Câteva sfaturi simple şi de bun-simţ pentru a fi mai mereu fericiţi (I)
Starea de fericire nu este neapărat o simplă circumstanță, un eveniment foarte rar ori greu accesibil, așa cum cred foarte mulți. După cum afirmă dintotdeauna înțelepții yoghini, fericirea poate fi o stare aproape continuă, la care avem acces prin angrenarea stării de rezonanță ocultă cu sfera de forță macrocosmică a Atributului Dumnezeiesc al Fericirii Dumnezeiești. Ea se manifestă atunci printr-un flux neîntrerupt, printr-un curent nestăvilit de energie ce se manifestă în ființele umane care sunt deschise și care se branșează la această revărsare de Grație Dumnezeiască.
Un poet inspirat spunea la un anumit moment dat: „Orice ai face și cu orice te-ai confrunta, îmbăiază-te mereu în curentul fericirii și fă în așa fel încât râul secret al bucuriei să poată curge nestingherit sub nisipurile gândurilor tale și sub regiunea stâncoasă a încercărilor mai grele sau mai puțin grele ale vieții. Procedând mai mereu astfel, vei triumfa asupra tuturor acestora și vei putea apoi dărui și altora din preaplinul fericirii tale continue”.
În lucrarea sa plină de inspirație intitulată Cum să fii fericit tot timpul, marele yoghin Paramahamsa Yogananda spunea: „Învățați cum să fiți fericiți înlăuntrul ființei voastre, învățați cum să fiți fericiți în inima voastră și fiți astfel fericiți în pofida tuturor circumstanțelor. Spuneți-vă vouă înșivă mai mereu: «Fericirea este dreptul acordat prin naștere al oricărei ființe vii, fericirea este cel mai mare dar dumnezeiesc, fericirea este comoara tainică ascunsă a sufletului meu»”.
Fiecare ființă umană poate spune că ea are rețetele sale pentru a „supraviețui” cu zâmbetul pe buze în vâltoarea, adeseori copleșitoare, a evenimentelor vieții. Există, însă, unele tehnici de bază, anumite modalități simple care pot face ca această potențialitate lăuntrică să înflorească pe tot parcursul vieții.
Iată, în cele ce urmează, câteva sfaturi înțelepte și pline de bun-simț, care și-au dovedit eficacitatea în direcția trezirii și amplificării în ființa umană a stărilor de fericire. Adeseori este de ajuns să facem doar anumite gesturi simple pentru a ne lepăda de obișnuințele cotidiene. A face din fiecare zi o înșiruire de mici plăceri este o abordare la latitudinea fiecăruia, și în niciun caz nu este nevoie de decizii grandioase sau de revoluții majore pentru a găsi calea fericirii.
Vă prezentăm în cele ce urmează zece idei-forță pline de bun-simț a căror însușire este ușor de realizat și care pot contribui la instalarea unei stări de fericire durabilă. Punerea lor în practică presupune efortul de a învăța să ne mobilizăm energia și forța creatoare pentru a fi pur și simplu fericiți.
1. „Trăiesc o stare de pace și împăcare profundă cu mine însumi.”
Esențialul este considerația pe care ne-o acordăm în primele secunde ale dimineții și bunăvoința pe care o avem față de noi înșine, deoarece de multe ori chiar lipsa stimei de sine este cea care ne face să ne condamnăm. În loc să ne focalizăm asupra defectelor noastre, asupra lipsurilor sau slăbiciunilor noastre, este bine să ne admirăm înzestrările și calitățile. Este ideal să ne hrănim cu pace și cu încredere în sine și atunci vom remarca faptul că progresul este real.
2. „Sădesc mai mereu sămânța fericirii peste tot în jurul meu și sunt sigur/sigură că până la urmă ea va da roade minunate.”
Egoismul și fericirea fac rareori casă bună. Tocmai de aceea, este bine ca energia noastră să fie pusă în slujba semenilor noștri, începând cu familia, prietenii, apropiații și continuând cu cei mai năpăstuiți, care au nevoie de susținerea noastră, a tuturor: vecina mai în vârstă, copiii bolnavi, cei fără adăpost…
3. „Accept și stările mai puțin bune, atât atunci când mă confrunt eu însumi cu ele, cât și atunci când se confruntă ceilalți cu ele, iar apoi urmăresc să le alchimizez şi să le transform.”
Dacă azi-dimineață ne-am trezit „cu fața la cearșaf”, este necesar în prima etapă să acceptăm această scădere de tonus emoțional ca pe ceva natural, în loc să ne facem probleme și să ne culpabilizăm. Starea respectivă va trece oricum până la urmă, dar va trece mai repede mai ales dacă vom acționa ca să sublimăm energia stagnantă a stării nefaste cu care ne confruntăm și dacă încetăm să ne victimizăm. În același fel, a admite că prietenii noștri, de asemenea, pot avea toane proaste ne va ajuta să îi susținem mai ușor în astfel de momente.
4. „Sunt mulțumit de ceea ce am acumulat deja în conformitate cu meritele mele.”
Avem iubit/iubită, soț/soție, copii, părinți și prieteni, loc de muncă, apartament/casă, suntem sănătoși… Chiar dacă ne-am dori mai mult, ne putem da seama și singuri că în plan pământesc, acestea sunt deja îndestulătoare pentru ca o ființă umană să poată evolua. Facem parte din „clanul” norocoșilor și putem să încetăm cu crizele de insatisfacție. Ne putem bucura de grația acestei existențe, putem să ne acceptăm condiția și șansa fără să ne îndoim de ea. Vom putea astfel înainta cu pași de uriaș.
5. „Evit fără încetare pesimismul și orice atitudine catastrofică.”
Știrile din ultima vreme ne afectează? Haideți să facem un bilanț onest, să observăm mersul evenimentelor: sunt ele chiar așa teribile cum ne închipuiam la un moment dat? Lumea chiar se prăbușește în jurul nostru? Vom constata fără îndoială că nu, nimic nu este atât de înspăimântător în jurul nostru.
6. „Îi ascult atent/atentă și cu adevărat pe ceilalți și sunt mereu empatic/empatică.”
Empatia, capacitatea de a înțelege și de a-i cunoaște pe ceilalți prin identificarea cu ei este o calitate de bază, care va armoniza relațiile noastre și viziunea asupra vieții. Este bine să ne punem mereu în locul apropiaților noștri pentru a-i putea înțelege mai bine. Este recomandabil să facem aceasta cu toți, fie că este vorba despre șeful nostru care este nervos (deoarece copilul lui are grave probleme de sănătate), vecinul nostru care este prost dispus (deoarece munca îl stresează), prietenul nostru care dorește un sfat (căci iubita l-a părăsit) etc. Dacă am avea viața lor și problemele lor, oare am mai fi în permanență amabili? Dacă ne vom identifica întotdeauna cu ceilalți, punându-ne exact în situația lor, ne vom da mai bine seama ce atitudine este mai bine să adoptăm.
7. „Sunt mereu gata să savurez cu frenezie viața și să mă bucur de prezența celor ce se află în jurul meu și care merită din plin aceasta.”
Pentru a fi cât mai fericiți este foarte bine să aprofundăm relațiile de prietenie și să ne facem timp pentru ființele dragi nouă. Adeseori iureșul vieții cotidiene ne face să fim mai degrabă preocupați de felul în care acționăm, de cerințele din mediul social și de rezultatele pe care este necesar să le avem. O astfel de goană a vieții poate face să nu mai avem timpul necesar pentru a ne mai întâlni cu ființele umane care ne sunt apropiate și pe care le iubim.
Dacă ajungem să constatăm că ne-am lăsat furați de valurile agitate ale vieții moderne și că din acest motiv starea noastră de fericire tinde să se estompeze sau să dispară, este foarte util, de exemplu, să ne facem timp pentru a ne întâlni cu prietenii apropiați sau să acordăm mai mult timp unei relații de prietenie durabilă.
Într-un studiu publicat în revista Emotion se afirmă că oamenii care au realizat diverse activități cu rolul de a-și amplifica starea de fericire au constatat că cea mai importantă și plină de miez metodă practică, ce a dat roade în majoritatea cazurilor, a fost să-și aprofundeze relațiile de prietenie. „Reconectarea sufletească cu un prieten apropiat ne poate scoate din stările nefaste și ne poate alunga gândurile pesimiste”, spune coordonatorul studiului, doctorul Acacia Park. Participanții la acest studiu au petrecut împreună cel puțin 40 de minute de mai multe ori pe săptămână pentru a-și întări legăturile de prietenie. Recomandarea practică pe care cercetătorul o formulează în finalul acestui studiu este: „Pentru a crește la maxim dispoziția către starea de fericire, fă-ți timp să trăiești timpul cu un prieten drag”.
Este recomandat să nu ne închidem în ritmul monoton al zilelor, să ne cultivăm prieteniile, să mergem în întâmpinarea celorlalți, să stabilim legături noi și profunde. De asemenea, este binevenit ca, uneori, să organizăm petreceri simple, în care să ne împărtășim bucuriile cu prietenii. A ne priva de prezența prietenilor sub pretextul refacerii sau nevoii de a dormi nu ne aduce mari beneficii. Viața ne cere să mergem înainte, iar nu să ne „economisim” și să fim avari cu noi înșine!
8. „Mă împac pe deplin și în totalitate cu trecutul meu.”
A ne accepta în totalitate pe noi înșine înseamnă să lăsăm la o parte resentimentele și ranchiunele vechi, să acceptăm ce nu poate fi schimbat, să rezolvăm problemele de familie, să alchimizăm traumele afective. Înseamnă, de asemenea, să rezolvăm conflictele neîncheiate (dispute, tensiuni). Acest demers matur este esențial pentru a putea porni cu un pas hotărât pe calea fericirii și pentru a evita regretele, inutile și dureroase.
9. „Descopăr sensul divin și mă orientez pe direcția rostului fundamental al vieții mele.”
Cine sunt eu? Care este rostul vieții mele? Dacă avem deja răspunsurile la aceste întrebări existențiale, suntem pe calea realizării de sine. Dacă nu, merită să reflectăm puțin asupra propriei noastre ființe, asupra valorilor noastre personale (munca, dragostea, familia, ordinea, libertatea…) pentru a ne pregăti obiectivele și a ne implica în realizarea lor cel puțin pentru acest an.
10. „Dacă este nevoie urmăresc urgent să îmi câștig și apoi caut să îmi păstrez autonomia.”
Pentru a ne simți bine împreună cu alții, nu trebuie să ne lăsăm încătușați de dorințele lor, ci este necesar să știm să le spunem „nu” atunci când este cazul, să ne exprimăm sentimentele, dorințele și nevoile. Dacă nu vom face aceasta, frustrările noastre se vor acumula treptat în universul nostru lăuntric și ne vor împiedica să atingem starea de împlinire. Nu trebuie să ne fie teamă de judecata celorlalți, suntem liberi să alegem noi înșine ceea ce dorim să facem sau să nu facem și să refuzăm să ne lăsăm manipulați!
Câteva modalități practice simple și accesibile ce se degajă din unele studii psihologice și care ne ajută să trăim o viață fericită și armonioasă
Unele studii și cercetări științifice recente arată că atunci când ființele umane trăiesc în mod frecvent stări de fericire, această dispoziție afectivă benefică predominantă poate conduce la îmbunătățirea stării generale de sănătate, poate facilita eliminarea factorilor declanșatori ai unor boli, cum ar fi, spre exemplu, infecțiile sau virozele, poate îmbunătăți funcțiile memoriei, poate reduce senzațiile de durere și poate preveni unele boli cardiace.
Tot ceea ce urmează să fie prezentat în continuare reprezintă un sumar al câtorva dintre cele mai accesibile modalități practice care ne pot ajuta să ne simțim cât mai bine și să ajungem să trăim cât mai multe stări de fericire. Putem folosi aceste metode simple chiar și pentru a alunga boala, într-un mod extrem de ușor, și anume, zâmbind cât mai des și bucurându-ne de momentul sublim al clipei prezente.
Stările noastre de generozitate, de altruism, de compasiune și de dăruire le impulsionează și le ajută pe ființele umane din jurul nostru să fie mai fericite
A fi generos, binevoitor, compasiv și plin de bunătate îi aduce celuilalt o stare profundă de fericire, inundându-i sufletul cu diverse stări benefice. S-a constatat că generozitatea este benefică tuturor, atât celor care primesc, cât și celor care oferă într-un mod necondiționat. „Când devii conștient de legătura sufletească profundă care se generează între tine și ființa umană pe care te decizi să o ajuți, atunci apare în ființa ta un răspuns interior sub forma unei neașteptate stări de fericire interioară”, a concluzionat un studiu publicat în Journal of Positive Psychology. În plus, cercetătorii care au realizat acest studiu afirmă că faptul de a ști unde anume ajunge o donație pe care o facem, a cunoaște cine sunt oamenii pe care îi ajutăm, precum și felul în care ajutorul pe care l-am oferit le-a îmbunătățit viața, poate fi mult mai împlinitor decât să donăm bani sau alte obiecte spre o destinație necunoscută.
Consumul zi de zi al fructelor proaspete ne „dopează” și ne îmbunătățește dispoziția lăuntrică
Fructele proaspete ne pot transforma uluitor de mult starea în bine. Anumite cercetări efectuate în Marea Britanie au descoperit că persoanele care au consumat banane, mere sau clementine zilnic, timp de 10 zile, au raportat o scădere cu 35% a predispoziției către stări de anxietate, comparativ cu cei care s-au îndopat efectiv cu ciocolată. Unul dintre motivele pentru care se justifică acest rezultat este acela că toate aceste fructe sunt surse bogate în vitamina C, vitamină ce este cunoscută pentru efectele sale de creștere a bunei dispoziții.
O hrană naturală, frugală și sănătoasă ne poate face mai fericiți
Ceea ce este bun pentru trupul nostru poate fi un balsam și pentru sufletul nostru. Într-un studiu de nutriție, s-a arătat că persoanele care au consumat o dietă vegetariană timp de 10 zile au declarat că imediat după aceea au resimțit o dispoziție caracterizată de o mult mai mare stare de bucurie decât dispoziția generală a celor care au făcut parte din grupul de control (al persoanelor care nu au consumat hrană vegetariană). Cercetătorii au afirmat că acest rezultat se datorează, printre altele, și magneziului prezent în nucile consumate de cei care au participat la acest experiment, acesta fiind cunoscut ca având un rol de stabilizator al stărilor emoționale. Starea de bună dispoziție care a survenit la cei care au consumat fructe și legume a fost explicată și de aportul suplimentar de substanțe naturale bogate în omega 3, despre care se știe că are un rol important în reducerea nivelului de stres.
Adeseori mișcarea fizică spontană și sănătoasă (cum ar fi mersul pe jos) ne ajută să trăim stări intense de bună dispoziție și veselie
Făcând mișcare într-un mod armonios putem elimina aproape oricând proasta dispoziție. Aceasta este concluzia unui studiu amplu efectuat de cercetătorii britanici. Participanții la acest studiu care au dansat timp de 5 minute zilnic s-au simțit mai fericiți decât atunci când au început experimentul. „Combinația între mișcare și muzică are ca principal efect stimularea procesului de eliberare a endorfinelor”, explică medicul Liat Levita, unul dintre coordonatorii studiului. De asemenea, a fost consemnat faptul că participanții la studiu s-au simțit mult mai bine după simpla ascultare a unui cântec plăcut, pe care l-au auzit în treacăt, chiar și numai pentru câteva minute.
Dinamizarea fizică armonioasă ne îmbunătățește apreciabil stările psiho-emoționale
În sport este cunoscut faptul că cei care fac în mod ritmic jogging și mai ales alergătorii de cursă lungă ajung la un moment dat, în timpul alergării, să experimenteze o stare de bine psihic, de euforie și chiar o stare modificată de conștiință ce este cunoscută în limba engleză ca „runner’s high”. Într-un studiu condus de psihologii de la Universitatea Stanford, s-a observat, de asemenea, că cicliștii care au pedalat cu 50 de rotații pe minut timp de 15 minute și-au îmbunătățit starea interioară față de momentul de început. Cercetătorii care au elaborat acest studiu au presupus că această transformare a dispoziției afective ar putea fi rezultatul sudorației (transpirației). O altă observație a cercetătorilor este legată de fenomenul de creștere a secreției de canabinoide endogene, substanțe care sunt produse de piele. Aceste substanțe sunt necesare menținerii elasticității pielii noastre, iar cel mai mare producător de endogeni este chiar creierul. Testele comparative efectuate până în prezent au arătat că aceste substanțe au atât o funcție de protecție la nivelul pielii față de factorii dăunători din mediu, cât și un rol protector asupra creierului. Această descoperire poate fi revoluționară nu doar pentru lumea cosmeticii, ci și pentru toți cei care vor să reducă incidența perturbatoare a stresului asupra echilibrului psiho-emoțional. Unii cercetători britanici au identificat, de asemenea, și existența unui factor neurotrofic, anume o proteină care crește viteza activității neuronale și care și ea are rol de protejare a creierului împotriva elementelor declanșatoare de stres, din mediu.
Eliminarea promptă a obsesiei termenelor limită favorizează apariția și trăirea unor stări vii de creativitate
Numeroasele studii realizate în ultimii ani cu privire la eficiența muncii au arătat că cele mai stresante situații în cadrul activităților sociale sunt termenele limită care sunt impuse angajaților la serviciu. Un studiu din anul 2014, ce a fost publicat în Journal of Personality and Social Psychology, face cunoscut faptul că angajații care își stabilesc mai mereu termene arbitrare sarcinilor lor, de genul „pot să finalizez ceea ce mi-ai cerut în mai puțin de două ore”, ajung să fie mai puțin fericiți decât cei care nu își iau termene arbitrare sau nerealiste. Cei care gândesc că își pot ajusta efortul depus într-un mod cât mai flexibil și dinamic, de genul „o să lucrez la acest proiect până când se va finaliza foarte bine”, sunt cei care au parte de o stare de fond mult mai favorabilă și de mult mai multe clipe de fericire decât cei care se lasă pradă termenelor limită arbitrare și nerealiste.
Concluzia studiului a fost aceea că: „obiceiul de a trăi după ceas și după un calendar strict este extrem de dăunător, contraproductiv și poate ajunge să diminueze atât creativitatea, cât și abilitatea de a aprecia momentele minunate ale vieții”, explică autoarea, dr. Anne Laure Sellier.
Eliminarea obsesiei chinuitoare a lipsei banilor face ca mai apoi să putem descoperi stări nebănuite de tihnă și fericire
Mulți dintre noi au uitat că în folclor se spune: „Banii sunt ochiul diavolului”.
Doctorul Richard Easterlin, profesor de economie la Universitatea California de Sud, a descoperit faptul că dispoziția sufletească a celor care sunt preocupați de câștiguri materiale și care ulterior ajung să elimine din viața lor obsesia banilor, se îmbunătățește considerabil.
Atunci când un om dobândește o stare de echilibru și de stabilitate între planul financiar și cel sufletesc, el resimte o stare de relaxare interioară și de bine psihic, care îi facilitează accesul la stări de fericire. Însă, atunci când ființa umană devine obsedată de nevoia de a câștiga cât mai mulți bani (având impresia că nu-i ajung niciodată, chiar și atunci când dispune de resurse materiale și financiare poate mult mai mari comparativ cu ale celorlalți oameni), ea devine stresată, încordată lăuntric și incapabilă să se bucure de bunăstarea sa materială.
Reducerea timpului pe care îl petrecem la volan ne îmbunătățește dispoziția lăuntrică
În urma unor studii recent realizate, care au implicat mai mulți șoferi, s-a ajuns la concluzia că prețul plătit uneori pentru a face naveta sau pentru a ne deplasa pe distanțe mari cu automobilul nu merită. Cercetătorii din Canada afirmă că cei care conduc în mod regulat câteva ore pe zi, către și de la locul de muncă, sunt cu mult mai puțin mulțumiți cu viața lor decât cei care au itinerarii mai scurte de parcurs. „Stresul de a fi înghesuit și blocat în trafic pentru o perioadă îndelungată este o situație nedorită care poate afecta grav stările de fericire”, evidențiază studiile doctorului Margot Hilbrech.
Așadar, până la a face vreo schimbare de domiciliu sau de loc de muncă, cea mai bună soluție este cea de a „reconfigura” traseul astfel încât să fie evitate zonele aglomerate sau cele cu frecvente blocaje în trafic. Dacă alegem o variantă de drum care ne scoate în afara rutelor aglomerate, șofatul zilnic poate deveni mai puțin dăunător pentru starea noastră generală, chiar dacă aceasta poate să însemne că va trebui să ne punem ceasul să ne trezească ceva mai devreme dimineața.
Lumina naturală plăcută ne induce o excelentă stare nu numai trupească ci și mentală
„Oamenii devin adesea morocănoși atunci când ciclul lor natural de somn este dereglat”, spune doctorul Mariana Figueiro, director la Centrul de Cercetare al Iluminatului din cadrul Institutului Politehnic Rensselaer din Franța. Cea mai bună modalitate de a îndepărta această stare neplăcută este cu ajutorul unei băi de lumină realizată dis-de-dimineață. Sfatul practic oferit de cercetătoarea Mariana Figueiro este acela de a servi micul dejun la fereastră sau, dacă cumva afară este încă întuneric, atunci este foarte util ca dimineața să aprindem câteva becuri puternice, care simulează lumina zilei. Cel mai bine ar fi să alegem surse de iluminare ce oferă o lumină a cărui spectru este cât mai apropiat de cel al luminii naturale.
Atunci când reușim să fim și să rămânem mai mereu creativi, liberi și spontani descoperim că suntem mai fericiți
Atunci când programul nostru zilnic ne face să ne simțim epuizați și atunci când avem sentimentul neplăcut că activitatea pe care o realizăm pare să dureze o veșnicie, este necesar să găsim modalități interioare de a evada din închisoarea percepțiilor noastre neplăcute.
„Faptul de a petrece timp în natură este deosebit de fortifiant pentru psihic”, susține dr. Elisabeth Nisbet, cadru universitar la Universitatea Trent din Ontario. Dar, cel mai adesea, oamenii subestimează faptul că natura le poate îmbunătăți considerabil starea lor interioară.
O scurtă plimbare în natură poate fi salutară pentru a ne modifica în bine starea lăuntrică. Dacă nu ne putem face timp liber să ieșim în natură, atunci putem opta pentru a aduce natura înăuntrul ființei noastre. Studii moderne efectuate în Marea Britanie au arătat că toți cei care au plante vii în încăperile în care locuiesc sau în birourile în care lucrează, trăiesc mult mai des stări de fericire.
Micile emoții binefăcătoare însumate fac apoi să apară în ființa noastră marile stări de fericire
Conform unui studiu realizat în cadrul Universității din Missouri, faptul de a aduce mai multă varietate în programul nostru de zi cu zi ne poate oferi oportunitatea de a preveni ceea ce se numește „adaptare hedonică”, fenomen care apare atunci când începutul fazei de culme a unui moment memorabil, mare sau mic, se estompează și lasă apoi loc unei nostalgii difuze. Acest fenomen psihic este asociat cu stările depresive. Astfel de situații neplăcute pot să fie evitate dacă ne propunem să cultivăm mai mereu obiceiul binefăcător de a avea aproape tot timpul mici emoții binefăcătoare, cum ar fi: bucurie, plăcere, entuziasm, încântare, bună dispoziție, căutând să folosim fiecare situație de viață ca pe un prilej în care trăirile emoționale benefice să se manifeste liber și spontan în ființa noastră.
„Acest tip de antrenament emoțional binefăcător este la fel de simplu ca și orice alt antrenament fizic pe care îl realizăm pentru a ne întreține în bună formă trupul. Realizat chiar și o dată pe săptămână, antrenamentul benefic al emoțiilor binefăcătoare poate fi suficient pentru a ne menține viața în afara pericolului de a deveni o rutină”, afirmă Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie la Universitatea Riverside, una dintre cercetătoarele angrenate în studiul mai sus menționat.
Citiți continuarea acestui articol
Articol preluat din Programul Taberei spirituale yoghine de vacanţă Costineşti 2015, vol. 2, publicat de Editura Shambala, tiparit de Ganesha Publishing House.
Citiţi şi:
Atingeţi Suprema Fericire prin practica YOGA
Greutatea în plus şi împlinirea corporală armonioasă aduc mai multă fericire şi fac ca viaţa amoroasă (sexuală) să fie mai bună
Alimente şi plante medicinale care favorizează savurarea stării de fericire (1)
yogaesoteric
28 iulie 2017