Cazul MISA reflectă la fiecare pas criticile pe care Comisia Europeană le aduce României

de Decebal Avramescu
 
Vineri, 22 martie 2013 a fost un nou termen în dosarul lui Gregorian Bivolaru aflat pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şedinţa a fost secretă pe motiv că aspectele relatate ar putea leza viaţa intimă a celor implicaţi în acest dosar. Ordinea de zi a cuprins audierea martorei Dumitru Ionela Cristina, precum şi actualizarea informaţiilor referitoare la comisia rogatorie pentru audierea lui Gregorian Bivolaru, ce urmează să aibă loc în Suedia.

Avocaţii apărării au depus mai multe documente care dovedesc că audierea martorei nu poate fi în acord cu o procedură corectă datorită intereselor materiale pe care aceasta le are într-o cauză asociată. Astfel, Dumitru Ionela Cristina figurează în acelaşi timp şi într-un dosar de la Tribunalul Cluj, unde are calitatea de parte civilă împotriva d-lui Bivolaru şi cere daune în valoare de 100.000 de euro din partea dumnealui. Această ipostază o face incompatibilă cu calitatea de martor neutru şi imparţial într-un alt proces împotriva lui Gregorian Bivolaru (în particular în procesul de la ICCJ). 

Conform avocaţilor apărării, Dumitru Cristina s-a dovedit a fi extrem de inconsecventă faţă de cele trei declaraţii pe care le-a dat cu mai mulţi ani în urmă. Această martoră a avut iniţial calitatea de învinuit în acest dosar, fiind acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de minori, proprietatea ei chiar fiind pusă sub sechestru. Ulterior, Parchetul i-a scos casa de sub sechestru şi a transformat-o în „martor” în acest dosar, ea nemaiavând aşadar calitatea de învinuită. Ca urmare, declaraţiile martorei au luat o turnură opusă faţă de cele afirmate anterior, dar în această situaţie multe dintre elementele noi pe care le afirmă contrazic declaraţiile anterioare. Acest fapt scade, în mod evident, foarte puternic credibilitatea martorei. Chiar şi aşa, martora nu a putut să confirme că ar fi văzut în mod direct faptele de care este acuzat domnul Gregorian Bivolaru, din afirmaţiile ei reieşind doar că ar fi auzit şi că ar fi interpretat anumite lucruri. Este foarte semnificativ că – după cum au descris avocaţii apărării – judecătorii au avut o atitudine foarte părtinitoare la audierea Cristinei Dumitru prin faptul că au omis să consemneze unele elemente esenţiale din declaraţia martorei. Astfel, aceasta a menţionat că nimeni nu a fost ţinut cu forţa în ASHRAM, că domnul Gregorian Bivolaru nu a obligat-o nici pe ea şi nici pe altcineva să meargă în vreo ţară străină, iar referitor la activităţile desfăşurate în străinătate a afirmat că nu era absolut deloc vorba despre vreo formă de prostituţie realizată de persoanele care au mers acolo. Toate aceste informaţii care sunt cu adevărat importante şi chiar esenţiale în declaraţia martorei nu ar fi rămas însă reţinute în dosarul cauzei dacă avocaţii apărării nu ar fi insistat ca ele să fie consemnate întrucât instanţa „omisese” să facă aceasta. 

În ceea ce priveşte comisia rogatorie dispusă de instanţă pentru a se efectua în Suedia, ea nu a avut încă loc. Autorităţile suedeze au comunicat că nu au avut posibilitatea să realizeze această audiere în termenul solicitat de Curtea Supremă din România, adică până în data de 22 martie 2013, urmând a preciza cât mai curând termenul în care se va putea efectua această procedură.

În legătură cu multiplele abuzuri săvârşite de judecători în procesul de la ICCJ, avocaţii apărării au înaintat mai multe memorii către autorităţile competente pentru a se dispune luarea de măsuri în acest caz.

La acest proces a fost prezent şi Konrad Swenninger, reprezentant al organizaţiei non-guvernamentale Soteria International, care se ocupă cu apărarea drepturilor spirituale ale membrilor Uniunii Europene. Soteria International monitorizează cazul MISA pentru că în ultimii ani s-a evidenţiat ca fiind unul dintre cele mai grave cazuri de încălcare a drepturilor omului în România. Deoarece şedinţa a fost secretă, reprezentantul organizaţiei nu a avut permisiunea să intre în sala de judecată.

„Îngrijorător în cazul MISA – spune Konrad Swenninger – este că reflectă la fiecare pas criticile pe care Comisia Europeană le aduce României. Modul în care România îşi achită obligaţiile asumate faţă de UE este raportat de două ori pe an. Punctele la care nu stă bine în prezent în ceea ce priveşte respectarea standardele europene sunt independenţa sistemului judiciar şi modul în care media interferează în cazurile judiciare. Ambele puncte transpar foarte clar în cazul MISA, aspect subliniat şi de Curtea Supremă suedeză în 2005. Autorităţile din România au afirmat recent că aceste critici nu sunt fondate şi le-au respins. Însă au primit un răspuns prompt din partea Comisiei Europene că ele sunt valide şi foarte reale în cazul MISA.”

Următoarea şedinţă în acest dosar va avea loc în 11 aprilie 2013.

Citiţi şi:

Încă o decizie abuzivă a judecătorilor de la ICCJ în cazul Bivolaru

Avocaţii sunt indignaţi de abuzurile şi nedreptăţile cu care se judecă dosarul lui Gregorian Bivolaru


yogaesoteric
29 martie 2013

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More