aşadar, fie că îţi faci o salată, fie că îţi găteşti mâncarea preferată, nu uita să foloseşti ulei de cocos şi să uiţi de celelalte uleiuri pe care le foloseai până acum. Poţi folosi ulei de cocos şi în locul untului. Prin includerea uleiului de cocos în dieta zilnică, multe persoane şi-au îmbunătăţit funcţia glandei tiroide;
– evitaţi pe cât posibil contactul cu fluorul. Folosiţi pastă de dinţi fără fluor;
– faceţi zilnic mişcare. Posturile yoga dinamice, mersul rapid pe jos, alergatul sunt de un real folos.
Aceste sfaturi valoroase servesc pentru a vă ajuta să îmbrăţişaţi o viaţă normală chiar dacă suferiţi de afecţiuni ale tiroidei. În plus, sfaturile de mai sus vă vor ajuta să evitaţi declanşarea bolilor degenerative.
Cu toate acestea, este important de subliniat faptul că, în timp ce simptomele pot fi ameliorate şi persoanele cu hiper sau hipotiroidism pot prezenta un sentiment de bunăstare, în cele mai multe cazuri, un tratament pentru aceasta afecţiune va necesita un angajament pe viaţă.
5 plante care îmbunătăţesc funcţia tiroidei
În medicina tradiţională chineză, disfuncţiile tiroidiene sunt adesea tratate cu plante de leac. Atenţie, deşi aceste remedii din plante sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume pentru a ajuta la tratarea tulburărilor tiroidiene, este esenţial să consultaţi un terapeut specializat în remedii naturiste pentru a vă ghida tratamentul.
1. Echinaceea. Frecvent utilizată în America Latină pentru tratarea tulburărilor tiroidiene, echinaceea este considerată a fi eficientă pentru cei care au o tiroidă hiperactivă. În acest sens se foloseşte rădăcină, ceea ce înseamnă că suplimentele nu sunt eficiente, întrucât majoritatea au în compoziţie frunzele plantei.
2. Ghimbir. Este bogat în zinc, magneziu şi potasiu – toate acestea sunt cerute de tiroidă pentru a funcţiona corect. Ghimbirul proaspăt este cel mai bun pentru îmbunătăţirea funcţiei tiroidiene, deoarece conţine cele mai multe substanţe nutritive; puteţi să-l consumaţi crud sau preparat sub formă de macerat.
3. Lemnul dulce. Rădăcina de lemn dulce poate veni în sprijinul funcţionării glandei tiroide şi glandelor suprarenale, în cazul în care acestea lucrează mai lent – hipotiroidism. Vă oferă un impuls de energie.
4. Urzică. Este folosită pentru o serie de afecţiuni, inclusiv infecţii ale tractului urinar, pietre la rinichi şi alergii dar, de asemenea, poate fi utilă pentru îmbunătăţirea funcţiei tiroidiene. Urzica ajută la scăderea inflamaţiei în organism.
5. Primula (luminiţa nopţii). Adesea folosită pentru a ajuta femeile la menopauză, această plantă este, de asemenea, benefică pentru tiroidă. Uleiul de luminiţa nopţii este benefic în caz de hipotiroidism. Stimulează activitatea tiroidei şi ajută la reducerea simptomelor asociate cu această disfuncţie, cum ar fi căderea părului şi menstruaţiile abundente şi dureroase.
Also available in: Français